Σε τροχιά πρόωρων εκλογών η Τσεχία

Τη διάλυση της κάτω βουλής του κοινοβουλίου, θα κηρύξει επισήμως στις 28 Αυγούστου ο Πρόεδρος της Τσεχικής Δημοκρατίας, Μίλος Ζέμαν, δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπός του, ανοίγοντας το δρόμο για πρόωρες εκλογές από τις οποίες είναι πιθανό να αναδειχθεί μια αριστερή, φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση.
1'

Οι εκλογές αναμένεται να προκηρυχθούν για τις 25 και 26 Οκτωβρίου. Ο Ζέμαν θα ανακοινώσει την ημερομηνία των εκλογών αύριο Παρασκευή σε συνέντευξη Τύπου, δήλωσε η εκπρόσωπός του, η Χάνα Μπουριάνοβα.

Το κοινοβούλιο ψήφισε την Τρίτη υπέρ της διάλυσής του και ο πρόεδρος πρέπει να προκηρύξει πρόωρες εκλογές μέσα σε διάστημα 60 ημερών από την επίσημη διάλυση της βουλής.

Η πολιτική αναταραχή συνεχίζεται στην Τσεχία από τον Ιούνιο, όταν κατέρρευσε η κεντροδεξιά κυβέρνηση του πρωθυπουργού Πετρ Νέτσας εν μέσω ενός σκανδάλου διαφθοράς και κατασκοπείας.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως οι κεντροαριστεροί και φιλοευρωπαίοι Σοσιαλδημοκράτες θα είναι το μεγαλύτερο κόμμα στο νέο κοινοβούλιο. Ο αρχηγός τους δήλωσε αυτή την εβδομάδα στο Ρόιτερς ότι οι Σοσιαλδημοκράτες θα μπορούσαν να κυβερνήσουν με μια μονοκομματική κυβέρνηση μειοψηφίας, έχοντας την κοινοβουλευτική υποστήριξη του Κομμουνιστικού Κόμματος ή άλλων μικρότερων κομμάτων.

Είναι η πρώτη φορά από τη Βελούδινη Επανάσταση του 1989 που το Κομμουνιστικό Κόμμα ενδέχεται να έχει άμεση επίδραση στην κυβερνητική πολιτική.