Αν είναι δυνατόν: Πληρώνουν για να τους τσιμπήσουν μέλισσες (pics)

Ασθενείς στην Κίνα προσέρχονται σε κέντρα βελονισμού για να τούς τσιμπήσουν μέλισσες, προκειμένου να αντιμετωπίσουν ανίατες ασθένειες από τις οποίες πάσχουν.
2'

Ασθενείς στην Κίνα προσέρχονται σε κέντρα βελονισμού για να τούς τσιμπήσουν μέλισσες, προκειμένου να αντιμετωπίσουν ανίατες ασθένειες από τις οποίες πάσχουν.

Την οδυνηρή «θεραπεία» έχουν δοκιμάσει ήδη πάνω από 27.000 άνθρωποι. Κάθε συνεδρία μπορεί να περιλαμβάνει δεκάδες τσιμπήματα, όπως ανέφερε ένας βελονιστής της κλινικής Wang Menglin.

Ωστόσο, δεν υπάρχουν ιατρικές αποδείξεις ότι το δηλητήριο που περιέχει το κεντρί των μελισσών είναι αποτελεσματικό κατά ασθενειών και δεν είναι λίγοι εκείνοι που χαρακτηρίζουν τη «μελισσοθεραπεία» ως «απάτη».

«Κρατάμε τη μέλισσα από το κεφάλι και την ακουμπάμε στο σώμα όταν βγάλει το κεντρί της» λέει ο Wang.



Ένας από τους ασθενείς του Wang που μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο AFP, είπε ότι έπασχε από καρκίνο στον εγκέφαλο και τους πνεύμονες και ότι οι γιατροί τού έδιναν ένα χρόνο ζωής. Ο ίδιος πιστεύει ότι μετά τις θεραπείες με τις μέλισσες έχει δει αλλαγή στη ζωή του και ότι έχει παρατείνει το προσδόκιμο ζωής του.



«Από πέρυσι μέχρι σήμερα νομίζω ότι έχω δυναμώσει» δήλωσε στο AFP.

Από την πλευρά της η Αμερικανική Εταιρεία για τον Καρκίνο (American Cancer Society) αναφέρει ξεκάθαρα στην ιστοσελίδα της: «Δεν υπάρχουν κλινικά δεδομένα σε ανθρώπους που να δείχνουν ότι το δηλητήριο από τις μέλισσες ή άλλα προϊόντα μελισσών είναι αποτελεσματικά στη θεραπεία ή την πρόληψη του καρκίνου».



Η «μελισσοθεραπεία» είναι μία από τις παραδοσιακές ιατρικές μεθόδους που ακολουθούνται στην Κίνα, ενώ πολλά νοσοκομεία διαθέτουν πτέρυγες που εφαρμόζονται οι παραδοσιακές τεχνικές.



Το 2012 η «βιομηχανία» της παραδοσιακής ιατρικής παρήγαγε προϊόντα αξίας 84 δισ. δολαρίων, ποσό που κυμαίνεται πάνω από το 30% της συνολικής παραγωγής φαρμάκων στη χώρα, σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας.