Αιματηρές οι «πορείες της οργής» σε όλη τη χώρα

Για μια ακόμα ημέρα, «κόκκινη» βάφτηκε η Αίγυπτος καθώς χιλιάδες υποστηρικτές του Μόρσι διαδήλωσαν σε πολλές πόλεις της χώρας, μετά το κάλεσμα των Αδελφών Μουσουλμάνων «σε εθνικές πορείες οργής». Ισχυρές παραμένουν οι δυνάμεις του στρατού σε «ζωτικής σημασίας εγκαταστάσεις» σε ολόκληρη της χώρα, ενώ απροσπέλαστη είναι η Πλατεία Ταχρίρ.
4'

Το πρακτορείο Reuters κάνει λόγο για συνολικά 70 άνθρωποι νεκρούς. Την ίδια ώρα πολλοί αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι καταμέτρησαν περισσότερα από 20 πτώματα σε ένα πρόχειρο νεκροτομείο σε ένα τέμενος στο κέντρο του Καΐρου.

Ένας από τους αυτόπτες μάρτυρες, ο οποίος δεν ανήκει σε καμία από τις δύο πλευρές, δήλωσε ότι καταμέτρησε 27 σορούς, ενώ ένας άλλος δήλωσε ότι καταμέτρησε 20 πτώματα προσθέτοντας ότι είδε "κι άλλες σορούς να μεταφέρονται" στο τέμενος την ώρα που εκείνος έφευγε από εκεί.

Διαδηλωτές υπέρ του Μόρσι ανέφεραν ότι δέχθηκαν πυρά από ελικόπτερα.

Νωρίς το βράδυ της Παρασκευής πολυόροφο κτίριο στο Κάιρο τυλίχθηκε στις φλόγες, καθώς παρά το καθεστώς απαγόρευσης κυκλοφορίας που έχει επιβάλλει η κυβέρνηση, οι οπαδοί του Μόρσι συνεχίζουν να κατακλύζουν τους δρόμους και να συμπλέκονται με τις δυνάμεις ασφαλείας.

Η Μουσουλμανική Αδελφότητα ζήτησε την Παρασκευή την πραγματοποίηση κινητοποιήσεων καθημερινά σε πανεθνικό επίπεδο για μια εβδομάδα, μετά τις διαδηλώσεις που πραγματοποίησαν σήμερα χιλιάδες υποστηρικτές της σε διάφορες πόλεις της Αιγύπτου για να καταδικάσουν την βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων από τις δυνάμεις της τάξης.

"Καλούμε τον αιγυπτιακό λαό και τις εθνικές δυνάμεις να διαδηλώνουν καθημερινά έως ότου τερματιστεί το πραξικόπημα", υπογραμμίζει η οργάνωση σε ανακοίνωσή της, αναφερόμενη στην ανατροπή από τον στρατό του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι την 3η Ιουλίου.

Στη βόρεια Αίγυπτο αναφέρθηκαν ταραχές με την αστυνομία να έχει ανοίξει πυρ χρησιμοποιώντας φυσίγγια που περιέχουν σκάγια ενώ έκανε και χρήση δακρυγόνων στην πόλη Τάντα. Σύμφωνα με πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας, τέσσερις διαδηλωτές έχουν πέσει νεκροί.

Οι τέσσερις διαδηλωτές έχασαν τη ζωή τους στην πόλη Ισμαηλία, στη βόρεια Αίγυπτο, σύμφωνα με ιατρικές πηγές, ενώ ένας νεοσύλλεκτος αστυνομικός σκοτώθηκε από πυρά ενόπλων μέσα από ένα διερχόμενο αυτοκίνητο στο Κάιρο.

Οκτώ διαδηλωτές έχασαν επίσης τη ζωή τους στην πόλη Δαμιέτη, στις ακτές της Αιγύπτου στην Μεσόγειο, σε συγκρούσεις με άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας. «Ο αριθμός των ανθρώπων οι οποίοι σκοτώθηκαν στην Δαμιέτη αυξήθηκε στους οκτώ», δήλωσε ο Άμπντελ Ουάχαμπ Ντούρα, στέλεχος της υπηρεσίας πρώτων βοηθειών.

