Αποκαλυπτική συνέντευξη του 'Ερογλου για το κυπριακό

Ήρθε η ώρα να λυθεί το Κυπριακό, αλλά η ε/κ πλευρά δεν έχει θέληση, υποστήριξε ο Ντερβίς Έρογλου, φιλοξενούμενος σε τηλεοπτική εκπομπή ιδιωτικού καναλιού στα κατεχόμενα.
6'

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, μιλώντας στο δημοσιογράφο Χασάν Χάστουρερ ο Τ/κ ηγέτης πρόσθεσε πως οι διαπραγματεύσεις δεν πρέπει να τραβήξουν επί μακρόν, υποστηρίζοντας ότι εκκλησία και ηγεσία στην ε/κ πλευρά επηρεάζουν τις σκέψεις των Ε/κ. «Καταρχήν πρέπει να αλλάξει το σύστημα εκπαίδευσης. Όσο δεν αλλάζουν οι δηλώσεις της ε/κ ηγεσίας ότι θα γυρίσουμε στην κατάσταση προ του 1974 και όλοι θα πάνε στα σπίτια και την περιουσία τους, δεν θα φτάσουμε πουθενά. Η ε/κ ηγεσία πρέπει να πει στο λαό της τις πραγματικότητες». Κατά τον κ. Έρογλου στην Κύπρο υπάρχουν δύο «λαοί» και είναι δυνατόν να ζήσουν εν ειρήνη .

Σε υπενθύμιση ότι είναι ο ίδιος που είχε χαρακτηριστεί αδιάλλακτος, ο Ντερβίς Έρογλου ανέφερε ότι μετά την εκλογή του δεσμεύθηκε με επιστολή του προς τον ΓΓ του ΟΗΕ για συνέχιση των διαπραγματεύσεων από το σημείο όπου έμειναν. «Ενώ σήμερα ο Αναστασιάδης δεν δεσμεύεται ότι θα συνεχίσουν από το σημείο που μείναμε με τον Χριστόφια. Εάν το πράξει αυτό, ακόμα και εάν δεν συμβεί αυτό το χρόνο, στα μέσα του ερχόμενου χρόνου μπορούμε να φτάσουμε σε μια συμφωνία. Δεν απαρνιέμαι τις δηλώσεις μου ότι χρειάζεται μια συμφωνία που δεν θα αποκηρύσσει τις σημερινές πραγματικότητες στο νησί. Αλλά, θέλω να πω ξεκάθαρα ότι ήρθε η ώρα για μια συμφωνία στην Κύπρο και πιστεύω ότι δεν πρέπει να συνεχιστεί επί μακρόν η συζήτηση για το αν αυτή η συμφωνία θα γίνει ή όχι», είπε.

Ο κ. Έρογλου επανέλαβε τη θέση του ότι οι συνομιλίες συνεχίζονται από το 1968, υπήρξαν τρεις προτάσεις λύσεις από διαφορετικούς ΓΓ του ΟΗΕ και αυτή που τις απέρριψε εξ’ ολοκλήρου ήταν η ε/κ πλευρά. «Κατ’ εμάς έφθασε ο καιρός για λύση. Αλλά για να συμβεί αυτό πρέπει και η απέναντι πλευρά να έχει την ίδια αντίληψη και αυτό πρέπει να το αποδεχτούμε. Εάν η απέναντι πλευρά δεν έχει την ίδια αντίληψη οι διαπραγματεύσεις μπορεί να συνεχιστούν για πολλά χρόνια», είπε.

Η ε/κ πλευρά, είπε, θέλει διαπραγματεύσεις ανοικτού τέλους, προσθέτοντας ότι αυτό κάνει η πλευρά που θέλει να κερδίσει χρόνο και ανέφερε πως οι συνομιλίες δεν πρέπει να επιμηκυνθούν πολύ γιατί αυτοί που επιθυμούν μια συμφωνία απογοητεύονται.

Υπενθύμισε ότι και στον Πρόεδρο Χριστόφια είχε πει ο ίδιος πως ο αριθμός των ατόμων που πιστεύουν σε μια συμφωνία, όσο οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται επί μακρόν, μειώνεται. Αυτό, είχε πει στον κ. Χριστόφια – συνέχισε ο κ. Έρογλου – δεν πρέπει να μας διαφεύγει γιατί οι γενιές αλλάζουν.

Επέκρινε και τον πρώην ηγέτη των Τ/κ Μεχμέτ Αλί Ταλάτ για την κριτική που του ασκεί στο Κυπριακό λέγοντας ότι και εκείνος για δύο χρόνια συνομιλούσε με τον «πολύ καλό του φίλο» Χριστόφια αλλά δεν μπόρεσαν να φτάσουν σε μια συμφωνία. «Και εγώ συνομιλούσα σχεδόν δύο χρόνια με τον Χριστόφια. Δεν μπορέσαμε να φτάσουμε σε συμφωνία. Επειδή δεν είναι δυνατόν να συμφωνήσεις με έναν ηγέτη που αποφεύγει να φέρει ενώπιον του λαού του οποιοδήποτε κείμενο συμφωνίας. Με έναν ηγέτη που ούτε ο κ. Ταλάτ μπόρεσε να φτάσει σε συμφωνία, δεν μπόρεσα να φτάσω σε ένα αποτέλεσμα ούτε και εγώ. Αυτό είναι όλο», δήλωσε.

