Ξεκαθάρισμα λογαριασμών μεταξύ Ερντογάν και Κεμαλικών
Αν ανατρέξει κανείς τους μύθους πάνω στους οποίους είναι χτισμένο το σύγχρονο τουρκικό οικοδόμημα, θα συναντήσει την κοιλάδα Ergenekon, στα Αλταία όρη της Κεντρικής Ασίας. Σύμφωνα με το θρύλο, οι πρόγονοι των Τούρκων από την Κεντρική Ασία κυνηγημένοι από τους Μογγόλους κατέφυγαν εκεί, όπου ανήμερα την πρωτοχρονιά, ένας μεταλλουργός "κατάφερε" να ανοίξει πέρασμα λιώνοντας τους βράχους και στη συνέχεια ένας γκρίζος λύκος οδήγησε τον λαό έξω από την κοιλάδα.
Πάνω ακριβώς σε αυτό το λαϊκό μύθο, χτίστηκε τις τελευταίες δεκαετίες η πολιτική της γειτονικής χώρας, με την οργάνωση που είχε σύμβολο ένα "γκρίζο λύκου" να αποτελεί το εθνικιστικό μακρύ χέρι κάθε εξουσίας και την οργάνωση Ergenekon, να αποτελεί το πεδίο της τελικής μάχης ανάμεσα σε κεμαλιστές και ισλαμιστές.
Για τη δράση του δικτύου Ergenekon έγιναν αναφορές πρώτη φορά σε τηλεοπτική εκπομπή το 1996, στην καθημερινότητα των Τούρκων όμως, μπήκε το 2007, όταν εντοπίστηκε και κατασχέθηκε μεγάλη ποσότητα εκρηκτικών σε γιάφκα της συνοικίας Ουμράνιγε της Κωνσταντινούπολης. Από εκείνη τη στιγμή ήρθε στο φως ένα ολόκληρο δίκτυο εθνικιστών που στόχο είχε να διαφυλάξει με κάθε τρόπο τον κοσμικό χαρακτήρα του κράτους και να ανατρέψει την κυβέρνηση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ταγίπ Ερντογάν.
Η έρευνα κατέληξε στη σύλληψη εκατοντάδων ατόμων, ανάμεσα στους οποίους ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, ανώτατοι στρατιωτικοί, βουλευτές, ακαδημαϊκοί, κρατικοί λειτουργοί αλλά και δημοσιογράφοι, που σύμφωνα με τις Αρχές είχαν υφάνει έναν υπερεθνικιστικό ιστό που είχε ως στόχο την αποσταθεροποίηση της γειτονικής χώρας.
Η τεράστια έρευνα που ακολούθησε, φανέρωσε το σύνολο των αντιθέσεων που υπάρχουν διαχρονικά μέσα στην τουρκική κοινωνία, στην οποία ο στρατός για αρκετές δεκαετίες διατηρούσε κυρίαρχο ρόλο θεματοφύλακα του κοσμικού της χαρακτήρα. Σύμφωνα με στοιχεία που ήρθαν στο φως και παρουσιάστηκαν στη δίκη που ακολούθησε και ολοκληρώθηκε πριν λίγες μέρες, η εχθρότητα μεταξύ ισλαμιστών και κεμαλιστών οδήγησε τους δεύτερους να σχεδιάζουν ένα ολόκληρο σχέδιο ανακοπής της ισλαμικής παλινόρθωσης στην Τουρκία και ανατροπή της τριανδρίας Ερντογάν - Γκιουλ - Νταβούτογλου, με στημένες εντάσεις στα ελληνοτουρκικά, σχέδιο δολοφονίας του Πατριάρχη Βαρθολομαίου καθώς και την περιβόητη υπόθεση "Βαριοπούλα".
Οι δίκες ξεκίνησαν το 2008, ωστόσο μετά τις συνεχείς αποκαλύψεις τα κατηγορητήρια ενοποιήθηκαν και οι τελικές αποφάσεις εκδόθηκαν τη Δευτέρα. Η αντίδραση της κεμαλικής πλευράς ήταν σφοδρή και έκανε λόγο για δίκες παρωδία με σαφή πολιτικά κίνητρα και με ελεγχόμενα μέλη της Δικαιοσύνης από την κυβέρνηση Ερντογάν. Την ανακοίνωση της απόφασης μάλιστα ακολούθησαν επεισόδια πέριξ των φυλακών της Σηλυβρίας όπου διεξήχθη η δίκη, καθώς υποστηρικτές του κοσμικού κράτους πραγματοποιούσαν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας.
Στην ανάγνωση του κατηγορητηρίου, μιας υπόθεσης που κράτησε 5 χρόνια, οι εισαγγελείς τόνισαν πως οι κατηγορούμενοι σχημάτισαν συνωμοτική, τρομοκρατική οργάνωση με υπερεθνικιστικά χαρακτηριστικά και την κωδική ονομασία Ergenekon προχωρώντας σε δολοφονίες, βομβιστικές επιθέσεις και κινήσεις υπονόμευσης της νόμιμα εκλεγμένης κυβέρνησης. Οξεία πάντως, ήταν η αντίδραση και του Ρεμπουπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), με το βουλευτή Ουμούτ Οράν να δηλώνει πως η δίκη αποτέλεσε θέατρο του Ερντογάν. Η κυβέρνηση πάντως αρνείται την οποιαδήποτε ανάμειξη, σημειώνοντας την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης αλλά αναγνωρίζοντας πάντως τη σκληρότητα των ποινών.
Πιο συγκεκριμένα, το Δικαστήριο ανακοίνωσε ποινές για 275 πρόσωπα, μεταξύ των οποίων βρίσκονται 3 εν ενεργεία βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος. Συνολικά 16 άτομα καταδικάστηκαν σε ισόβια κάθειρξη, ενώ 21 κατηγορούμενοι αθωώθηκαν. Γνωστότεροι από τους καταδικασθέντες είναι ο πρώην αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ι. Μπασμπούγ (ισόβια), ο πρώην διοικητής της Α΄ Στρατιάς Χ.Τολόν (ισόβια), ο πρώην αρχηγός της στρατοχωροφυλακής Σ.Ερουιγκούρ (ισόβια), ο αρχηγός του Εργατικού Κόμματος Ντογού Περιντσέκ (ισόβια), ο δημοσιογράφος Τουντζάι Οζκάν (ισόβια) και ο Κ.Αλεμντάρογλου, πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Κωνσταντινούπολης (15 χρόνια 8 μήνες).
Σε όλη τη διάρκεια στης δικαστικής μάχης, η τουρκική κοινή γνώμη εμφανίζεται διχασμένη. Ένα μεγάλο κομμάτι κύκλων προσκείμενων στην κυβέρνηση μιλά για το κύκνειο άσμα του βαθέως κράτους να επιστρέψει στην εξουσία, ενώ υπέρμαχοι μιας κοσμικής Τουρκίας μιλούν για χειραγώγηση της Δικαιοσύνης και πολιτικές διώξεις.
Διαβάστε επίσης:
Υπόθεση «Εργκένεκον»: Ισόβια στον απόστρατο στρατηγό Μπασμπούγ
Υπόθεση «Εργκένεκον»: Αθωώθηκαν 21 κατηγορούμενοι
Ανακοινώνεται η δικαστική απόφαση για την υπόθεση «Εργκένεκον»