Ικανοποίηση σε Κίνα και Ρωσία για την απόφαση της Δαμασκού

Την ανακοίνωση της Συρίας ότι προσχώρησε στη Σύμβαση για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων χαιρέτισαν σήμερα η Μόσχα και το Πεκίνο.
1'

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι η απόφαση αυτή της Συρίας δείχνει την πρόθεση της Δαμασκού για την επίλυση της κρίσης. «Θεωρώ ότι πρέπει να χαιρετίσουμε μία τέτοια απόφαση. Είναι ένα σημαντικό βήμα προς την επίλυση της συριακής κρίσης που επιβεβαιώνει την σοβαρή πρόθεση των σύρων εταίρων μας να ακολουθήσουν αυτό το μονοπάτι» τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος στη διάσκεψη του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης.

Από τη μεριά του το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας χαιρέτησε επίσης την απόφαση της Δαμασκού.

Τα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσαν ότι δέχτηκαν αίτημα από τη Συρία για την ένταξή της στη Σύμβαση, κάτι για το οποίο είχε δεσμευτεί ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ στο πλαίσιο μιας υπό διαπραγμάτευση συμφωνίας για να τεθεί υπό διεθνή έλεγχο το χημικό οπλοστάσιο της χώρας.

Η Συρία ήταν ως σήμερα η μία από τις μόλις επτά χώρες οι οποίες δεν είχαν προσχωρήσει στη Σύμβαση για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων του 1997, η οποία επιτάσσει οι χώρες οι οποίες την έχουν επικυρώσει να προχωρήσουν στην πλήρη καταστροφή των χημικών τους οπλοστασίων. Μεταξύ των χωρών που δεν έχουν προσχωρήσει στη σύμβαση είναι οι γειτονικές στη Συρία χώρες, η Αίγυπτος και το Ισραήλ, καθώς και η Βόρεια Κορέα.

Διαβάστε επίσης:

Πλήρες μέλος της διεθνούς Σύμβασης για την απαγόρευση χημικών η Συρία