Στο Κυπριακό, συνέχισε ο Τ/κ ηγέτης, δεν μπορεί να υπάρξει ένα αποτέλεσμα μόνο με την έκφραση για μια λύση που να βασίζεται σε δύο ζώνες, δύο κοινότητες, με πολιτική ισότητα. «Πρέπει να τα συμπληρώσεις αυτά». Ανέφερε ότι εάν κάποιος δει τις δηλώσεις στις οποίες προβαίνει το τελευταίο διάστημα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σκέφτεται ότι «ένας που θέλει λύση δεν μιλά έτσι». «Ο Αναστασιάδης θέλει τη συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Εάν συμφωνήσουμε, εδώ θα δημιουργηθεί ένα νέο κράτος με τη δικαιοδοσία που θα δώσουν οι δύο πλευρές. Δεν έχουν πρόθεση να εγκαταλείψουν την Κυπριακή Δημοκρατία. Αυτό το είχε δηλώσει και πριν τα δημοψηφίσματα για το σχέδιο Ανάν ο Ε/κ ηγέτης Παπαδόπουλος. Τότε πώς θα συμφωνήσουμε; Πώς θα δημιουργήσουμε έναν νέο συνεταιρισμό;», διερωτήθηκε.

Ο Ντερβίς Έρογλου ανέφερε επίσης ότι στην επιστολή που είχε στείλει στον Πρόεδρο Αναστασιάδη τον ρωτούσε εάν αποδέχεται ή όχι το έγγραφο των 77 σελίδων με τις προσεγγίσεις που είχε επιδώσει στις πλευρές ο Ντάουνερ. «Μόνο που στη δική του απάντηση κάνει λόγο σε άλλα θέματα». Όλες αυτές τις επιστολές, πρόσθεσε, τις έχει στείλει στο «υπουργείο» εξωτερικών, όπως έκανε μέχρι τώρα με όλες τις επιστολές που έστελνε και λάμβανε. «Με την απάντησή του προς εμένα ο Αναστασιάδης εκδήλωσε την σκέψη του για παιχνίδι με το χρόνο».

Σύμφωνα με τον κ. Έρογλου, στην τελευταία του συνέντευξη ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε πως θέλει την συμμετοχή της ΕΕ και της Τουρκίας στις διαπραγματεύσεις. «Στο θέμα των Βαρωσίων, χρησιμοποιώντας ως μέσον τον Ντάουνερ και μεταφέροντας τις απόψεις του στον κ. Νταβούτογλου, κατ’ εμένα ήταν για να δώσει το μήνυμα στη διεθνή κοινότητα ότι ο λόγος που δεν υπάρχει συμφωνία στην Κύπρο είναι η Τουρκία. Ο συνομιλητής του είμαι εγώ». Επανέλαβε την πρότασή του για πενταμερή διάσκεψη που είχε αποδεχθεί – όπως ισχυρίστηκε – ο ΓΓ του ΟΗΕ αλλά δεν θέλει να αποδεχθεί η ε/κ πλευρά.

Στην ερώτηση του Χασάν Χάστουρερ εάν του ζητούνταν να μιλήσει για το Κυπριακό στην ε/κ κοινότητα, θα το έκανε ο κ. Έρογλου απάντησε ότι χθες, ενώ ήταν στο αθλητικό σωματείο του «Κιουτσιούκ Καϊμακλί» και συζητούσε με φίλους του, πλησίασαν δύο Ε/κ να ρωτήσουν για τον δρόμο. «Ο ένας είπε ότι είναι Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου. Μόλις με είδε σάστισε. Κουβεντιάσαμε λίγο. Πάνω στην κουβέντα μου είπε ότι σκέφτεται να διοργανώσει σύντομα στο Πανεπιστήμιο Κύπρου ένα συνέδριο για το Κυπριακό και σκέφτεται να με καλέσει ως ομιλητή. Και εγώ του είπα, εντάξει».

Ο κ. Αναστασιάδης, είπε ο κ. Έρογλου, είναι ο έβδομος Πρόεδρος και μέχρι τώρα κανείς από τους προηγούμενους δεν έβαλε υπογραφή σε μια συμφωνία λύσης. «Αλλά εμείς γυρίζουμε και λέμε ότι είναι ο Έρογλου που δεν θέλει συμφωνία. Γυρνούμε τον κόσμο και δίνουμε αυτό το μήνυμα. Γιατί βρίσκουμε ευχαρίστηση στο να κατηγορούμε ο ένας τον άλλο;». Ο ίδιος, συνέχισε, είναι υπέρ της λύσης προσθέτοντας ότι κληρονόμησε το Κυπριακό και εκεί που έλεγε μακάρι τα εγγόνια του να μην ζήσουν με αυτό το πρόβλημα, τώρα λέει μακάρι να μην ζήσουν με το πρόβλημα τα παιδιά των εγγονιών του, επαναλαμβάνοντας τον ισχυρισμό ότι «όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι είναι η ε/κ πλευρά που κάθεται στο τραπέζι με πρόθεση να μην βρεθεί συμφωνία».

ΠΗΓΗ ikypros