Πάπας Φραγκίσκος: Σεβαστείτε τους μετανάστες
Ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας τονίζει ότι πρέπει να αλλάξει η στάση των χωρών που υποδέχονται μετανάστες, ζητά διεθνή συνεργασία και παράλληλα καταδικάζει εκ νέου «τις συνθήκες σκλαβιάς» εργαζομένων.
«Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες δεν είναι πιόνια στη σκακιέρα της ανθρωπότητας. Είναι παιδιά, γυναίκες και άνδρες που εγκαταλείπουν ή αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους για πολλούς λόγους, που μοιράζονται μια θεμιτή επιθυμία να γνωρίσουν κάτι καλύτερο, να αποκτήσουν κάτι καλύτερο και πάνω από όλα να γίνουν κάτι καλύτερο» επισήμανε.
Η πραγματικότητα της μετανάστευσης απαιτεί «μία διεθνή συνεργασία» με «την υιοθέτηση από όλους κανονιστικών εργαλείων που προστατεύουν και προάγουν τον άνθρωπο», σημειώνει ο Πάπας σε μήνυμά του εν όψει της Παγκόσμιας Ημέρας Μεταναστών και Προσφύγων.
Αντί να δημιουργούν «ανυπέρβλητα εμπόδια», οι κυβερνήσεις θα πρέπει να αναζητήσουν «μια καλή συνεργασία για να αντιμετωπίσουν τις κοινωνικοοικονομικές ανισότητες και την παγκοσμιοποίηση χωρίς κανόνες» αναφέρει.
«Καμία χώρα δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζει μόνη τις δυσκολίες που συνδέονται με το φαινόμενο αυτό» υπογραμμίζει ο ποντίφικας, ο οποίος έχει καταστήσει πρώτη προτεραιότητά του την προστασία των φτωχών και των αδυνάτων.
«Ιδιαιτέρως ανησυχητικές είναι οι καταστάσεις στις οποίες η μετανάστευση όχι μόνο δεν γίνεται οικειοθελώς, αλλά προωθείται από διάφορες μορφές ανθρώπινου δουλεμπορίου. Σήμερα, η 'δουλεία' είναι ένα κοινό νόμισμα» επισήμανε ο Πάπας Φραγκίσκος.
Στο μήνυμά του κατήγγειλε επίσης τις εταιρείες και τις επιχειρήσεις που εκμεταλλεύονται μετανάστες και πρόσφυγες, πολλοί εκ των οποίων εργάζονται για πολύ χαμηλά ημερομίσθια στη γεωργία και σε παράνομα εργοστάσια στην Ιταλία και άλλες χώρες της Ευρώπης.
«Απαιτείται μια αλλαγή συμπεριφοράς από όλους απέναντι στους μετανάστες και τους πρόσφυγες, που να απομακρύνεται από την άμυνα και τον φόβο, την αδιαφορία και την περιθωριοποίηση προς μια συμπεριφορά που βασίζεται στον πολιτισμό του συγκερασμού, του μοναδικού πολιτισμού που είναι ικανός να δημιουργήσει ένα καλύτερο, πιο δίκαιο και αδελφικό κόσμο» καταλήγει ο Πάπας.