Πορτογαλία: Αυξήθηκε το έλλειμμα την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου
"Η εκτέλεση του προϋπολογισμού τους πρώτους οκτώ μήνες (σ.σ. του 2013) είναι ευθυγραμμισμένη με τους στόχους που είχαν τεθεί για το έτος και εντός του ορίου ασφαλείας για να τηρηθεί ο τριμηνιαίος στόχος του προγράμματος προσαρμογής για τον Σεπτέμβριο", ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο.
Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, το έλλειμμα του δημοσίου τομέα που αποτελούσε έναν από τους δείκτες του προγράμματος δανεισμού αυξήθηκε σε περίπου 4,8 δισεκ. ευρώ την περίοδο από τον Ιανουάριο ως τον Αύγουστο, από 4,0 δισεκ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2012, αλλά μειώθηκε από τα 5,2 δισεκ. ευρώ της περιόδου Ιανουαρίου-Ιουλίου.
Σύμφωνα με το πορτογαλικό υπουργείο Οικονομικών, εξαιρουμένων των εφάπαξ μεταβιβάσεων, όπως αυτή των κεφαλαίων από το ασφαλιστικό ταμείο των τραπεζοϋπαλλήλων στα κρατικά ταμεία, που συνέβαλε να μειωθεί το έλλειμμα το 2012, το πρωτογενές κρατικό έλλειμμα συρρικνώθηκε κατά 550 εκατ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι.
Η Λισαβόνα έχει δεσμευτεί να μειώσει το δημόσιο έλλειμμα της Πορτογαλίας στο 5,5% του ΑΕΠ της φέτος από 6,4% το 2012 και κατόπιν στο 4% το 2014.
Τα καθαρά φορολογικά έσοδα του πορτογαλικού κράτους αυξήθηκαν κατά 6,3%, μεταξύ άλλων από την αύξηση κατά 30% του φόρου εισοδήματος. Το υπουργείο διευκρίνισε ότι η αύξηση αυτή υπερέβη τις προβλέψεις του.
Οι δαπάνες της κεντρικής κυβέρνησης αυξήθηκαν κατά 5,5% την περίοδο από τον Ιανουάριο ως τον Αύγουστο, κυρίως λόγω της αύξησης των επιδομάτων κοινωνικής πρόνοιας και ιδίως ανεργίας.
Η κυβέρνηση της Πορτογαλίας έχει θέσει σε εφαρμογή σκληρά μέτρα λιτότητας, περιλαμβανομένων μεγάλων αυξήσεων φόρων, βάσει του μνημονίου δανεισμού της, τα οποία πυροδότησαν τη χειρότερη ύφεση της πρόσφατης ιστορίας της — μετά την δεκαετία του 1970. Κατέγραψε για πρώτη φορά ανάπτυξη μετά από δυόμισι χρόνια το δεύτερο τρίμηνο του φετινού οικονομικού έτους.
Κλιμάκιο της τρόικας άρχισε την περασμένη εβδομάδα την αξιολόγηση της εφαρμογής του προγράμματος της Πορτογαλίας, εν μέσω εκκλήσεων Πορτογάλων κυβερνητικών αξιωματούχων να υπάρξει περαιτέρω χαλάρωση του στόχου για το έλλειμμα το 2014 ώστε να μην τεθεί εν αμφιβόλω η ανάκαμψη της οικονομίας της χώρας. Η τρόικα όμως μοιάζει να κλίνει στο να απορρίψει το αίτημα αυτό.