Τα αιγυπτιακά τηλεοπτικά κανάλια μετέδωσαν εικόνες στις οποίες διακρίνονται άνδρες να πυροβολούν με καλάσνικοφ από μια γέφυρα του Καΐρου. Από το βίντεο πάντως είναι αδύνατον να αποσαφηνιστεί εάν πρόκειται για ένοπλους διαδηλωτές ή για αστυνομικούς με πολιτικά οι οποίοι περιπολούν στην πρωτεύουσα μαζί με στρατιώτες.

Πυρά έχουν ακουστεί και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Αιγύπτου όπου διαδηλώνουν οι υποστηρικτές του πρώην προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, όπως στην Αλεξάνδρεια στο βορρά, στο Μπένι Σουέιφ και το Φαγιούμ στα νότια του Καΐρου και στο τουριστικό θέρετρο Χουργάντα, στην Ερυθρά Θάλασσα.
Νέες αιματηρές συγκρούσεις στην Αίγυπτο

Αυτόπτες μάρτυρες τους οποίους επικαλέστηκε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ανέφεραν ότι διαδηλωτές πέταξαν αυτοσχέδιες εμπρηστικές βόμβες σε ένα αστυνομικό τμήμα κοντά στην πλατεία.

Οι ισλαμιστές διαδηλωτές άρχισαν πορεία από το βορειοανατολικό Κάιρο προς το κέντρο της πρωτεύουσας, φωνάζοντας μεταξύ άλλων το σύνθημα «κάτω η εξουσία του στρατού».

Εν όψει των διαδηλώσεων, ο στρατός έχει ενισχύσει σημαντικά τις δυνάμεις του, αναπτύσσοντας άρματα μάχης, ενώ απέκλεισε την είσοδο, την έξοδο και όλους τους δρόμους που οδηγούν στην Πλατεία Ταχρίρ. Ακόμη έχουν κλείσει οι δρόμοι γύρω από την πλατεία Ραμπάα αλ-Ανταουίγια, σημείο όπου είχαν κατασκηνώσει οπαδοί του Μόρσι, πριν από την επιχείρηση εκκαθάρισης.

Σύμφωνα με το αιγυπτιακό υπουργείο Υγείας, ο τελευταίος απολογισμός από τις αιματηρές συγκρούσεις, ανέρχεται στους 638 νεκρούς, ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 4.000.

Η κλιμάκωση των βίαιων επεισοδίων εμβάθυνε την πολιτική κρίση στη χώρα, η οποία προκλήθηκε από την ανατροπή του Μόρσι από το στρατό.
Πράσινο φως δόθηκε στις αστυνομικές δυνάμεις να χρησιμοποιήσουν αληθινές σφαίρες κατά όσων διαδηλωτών επιτίθονταν σε κυβερνητικά κτίρια, ανακοίνωσε νωρίτερα το υπουργείο Εσωτερικών.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καταδίκασε τα βίαια επεισόδια και κάλεσε όλες τις πλευρές επιδείξουν αυτοσυγκράτηση ώστε να σταματήσουν οι εχθροπραξίες.

Μετά τα εκτεταμένα επεισόδια, τις πυρπολήσεις εκκλησιών αλλά και κυβερνητικών κτιρίων, με πιο πρόσφατη τη χθεσινή επίθεση στο κυβερνείο της Γκίζας, φόβος για μία νέα αιματοχυσία οδήγησε τις Αρχές της να δώσουν την εντολή στην αστυνομία να κάνει χρήση πραγματικών πυρών ως άμυνα σε περίπτωση που δεχθούν επίθεση οι αστυνομικοί ή κυβερνητικές εγκαταστάσεις.

Διαβάστε επίσης:

Ρωσία: Ακυρώνουν τουριστικά πακέτα για Αίγυπτο

Έκτακτη σύνοδο για την Αίγυπτο ζητούν Μέρκελ και Ολάντ

Στο «κόκκινο» οι σχέσεις Αιγύπτου- Τουρκίας