Υποψήφιος στις Ευρωεκλογές θα είναι ο 85χρονος Ζαν-Μαρί Λεπέν

Ο επίτιμος πρόεδρος του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου (FN) και απερχόμενος Ευρωβουλευτής Ζαν-Μαρί Λεπέν, ο οποίος είναι σήμερα 85 ετών, δήλωσε ότι θα είναι υποψήφιος για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
2'


"Δεν υπάρχει ηλικία για τους γενναίους (...) Είμαι ακόμη σε θέση να αναλάβω αυτήν την ευθύνη", δήλωσε στον ιδιωτικό ραδιοσταθμό Europe 1.

"Δεν είναι μια ικανοποίηση να βρίσκομαι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, του οποίου είμαι ένας από τους αμφισβητίες", σημείωσε. Το Εθνικό Μέτωπο, του οποίου ηγείται η κόρη του, Μαρίν Λεπέν, ζητεί "μια συντονισμένη διάλυση της ευρωζώνης".

Πριν από την προηγούμενη εκλογή του το 2009, οι Ευρωβουλευτές τροποποίησαν την εσωτερική τους ρύθμιση για να αποφύγουν την περίπτωση ο πρεσβύτερος σε ηλικία να προεδρεύσει αυτομάτως της εναρκτήριας συνεδρίασης του νεοεκλεγέντος σώματος. Το μέτρο αυτό είχε ευθέως ως στόχο τον Λεπέν: "Επαναλαμβάνει αδιάκοπα την άρνησή του, επομένως πρέπει να του δώσουμε την καρέκλα του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επειδή είναι ο πρεσβύτερος σε ηλικία; Πιστεύω πως όχι", είχε δηλώσει ο νυν πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος ήταν πρόεδρος της Ομάδας των Σοσιαλιστών το 2009.
Απαντώντας, ο Ζαν-Μαρί Λεπέν είχε επαναλάβει εν μέσω των αποδοκιμασιών μέρους του Ευρωκοινοβουλίου ότι "οι θάλαμοι αερίων είναι μια λεπτομέρεια της ιστορίας του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και αυτό είναι μια πραγματικότητα". Ο Λεπέν είχε καταδικαστεί για παρόμοιες δηλώσεις που είχε κάνει στη Γαλλία το 1987.

Στην Γαλλία, ο Λεπέν θα είναι υποψήφιος, όπως και το 2009, στην μεγάλη νοτιοανατολική περιφέρεια (Προβηγκία - Άλπεις - Κυανή Ακτή, Ροδανός - Άλπεις, Κορσική), όπου το κόμμα του λαμβάνει καλά ποσοστά από την αρχή της δεκαετίας του '90.
Η βουλευτική ασυλία της κόρης του, η οποία είναι επίσης Ευρωβουλευτής, ήρθη από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις αρχές του Ιουλίου. Η Μαρίν Λεπέν διώκεται στην Γαλλία επειδή παρομοίασε τους μουσουλμάνους που προσεύχονται στους δρόμους με την κατοχή του Παρισιού από τους Γερμανούς Ναζί κατά την διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Καθώς δεν χαίρει πλέον της βουλευτικής της ασυλίας, στην πρόεδρο του FN μπορεί να ασκηθεί δίωξη για "υποκίνηση ρατσιστικού μίσους".