Αίγυπτος: Aβέβαιο το μέλλον της χώρας
Μάλιστα οι 482 από τους νεκρούς ήταν πολίτες, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου.
Εκτός ελέγχου η κατάσταση για μια ακόμα ημέρα στην Αίγυπτο με τους υποστηρικτές του Μόρσι να ξεχύνονται στους δρόμους, παρά την επιβολή κατάστασης έκτακτης ανάγκης -διάρκειας ενός μήνα- στη χώρα και την απαγόρευση των διαδηλώσεων από τους στρατηγούς.
Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι απαντούν στη χθεσινή αιματοχυσία με πορείες και διαδηλώσεις, πυρπολώντας κυβερνητικά κτίρια και δολοφονώντας αστυνομικούς, ενώ δηλώνουν πως δε θα σταματήσουν τον αγώνα τους.
Το υπουργείο Εσωτερικών της Αιγύπτου ανακοίνωσε ότι έδωσε εντολή στην αστυνομία να χρησιμοποιεί πραγματικά πυρά για να αμύνεται σε περίπτωση που δέχεται επίθεση ή σε περίπτωση που σημειώνονται επιθέσεις εναντίον δημοσίων κτιρίων και δημόσιας περιουσίας, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.
Την στιγμή ωστόσο που τα επεισόδια συνεχίζονται στην Αίγυπτο ένα βίντεο φαίνεται ότι αποκαλύπτει πως οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι σκηνοθετούν φωτογραφίες με επεισόδια προκειμένου να αποδείξουν ότι δέχτηκαν επιθέσεις, σε μια... ειρηνική διαδήλωση υπέρ του Μοχάμεντ Μόρσι. Το βίντεο προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων.
Ο Χάλεντ αλ-Χάτιμπ, επικεφαλής των αιγυπτιακών υπηρεσιών πρώτων βοηθειών, διευκρίνισε πως 202 άνθρωποι σκοτώθηκαν μόνο στην πλατεία Ραμπάα αλ-Ανταουίγια, το κύριο σημείο συγκέντρωσης που είχαν καταλάβει εδώ και ενάμιση μήνα οι οπαδοί του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι ο οποίος καθαιρέθηκε και συνελήφθη από το στρατό στις 3 Ιουλίου.
Οι Αιγύπτιοι άρχισαν δειλά την Πέμπτη να επιστρέφουν στους δρόμους, την επομένη της πιο πολύνεκρης ημέρας στην πρόσφατη ιστορία της χώρας.
Αφού τα βίαια επεισόδια επεκτάθηκαν γρήγορα σε όλη τη χώρα, κηρύχθηκε απαγόρευση της κυκλοφορίας στη διάρκεια της νύκτας στο ήμισυ της χώρας ενώ κηρύχθηκε επίσης για ένα μήνα κατάσταση έκτακτης ανάγκης, η άρση της οποίας ήταν ένα από τα κεκτημένα της λαϊκής εξέγερσης του 2011.
Η αιματηρή διάλυση από το στρατό και την αστυνομία των διαδηλωτών υπέρ του Μόρσι στο Κάιρο και τα βίαια επεισόδια που επεκτάθηκαν στη συνέχεια σε όλη τη χώρα στοίχισαν την Τετάρτη τη ζωή σε 525 ανθρώπους, οι 482 από τους οποίους ήταν πολίτες, ανακοίνωσε ένας αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας.
Ο Χάλεντ αλ-Χάτιμπ, επικεφαλής των αιγυπτιακών υπηρεσιών πρώτων βοηθειών, διευκρίνισε πως 202 άνθρωποι σκοτώθηκαν μόνο στην πλατεία Ραμπάα αλ-Ανταουίγια, το κύριο σημείο συγκέντρωσης που είχαν καταλάβει εδώ και ενάμισυ μήνα οι οπαδοί του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι ο οποίος καθαιρέθηκε και συνελήφθη από το στρατό στις 3 Ιουλίου.
Οι δικαστικές αρχές της Αιγύπτου παρέτειναν για 30 ημέρες την κράτηση του ανατραπέντος προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, μετέδωσε σήμερα το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων.
Ο Μόρσι, ο οποίος ανατράπηκε στις 3 Ιουλίου από το στρατό, κρατείται σε αδιευκρίνιστη τοποθεσία με κατηγορίες για φόνο και κατασκοπεία.
