Σε επιθέσεις στις ΗΠΑ και τις σύμμαχες χώρες καλεί η Αλ Κάιντα
Ηχητικό μήνυμα του αρχηγού της Αλ Κάιντα, Αϊμάν αλ Ζαουάχρι, με αφορμή την 12η επέτειο των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου αναρτήθηκε σε ιστότοπους ακραίων ισλαμιστών.
Ο Αϊμάν αλ Ζαουάχρι κάλεσε σε επιθέσεις και μποϊκοτάζ εναντίον των ΗΠΑ και των σύμμαχων χωρών. «Πρέπει οικονομικά να ματώσουμε την Αμερική ωθώντας τη χώρα να συνεχίσει τις τεράστιες δαπάνες της για την ασφάλειά της. Η οικονομία είναι το αδύνατο σημείο της Αμερικής και είναι ήδη παραπαίουσα εξαιτίας όλων των στρατιωτικών δαπανών στις οποίες έχει εμπλακεί για την ασφάλειά της», είπε ο Ζαουάχρι, ο Αιγύπτιος που διαδέχτηκε τον Οσάμα μπιν Λάντεν στην ιεραρχία του τρομοκρατικού δικτύου.
«Για να παραμείνει η Αμερική υπό πίεση και σε κατάσταση συναγερμού, χρειάζονται μερικές επιθέσεις εδώ κι εκεί. Ήδη κερδίσαμε τον πόλεμο στη Σομαλία, την Υεμένη, το Ιράκ και το Αφγανιστάν. Πρέπει συνεπώς να συνεχίσουμε τον πόλεμο αυτό στα δικά της εδάφη» πρόσθεσε καλώντας τους «αδελφούς του» να δράσουν ατομικά ή συλλογικά για να «πραγματοποιήσουν αυτές τις διαφορετικές επιθέσεις».
Ο Ζαουάχρι, του οποίου ο αδελφός συνελήφθη στην Αίγυπτο γιατί είχε υποστηρίξει τον ισλαμιστή πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι, επανήλθε στην κατάσταση στο Κάιρο, υπενθυμίζοντας ότι η νομιμότητα μιας κυβέρνησης δεν προέρχεται από την δημοκρατία αλλά από τη σαρία (ισλαμικό νόμο).
Στο μήνυμα διάρκειας 72 λεπτών, ο Ζαουάχρι δήλωσε επίσης ότι τα μέλη της Αλ Κάιντα δεν είναι «τρομοκράτες διψασμένοι για αίμα» και έδωσε οδηγία στους πιστούς να ενισχύσουν τους τρομοκρατικούς πυρήνες που υπάρχουν στις μουσουλμανικές χώρες για να δημιουργήσουν ισλαμικά κράτη.
Αναφέρθηκε επίσης στη διπλή επίθεση του Μαραθωνίου της Βοστόνης τον Απρίλιο, η οποία προκάλεσε τον θάνατο τριών ανθρώπων και τον τραυματισμό δεκάδων.
Την Τετάρτη, οι ΗΠΑ τίμησαν την 12η επέτειο των επιθέσεων με τελετές και την παραδοσιακή ανάγνωση των ονομάτων των 2.973 θυμάτων. Οι εκδηλώσεις μνήμης πραγματοποιήθηκαν φέτος σε κλίμα ιδιαίτερα βαρύ, με τις διπλωματικές εντάσεις για τη Συρία και την ανησυχία της πλειοψηφίας των Αμερικανών, που είναι αντίθετοι σε μια στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της Δαμασκού, ύστερα από δύο πολέμους στο Ιράκ και το Αφγανιστάν οι οποίοι στοίχισαν εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια και τη ζωή 7.000 νέων Αμερικανών.
Διαβάστε επίσης:
11η Σεπτεμβρίου: Δώδεκα χρόνια από την ημέρα που «πάγωσε» τον πλανήτη