Οι στρατιωτικές βάσεις αυξάνουν την επιρροή των ΗΠΑ σε όλον τον κόσμο

Οι παγκόσμιες συζητήσεις και αναλύσεις για το ενδεχόμενο μιας στρατιωτικής επέμβασης, ως τιμωρίας, προς το πρόσωπο του προέδρου της Συρίας, Μπασάρ αλ Άσαντ, έφεραν τις αμερικανικές βάσεις στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.
5'

Οι αμερικανικές βάσεις χορηγούν στις ΗΠΑ μια σημαντική επιρροή στην παγκόσμια πολιτική. Ωστόσο, πολλές δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι περισσότεροι Αμερικανοί δεν έχουν ακούσει για αυτές. Μεταξύ πολλών άλλων, οι πλέον των οκτακοσίων στρατιωτικών βάσεων στο εξωτερικό, είναι αυτές που κάνουν τις ΗΠΑ, τη υπερδύναμη αυτού του 21ου αιώνα. Μόνο σαράντα τρεις χώρες στον κόσμο δεν έχουν καμία αμερικανική στρατιωτική βάση εντός των συνόρων τους. Οι αμερικανικές βάσεις δίνουν την εντύπωση στον παγκόσμιο χάρτη την εικόνα ενός ιστού της αράχνης.

Ο στρατός των ΗΠΑ έχει επεκταθεί σε όλες τις ηπείρους εκτός από την Ανταρκτική.

Μια έκθεση του Πενταγώνου το 2007, αναφέρει ότι 39 χώρες φιλοξενούν μόνο μία στρατιωτική βάση, 140 χώρες περιέχουν περισσότερες από μία.

Σύμφωνα με άλλη έκθεση που εκπονήθηκε από το Κογκρέσο, αναφέρει ότι οι υπερπόντιες βάσεις ανέρχονται σε 850, μαζί με τις βάσεις που περιέχονται μέσα στις ΗΠΑ, ο συνολικός αριθμός των στρατιωτικών βάσεων φθάνει τις 5.300.

Ωστόσο, όπως πιστεύεται, ο πραγματικός αριθμός των βάσεων βρίσκεται πάνω από τις επίσημες αναφορές.

Η ύπαρξη μυστικών αμερικανικών βάσεων είναι ένα από τα μυστικά των ΗΠΑ, που υπολογίζονται σε τουλάχιστον 150 χώρες, είναι οι ανεπίσημες στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ, στις οποίες ασχολούνται περίπου 500 χιλιάδες Αμερικανοί στρατιώτες.

Εάν συμπεριληφθεί και το πολιτικό προσωπικό καθώς και προσωπικό των χωρών στις οποίες βρίσκονται, ο συνολικός αριθμός ξεπερνά το 1,8 εκατομμύρια προσωπικού.

Η παγκόσμια παρουσία των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, εξαπλώθηκε ιδιαίτερα μετά από τις εισβολές στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν.

Από οικονομική άποψη το κόστος της διατήρησης αυτών των βάσεων φαίνεται αφόρητο για την οικονομία των ΗΠΑ. Η συνολική επιφάνεια που καλύπτουν οι γνωστές στρατιωτικές βάσεις είναι περίπου 120 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα. Η έκταση αυτή είναι πολύ μεγαλύτερη από την έκταση διαφόρων χωρών. Υπάρχουν επίσης 344 χιλιάδες κτήρια, 184 χιλιάδες χώροι καθώς και άλλα 48 χιλιάδες άλλα κτήρια για διάφορες υπηρεσίες και καθιστούν την Ουάσιγκτον τη μεγαλύτερη βαρόνη στον κόσμο του Real Estate.