Κανένα επεισόδιο δεν σημειώθηκε στη διάρκεια της νύκτας και η κυκλοφορία είχε αρχίσει σιγά-σιγά να αποκαθίσταται το πρωί-αν και απέχει πολύ από τη συνηθισμένη κίνηση της αιγυπτιακής μεγαλούπολης-, αλλά οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, από τους οποίους προέρχεται ο ανατραπείς ισλαμιστής πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι, ζήτησαν να συνεχιστεί η κινητοποίηση με αποτέλεσμα να εκφράζονται φόβοι για νέα αναζωπύρωση της βίας.
Στο διπλωματικό πεδίο ο πρεσβευτής της Αιγύπτου στο Λονδίνο εκλήθη στο υπουργείο Εξωτερικών για να του μεταφερθεί η «βαθιά ανησυχία» της βρετανικής κυβέρνησης για τις εξελίξεις στη χώρα του. Το Λονδίνο ζήτησε από τις αιγυπτιακές αρχές να ενεργούν «με τη μεγαλύτερη αυτοσυγκράτηση».
Οι αιγυπτιακές αρχές παρέπεμψαν στους στρατιωτικούς εισαγγελείς 84 πρόσωπα από την πόλη του Σουέζ, στα οποία περιλαμβάνονται μέλη και οπαδοί των Αδελφών Μουσουλμάνων, με κατηγορίες για φόνο και πυρπόληση εκκλησιών, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων.
Εντωμεταξύ η Ρωσία συνέστησε σήμερα στους πολίτες της να μην ταξιδεύουν στην Αίγυπτο εξαιτίας των ταραχών που πλήττουν τουριστικές περιοχές, ο πρεσβευτής της Αιγύπτου στο Βερολίνο κλήθηκε στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, ενώ η Κίνα δήλωσε πως είναι «πολύ ανήσυχη» και ζήτησε αυτοσυγκράτηση.
«Οι συγκρούσεις και οι ταραχές που άρχισαν στην πρωτεύουσα επεκτείνονται γρήγορα σε άλλες αιγυπτιακές πόλεις, ανάμεσά τους και αυτές που επισκέπτονται οι τουρίστες», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Αλεξάντρ Λουκάσεβιτς.
«Σ' αυτές τις συνθήκες, το υπουργείο συνιστά στους ρώσους πολίτες να μην ταξιδεύουν στην Αίγυπτο», προσθέτει.
Περισσότεροι από 50.000 ρώσοι τουρίστες βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Αίγυπτο, ανακοίνωσε ο ρωσικός οργανισμός τουρισμού.
«Οι τουρίστες συνεχίζουν να περνούν τις διακοπές τους ήρεμα στα θέρετρα. Τους συνιστούμε να μην βγαίνουν από τα ξενοδοχεία μετά τις 19:00», υπογράμμισε η εκπρόσωπος του οργανισμού τουρισμού Ιρίνα Στσεγκόλκοβα, σύμφωνα με το πρακτορείο ITAR-TASS.
Στο Βερολίνο, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε πως ο πρεσβευτής της Αιγύπτου κλήθηκε στο υπουργείο και του εκτέθηκε σαφέστατα η θέση της γερμανικής κυβέρνησης. Χθες Τετάρτη, πριν αναχωρήσει για την Τύνιδα, ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε είχε καλέσει όλες τις πολιτικές δυνάμεις στην Αίγυπτο να εμποδίσουν την κλιμάκωση της βίας.
Στο μεταξύ, στο Πεκίνο, το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία δηλώνει πως η Κίνα «ανησυχεί βαθιά για την κατάσταση στην Αίγυπτο» και «ελπίζει πως όλα τα μέρη θα ενεργήσουν ώστε να πρυτανεύσει το συμφέρον του έθνους και του πληθυσμού, επιδεικνύοντας όλη τη δυνατή αυτοσυγκράτηση ώστε να αποφευχθούν νέα θύματα».
Διαβάστε επίσης:
Ένοπλοι Αιγύπτιοι επιτέθηκαν σε Ρώσους δημοσιογράφους
ΣΟΚ: Σκηνοθετούν φωτογραφίες με τραυματίες οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι
Τουλάχιστον 464 οι νεκροί στην Αίγυπτο
Αίγυπτος: Μολότοφ σε εκκλησία και σπίτια χριστιανών
Αίγυπτος: Διαδηλώσεις και επεισόδια κατά τη διάρκεια της νύχτας
Δύο δημοσιογράφοι μεταξύ των νεκρών στην Αίγυπτο