Στάινμπρουκ: «Σχέδιο Μάρσαλ 2» για την Ελλάδα
Στην ερώτηση "ποιον θα ψηφίζατε;", πριν από την "μονομαχία" υπέρ της Καγκελαρίου τάχθηκε το 54%, ενώ για τον κ. Στάινμπρουκ εξέφρασε την προτίμησή του το 28%, ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά μετά το τέλος της εκπομπής ήταν 48% και 45%.
Ο υποψήφιος Καγκελάριος των γερμανών Σοσιαλδημοκρατών τάχθηκε υπέρ της εφαρμογής ενός «Σχεδίου Μάρσαλ 2» για την Ελλάδα και τις χώρες που αντιμετωπίζουν κρίση, και τόνισε ότι δεν πρέπει να εφαρμόζονται μόνο προγράμματα δημοσιονομικής εξυγίανσης, και μάλιστα «σε θανατηφόρα δόση», αλλά και μέτρα για την ανάπτυξη και την αντιμετώπιση της ανεργίας. Ο ίδιος τόνισε ότι η Γερμανία, η οποία έχει κατά το παρελθόν η ίδια βοηθηθεί από τους εταίρους της, έχει πολιτική ευθύνη στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης να βοηθήσει τις χώρες που έχουν ανάγκη.
«Η δήλωση ότι θα χρειαστεί τρίτο πακέτο αποτελεί ομολογία ότι η στρατηγική για την κρίση, που στηρίχθηκε ιδιαίτερα από Γερμανία, απέτυχε. Αυτό που λείπει είναι ένα πρόγραμμα ανοικοδόμησης, κίνητρα για ανάπτυξη και η αντιμετώπιση της ανεργίας, ιδιαίτερα των νέων», δήλωσε ο κ. Στάινμπρουκ στο πλαίσιο της προεκλογικής αντιπαράθεσης με την Καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ και, απαντώντας σε ερώτηση σχετικώς με το εάν η Ελλάδα θα πληρώσει ποτέ τα χρέη της, δήλωσε ότι το εύχεται, τόσο για τους Έλληνες όσο και για τους Γερμανούς.
Σημείωσε ωστόσο: «Δεν πρέπει μόνο να κραδαίνουμε το ρόπαλο της εξυγίανσης. Πρέπει να βοηθήσουμε την Ελλάδα ώστε να αποκτήσουν και πάλι δύναμη τα φτερά της. Όχι μόνο προγράμματα εξυγίανσης. Και η Γερμανία βοηθήθηκε, θυμίζω το Σχέδιο Μάρσαλ, και οι εταίροι μας βοήθησαν και χάρηκαν για την γερμανική επανένωση, άρα, από ευρωπαϊκή πολιτική υπευθυνότητα, πρέπει να βοηθήσουμε αυτές τις χώρες».
Η Μέρκελ επανέλαβε ότι η Ελλάδα δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις για ένταξη στην ΟΝΕ, αλλά παραδέχθηκε ότι και η Γερμανία έχει στο παρελθόν βοηθηθεί και τώρα καλείται αυτή να βοηθήσει τις χώρες σε κρίση.
«Μπορεί να υπάρξει ένα νέο πακέτο. Κανείς δεν ξέρει πόσο μεγάλο θα είναι αυτό», δήλωσε και πρόσθεσε ότι «αυτό θα το δούμε όταν έρθει η ώρα και με βάση τις εκθέσεις της Τρόικας». Παρέπεμψε μάλιστα στις πρόσφατες σχετικές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Η τηλεμαχία, κατά την διάρκεια της οποίας 15 λεπτά ήταν αφιερωμένα στην Ελλάδα, αν και δεν επιφύλαξε κάποια σημαντική έκπληξη από τους δύο πολιτικούς, σήμανε μία ακόμη «νίκη», των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
Στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter δημοσιεύθηκαν χιλιάδες μηνύματα, στα οποία πρωταγωνίστησε το. . . κολιέ της Καγκελαρίου στα χρώματα της γερμανικής σημαίας (μαύρο, κόκκινο, κίτρινο) και η παρουσία του κωμικού Στέφαν Ράαμπ, ο οποίος εκπροσωπούσε το τηλεοπτικό δίκτυο ProSiebenSat1 και, κατά γενική ομολογία υπέβαλε τις πιο άμεσες ερωτήσεις, ενώ δεν δίστασε να διακόψει την κα Μέρκελ, προκειμένου να της ζητήσει να απαντά συγκεκριμένα στις ερωτήσεις.
Τα ίδια θέματα αναδείχθηκαν στους ιστοτόπους μεγάλων γερμανικών ΜΜΕ. Η Bild είχε τίτλο «Η Μέρκελ πιο "κυβερνητική", ο Στάινμπρουκ πιο ισχυρός", ενώ η Sueddeutsche Zeitung αναφέρεται στα λάθη των δύο πολιτικών και η Die Welt έκανε λόγο για "νίκη με μικρή διαφορά" για τον Πέερ Στάινμπρουκ. Το περιοδικό Der Spiegel τιτλοφόρησε το κείμενό του για τη συζήτηση "Το αποτέλεσμα: 0-0".
Στα επί μέρους ερωτήματα, η κα Μέρκελ κρίθηκε ως πιο συμπαθής (52%-32%), πιο αξιόπιστη (45%-41%), πιο ικανή (47%-40%) και πιο δίκαιη (45%-13%), ενώ ο αντίπαλός της θεωρήθηκε πιο επιθετικός (88%-5%), πιο κατανοητός (44%-40%), με καλύτερα επιχειρήματα (48%-38%) και συνολικά πιο πειστικός (49%-44%). Στο ερώτημα εάν οι «μονομάχοι» ήταν καλύτεροι ή χειρότεροι του αναμενόμενου, ο κ. Στάινμπρουκ από το 60% των ερωτηθέντων κρίθηκε ως καλύτερος του αναμενόμενου, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για την Καγκελάριο έφθασε στο 27%. Αντιθέτως, το 17% δήλωσε ότι βρήκε τον κ. Στάινμπρουκ χειρότερο από ό,τι περίμενε, ενώ την κυρία Μέρκελ θεώρησε χειρότερη του αναμενόμενου το 33%.
Ο κ. Στάινμπρουκ «κέρδισε» και τους αναποφάσιστους, με ποσοστό 52% έναντι 36% της κυρίας Μέρκελ.
Διαβάστε επίσης: