Ηλιακό αεροσκάφος θα κάνει το γύρο του κόσμου

Η Solar Impulse, η ελβετική εταιρεία, που κατασκεύασε το πρώτο αεροπλάνο που διέσχισε το καλοκαίρι τις ΗΠΑ πετώντας αποκλειστικά με ηλιακή ενέργεια, προχωρά σε συνεργασία με την Google.
2'



Σύμφωνα με τους ιδρυτές της εταιρείας Μπέρτραντ Πικάρντ και Αντρέ Μπόρσχμπεργκ «η συνεργασία αυτή αποτελεί μοναδική ευκαιρία για να καρποφορήσουν κοινά οράματα, όπως το πνεύμα εξερεύνησης, ο νεωτερισμός και οι καθαρές τεχνολογίες, που προστατεύουν το περιβάλλον. Με την Google, η επαφή με το κοινό, τους νέους, τα ΜΜΕ αλλά και τους πολιτικούς θα είναι πολύ καλύτερη», συμπληρώνουν οι δυο συνιδρυτές και πιλότοι.

Οι δραστηριότητες, καθώς και οι πειραματικές πτήσεις της Solar Impulse θα συνεχίσουν να καλύπτονται απευθείας από το YouTube, Google+, Google Glass and Google Earth με σκοπό την άμεση ενημέρωση των ενδιαφερομένων.

Το λογότυπο της Google μαζί με αυτό της Solar Impulse, θα υπάρχει στην άτρακτο του αεροσκάφους (google.com/+solarimpulse).

Το ηλιακό αυτό αεροπλάνο ολοκλήρωσε το Σάββατο 6 Ιουλίου 2013 ένα ταξίδι-σταθμό στην ιστορία της αεροπλοΐας, φθάνοντας στην Νέα Υόρκη από το Σαν Φρανσίσκο, και αφού προηγουμένως είχε καλύψει μια απόσταση 3.511 μιλίων. Το ταξίδι διήρκησε ενάμισι μήνα με ενδιάμεσες στάσεις στο Φίνιξ, Ντάλας, Σεντ Λούις, Σινσινάτι και Ουάσιγκτον (DC). Είναι το πρώτο αεροπλάνο που καλύψε μια τέτοια απόσταση χρησιμοποιώντας αποκλειστικά ηλιακή ενέργεια, καθώς οι 12.000 ηλιακές κυψέλες που διαθέτει τροφοδοτούν με την απαιτούμενη ισχύ τους τέσσερις ηλεκτροκινητήρες του. Μόλις το φως του ήλιου χαθεί, δουλειά πιάνουν οι μπαταρίες λιθίου βάρους 400 κιλών, έτσι ώστε το αεροπλάνο να συνεχίσει να πετά ανενόχλητο και τη νύχτα.
Το αεροσκάφος κατασκευάστηκε από ίνες άνθρακα και έχει άνοιγμα πτερύγων 63,4 μέτρα, όσο δηλαδή και ένα Μπόινγκ 747 και βάρος μόλις 1.600 κιλά, όσο δηλαδή ένα μεσαίο αυτοκίνητο.

Ένα δεύτερο ηλιακό αεροπλάνο βρίσκεται στα τελευταία στάδια κατασκευής. Πρόκειται για το «HB-SIB», που θα πραγματοποιήσει τις πρώτες δοκιμαστικές πτήσεις το 2014, με σκοπό να επιχειρήσει το γύρο του κόσμου το 2015.