Πρωτοποριακό πείραμα της NASA με δίδυμους αστροναύτες
Τις γενετικές επιπτώσεις της μακρόχρονης παραμονής στο διάστημα σκοπεύει να μελετήσει η NASA χρησιμοποιώντας ως πειραματόζωα τους μοναδικούς δίδυμους αστροναύτες που διαθέτει το αμερικανικό διαστημικό πρόγραμμα, τους Μαρκ και Σκοτ Κέλι.
Ο Μαρκ Κέλι (δεξιά), ο οποίος ήταν επικεφαλής σε τέσσερις αποστολές διαστημικών λεωφορείων συμπεριλαμβανομένης και της τελευταίας πτήσης του Εντέβορ, θα παραμείνει υπό παρακολούθηση στη Γη, ενώ ο δίδυμος αδελφός του θα βρίσκεται στο διάστημα.
Αυτή θα είναι η πρώτη απόπειρα των επιστημόνων να μελετήσουν τις γενετικές επιπτώσεις των διαστημικών ταξιδιών, εξήγησε ο Τζον Τσαρλς, ο επικεφαλής του προγράμματος στο Διαστημικό Κέντρο Τζόνσον του Χιούστον. "Απλώς θα παρατηρούμε και θα δούμε τι μπορούμε να βρούμε", πρόσθεσε.
Οι επιστήμονες θα προσπαθήσουν να εντοπίσουν τις συνέπειες που μπορεί να υπάρχουν στον οργανισμό εξετάζοντας τις διαφορές που θα παρουσιάσουν οι ομοζυγωτικοί δίδυμοι όταν ο ένας από αυτούς θα ζει σε περιβάλλον χωρίς βαρύτητα ενώ ο άλλο θα βρίσκεται στη Γη. Προς το παρόν, η NASA έχει ζητήσει από τους επιστήμονές της να καταθέσουν τις ιδέες τους για τα πειράματα που θα μπορούσαν να γίνουν στα δύο αδέλφια.
Ο Σκοτ Κέλι αναμένεται να αναχωρήσει για το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό τον Μάρτιο του 2015, ένα μήνα αφού ο ίδιος και ο αδελφός του κλείσουν τα 50 χρόνια τους.
Ο Μαρκ Κέλι είχε παραιτηθεί από τη NASA το 2011 για να φροντίσει τη σύζυγό του, την πρώην βουλευτίνα Γκάμπριελ Γκίφορντς η οποία τραυματίστηκε σοβαρά στο κεφάλι τον Ιανουάριο εκείνης της χρονιάς, όταν ένας ένοπλος άνοιξε πυρ σε πολιτική συγκέντρωση στην Αριζόνα σκοτώνοντας έξι ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους 26.
Ο αδελφός του, Σκοτ Κέλι, ετοιμάζεται τώρα να παραμείνει επί ένα χρόνο στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.
Στο παρελθόν, τέσσερις Ρώσοι κοσμοναύτες είχαν παραμείνει για διαστήματα μεγαλύτερα από ένα χρόνο στον ρωσικό διαστημικό σταθμό Μιρ, αλλά μέχρι σήμερα κανένας Αμερικανός δεν έχει ζήσει για τόσο πολύ καιρό στο διάστημα.