Τούρκος Μόνιμος Αντιπρόσωπος στην ΕΕ: Τα έψαλε στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Ο Τούρκος Μόνιμος Αντιπρόσωπος στην ΕΕ Selim Yenel, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στις Βρυξέλλες σε εκδήλωση που διοργανώθηκε από τη Δεξαμένη Σκέψης CEPS, αναφέρθηκε στις σχέσεις της χώρας του με την ΕΕ και στο Κυπριακό.
2'

Ειδικότερα, τόνισε τα εξής: «Είναι θέμα αποφασιστικής σημασίας, το οποίο θα πρέπει να λυθεί, για να μπορέσει να προχωρήσει η ενταξιακή διαδικασία» (εννοεί της Τουρκίας). Πάντως, κατά τις επαφές του με αξιωματούχους της ΕΕ -στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στην Επιτροπή και στο Συμβούλιο- προτάσσει τη θέση ότι η Τουρκία αναμένει βήματα καλής θελήσεως από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

Η άποψη αυτή έχει διατυπωθεί πολλάκις από Τούρκους αξιωματούχους που έρχονται στις Βρυξέλλες, καθώς και προς την πρεσβεία της ΕΕ στην Άγκυρα. Εκτιμάται ότι πρόκειται για μια κίνηση που σκοπό έχει να μεταφέρει από την αρχή το βάρος των ευθυνών, στην περίπτωση που κάτι δεν πάει καλά στις συνομιλίες, επί των ώμων της ελληνοκυπριακής πλευράς, ενώ ταυτοχρόνως η Άγκυρα επιδιώκει να ασκήσει πιέσεις επί της Λευκωσίας μέσω της ΕΕ. Εάν, μάλιστα, το Κυπριακό δεν προχωρήσει, η Τουρκία θέλει να έχει άλλοθι και να μην υπάρξει στην ουσία επιπρόσθετη αρνητική εξέλιξη στην ενταξιακή της πορεία.

Δεν έχει άλλο χρόνο για χάσιμο

Ως προς το θέμα των τουρκικών ενταξιακών διαδικασιών, ο κ. Yenel ζήτησε από την ΕΕ να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της έναντι της χώρας του. «Πρέπει -είπε χαρακτηριστικά- να καταλήξουμε σε ένα συμπέρασμα για το πού ακριβώς βρισκόμαστε, τι είδους Ευρωπαϊκή Ένωση επιθυμείτε -με ή χωρίς την Τουρκία- γιατί χάνουμε τον χρόνο μας εδώ και 50 χρόνια και έχουμε κουραστεί». Επί τούτων πρόσθεσε ότι το ζήτημα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων δηλητηριάζει τις σχέσεις ανάμεσα στην Ε.Ε. και την Τουρκία. «Είμαστε μία χώρα -παρατήρησε- που δικαιούται μία ξεκάθαρη απάντηση. Κανείς δεν επιθυμεί να πει ότι δεν πρόκειται να συνεχίσουμε την ενταξιακή διαδικασία - ούτε η ΕΕ ούτε η Τουρκία, όμως, ενδέχεται μία μέρα να προκύψει κάτι τέτοιο, γιατί η σημερινή κατάσταση δεν οδηγεί πουθενά».

πηγη ΣΗΜΕΡΙΝΗ