Μόντι: Αν πέσει ο Λέτα, όλοι θα καταπλακωθούν από τα συντρίμμια
Με παρέμβασή του στον ιστότοπο της κεντρώας πολιτικής δύναμης της οποίας ηγείται, «Επιλογή Πολιτών», ο Μόντι υπογράμμισε ότι «η πολυκομματική κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει το έργο της με διαρθρωτικές αλλαγές και στήριξη της οικονομίας, διότι τώρα, επιτέλους, μπορεί να πετύχει καθοριστικά αποτελέσματα, θετική συνέπεια και των προσπαθειών που καταβλήθηκαν στο παρελθόν».
Ο Μάριο Μόντι θεωρεί, ουσιαστικά, ότι «η οικονομική ανάκαμψη δεν πρέπει να στραγγαλιστεί από μια πολιτική κρίση, λόγω του φόρου ιδιοκατοίκησης».
Αυτό είναι και το κύριο θέμα της πολιτικής αντιπαράθεσης, στην Ιταλία, λίγες ημέρες πριν από τον Δεκαπενταύγουστο.
Την ίδια ώρα, ο πρώην πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι με μήνυμά του μέσω Διαδικτύου επίσης τονίζει ότι «η κατάργηση του φόρου ιδιοκατοίκησης είναι κύρια προεκλογική δέσμευση της κεντροδεξιάς» και προσθέτει ότι «πρόκειται για σημαντικότατη μάχη υπέρ της ελευθερίας».
Η κεντροαριστερά, όμως, απαντά διαμέσου του γραμματέα του Δημοκρατικού Κόμματος Γκουλιέλμο Επιφάνι ότι «στο κυβερνητικό πρόγραμμα δεν αναφέρεται πουθενά η κατάργηση του φόρου ιδιοκατοίκησης, αλλά γίνεται μνεία, σε έναν γενικότερο επανακαθορισμό του. Και αυτό διότι υπάρχουν άλλες άμεσες ανάγκες, όπως η επαναχρηματοδότηση του ταμείου ανεργίας και η στήριξη των πολιτών που ζουν σε κατάσταση ένδειας».
Πηγές της κυβέρνησης της Ρώμης αναφέρουν ότι θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση μέχρι το τέλος του Αυγούστου. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, μπορεί να αποφασιστεί η έγκριση ενός νέου, συνολικού φόρου υπέρ της τοπικής αυτοδιοίκησης, που να συμπεριλαμβάνει την συνεισφορά των πολιτών για τα απορρίμματα, την συντήρηση δρόμων και πεζοδρομίων, τον φωτισμό των δρόμων κλπ.
Οι δήμοι, στην λογική αυτή και έπειτα από διάλογο με την κυβέρνηση, μπορεί να κληθούν να αποφασίσουν αν και κατά πόσο επιθυμούν να διατηρήσουν τον φόρο ιδιοκατοίκησης.
O σύνδεσμος μικρομεσαίων επιχειρηματιών και τεχνιτών, Cgia, τέλος, υπολόγισε ότι αν πέσει η κυβέρνηση Λέτα και δεν εγκριθεί, τελικώς, το πάγωμα της αύξησης του ΦΠΑ, η μερική ή ολική κατάργηση του φόρου ιδιοκατοίκησης και η αναβολή της αύξησης του φόρου απορριμμάτων, οι ιταλικές οικογένειες συνολικά μέχρι το τέλος του χρόνου θα κληθούν να καταβάλουν σε φόρους επτά δισεκατομμύρια ευρώ.