Η στρατηγική σημασία των βάσεων αναγνωρίστηκε κατά την ετοιμασία κατά της Συρίας

Παρά το γεγονός ότι πολύ λίγα αναφέρονται σχετικά με τις στρατιωτικές βάσεις, η αποτελεσματικότητά τους αναγνωρίζεται κατά τη διαδικασία προετοιμασίας μιας στρατιωτικής επιχείρησης. Πριν από την τελευταία συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας σχετικά με την καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας, οι Αμερικανοί διοικητές έστειλαν έναν στόλο που αποτελούνταν από ένα αεροπλανοφόρο, 4 αντιτορπιλικά, ένα ταχύπλοο σκάφος στην Ερυθρά Θάλασσα και ένα αμφίβιο επιθετικό σκάφος στη Μεσόγειο.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στον Τύπο ότι ο στόλος θα διαδραματίσει υποστηρικτικό ρόλο εάν ήταν αναγκαία μια στρατιωτική επιχείρηση. Το αμερικανικό αεροπλανοφόρο USS San Antonio έχει τη δυνατότητα μεταφοράς τεσσάρων ελικοπτέρων εκτός από μια σειρά μαχητικών αεροσκαφών. Επίσης οι ΗΠΑ, έχουν πέντε πολεμικά πλοία με πυραύλους Tomahawk στη Μεσόγειο.

Η Ρωσία και η Γαλλία ενισχύουν τους στόλους τους

Μαζί με τις ΗΠΑ, μια άλλη χώρα με στρατιωτικές βάσεις, εκτός του εδάφους τους, είναι η Γαλλία, η οποία διατηρεί βάσεις στις πρώην γαλλικές αποικίες στην Αφρική.

Ωστόσο, το Παρίσι άργησε να ενταχθεί με άλλες χώρες για τη δημιουργία μιας στρατιωτικής βάσης στον Περσικό Κόλπο.

Η πρώτη γαλλική βάση στην περιοχή άνοιξε το Μάιο του 2010. Σημειώνεται ότι η βάση στο Αμπού Ντάμπι, η οποία είναι η πρώτη στρατιωτική βάση της Γαλλίας, έχει ανοίξει εδώ και πενήντα χρόνια και βρίσκεται σε ένα πολύ στρατηγικό σημείο στα Στενά του Ορμούζ.

Δύο φρεγάτες και πεντακόσιοι Γάλλοι στρατιώτες έχουν ανατεθεί για να εξασφαλίσουν την ασφάλεια των συναλλαγών στον αγώνα κατά των πειρατών από τη Σομαλία.

Από το 2005 η Γαλλία έχει επανεξετάσει τη στρατηγική των βάσεων της με την παροχή διοικητικής υποστήριξης στο γαλλικό στρατό και εντάχθηκε και η διαδικασία εκπαίδευσης στους τοπικούς στρατούς.

Από την άλλη πλευρά, οι Ρώσοι, δεν είναι ευτυχείς που βλέπουν την επέκταση των αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στην περιοχή της Μεσογείου. Έστειλαν μάλιστα και ένα πλοίο πληροφοριών για να καταγράψει τη διαδικασία της αμερικανικής επιβολής.

Το ερευνητικό σκάφος SSV-201 Priazovye, που ανήκει στο στόλο της Μαύρης Θάλασσας, εστάλη στις συριακές ακτές για να ενταχθεί με τα άλλα ρωσικά σκάφη.

Ρώσοι αξιωματούχοι του Στρατού ανακοίνωσαν ότι το πλοίο είχε μια ειδική αποστολή να εκτελέσει στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η βάση στην Κύπρο παραμένει κλειστή

Η βρετανική στρατιωτική βάση στην Κύπρο ήταν ανέκαθεν στο επίκεντρο των συζητήσεων, σχετικά με οποιεσδήποτε στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Μεσόγειο.

Αυτή τη φορά, όμως, η Ελληνοκύπριοι υπουργοί δεν φαίνονται να είναι διατεθειμένοι να επιτρέψουν σε ξένες δυνάμεις να χρησιμοποιήσουν το έδαφός τους.

Μετά από μια συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου, Ναμπίλ αλ Αραμπί, ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Ιωάννης Κασουλίδης είπε «το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία και οι ΗΠΑ δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν κυπριακό έδαφος, με στόχο τη διεξαγωγή μιας στρατιωτικής επιχείρησης εναντίον της Συρίας. Είναι το βασικό σκεπτικό του αιτήματος μας, για παροχή εγγυήσεων. Η βρετανική στρατιωτική βάση στην Κύπρο δεν είναι υπό την επιτήρηση της κυβέρνησής μας».

Αποδοση: Βαλκανικό Περισκόπιο