Νίμιτς στα Σκόπια: Οι Έλληνες επιμένουν σε ένα όνομα για γενική χρήση

Δεν υπάρχει συναίνεση μεταξύ των Σκοπίων και της Ελλάδας σχετικά με την πρόταση του Απριλίου, που παρουσιάστηκε στη Νέα Υόρκη.
2'

Εξακολουθούν να υπάρχουν ουσιαστικές και σοβαρές διαφορές σε διάφορες πτυχές της ενδεχόμενης λύσης, δήλωσε μετά τη συνάντηση του με τον πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι ο μεσολαβητής για τη διαφορά του ονόματος, Μάθιου Νίμιτς, ο οποίος ήρθε στα Σκόπια μετά από επίσκεψή του στην Αθήνα, γράφει χαρακτηριστικά η νοτιοσλαβική εφημερίδα των Σκοπίων Dnevnik.

«Στην Αθήνα έχουν δύο προβλήματα σχετικά με την πρότασή μου- τον γεωγραφικό προσδιορισμό της χώρας και την έκταση (του πεδίου εφαρμογής) της χρήσης του συμφωνηθέντος ονόματος.

Ανέφερα αυτή τη θέση στην κυβέρνησή σας η οποία είναι σύμφωνη σε έναν μακροπρόθεσμο ορίζοντα εφαρμογής της », δήλωσε ο μεσολαβητής.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ελλάδα επιμένει σε μια συνολική χρήση του (υπόψιν) συμφωνηθέντος ονόματος, που θα είναι σε χρήση στα επίσημα θεσμικά όργανα, σε συμβάσεις στο πλαίσιο του ΟΗΕ και άλλους διεθνείς οργανισμούς.

«Η πρότασή μου περιλαμβάνει μια σειρά χρήσεων και ορισμένες παραμέτρους, αλλά όχι για μια πλήρη χρήση. Η ελληνική πρόταση είναι για μια γενική χρήση», δήλωσε ο μεσολαβητής του ΟΗΕ.

Όταν του ζητήθηκε να διευκρινίσει την ελληνική θέση για τη συνολική χρήση του ονόματος, άφησε να εννοηθεί ότι θα επιδιώξει- όταν επιτευχθεί συμφωνία στο όνομα- πώς να χρησιμοποιηθεί για εσωτερική χρήση, όπως διαβάζουμε στο Βαλκανικό Περισκόπιο.

«Η ελληνική θέση συμφωνεί ότι η ονομασία θα πρέπει να χρησιμοποιείται από τους κρατικούς αξιωματούχους. Έτσι, το όνομα θα χρησιμοποιείται σε επίσημα έγγραφα, επίσημες επιστολές... Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε ένα άλλο όνομα. Εγώ είμαι ο Μάθιου Νίμιτς και δεν έχω κανένα άλλο όνομα. Αυτό σημαίνει ότι όταν μιλάτε στη σύζυγό μου θα πρέπει να αναφέρεστε στο επίσημο όνομά μου. Δεν μπορεί να με αντιμετωπίσουν διαφορετικά, στα επίσημα έγγραφα υπάρχει το επίσημο όνομά μου, Μάθιου Νίμιτς (για παράδειγμα), διευκρίνισε.

Ο μεσολαβητής είπε ότι οι συνομιλίες για τη διαφωνία εστιάσθηκε σε διάφορα σημεία αναφοράς, όπως η λέξη «Άνω» [Μακεδονία], αλλά και σε άλλες ονομασίες που εκφράζουν γεωγραφικό παράγοντα, αλλά όλα αυτά θα αξιολογηθούν με την πρόοδο των συζητήσεων.

Ο Νίμιτς καθόρισε ως αβάσιμη την πληροφορία ότι πρότεινε για όνομα της χώρας: «Σλαβική και Αλβανική Μακεδονία».

Ο μεσολαβητής του ΟΗΕ στα Σκόπια, συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκολα Πόποσκι και έγινε δεκτός από πρόεδρο των Σκοπίων, Γκεόργκι Ίβανοφ.

Ο Νίμιτς όπως δήλωσε στη Νέα Υόρκη θα εργαστεί για την επίλυση της διαφοράς και θα βρίσκεται σε επαφή με τους διαπραγματευτές των δύο χωρών, σημειώνει η Dnevnik.