Ντάτσιτς: Το «Gay Pride Parade» εισιτήριο για την ένταξη στην ΕΕ;

Η συζήτηση στη Σερβία για τη διεξαγωγή ή όχι της Παρέλασης Υπερηφάνειας Ομοφυλόφιλων (Gay Pride Parade), που έχει προγραμματιστεί για τις 28 Σεπτεμβρίου στο Βελιγράδι, προκάλεσε την παρέμβαση του Σέρβου πρωθυπουργού, Ίβιτσα Ντάτσιτς.
Ντάτσιτς: Το «Gay Pride Parade» εισιτήριο για την ένταξη στην ΕΕ;
2'


Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό B92, ο Ντάτσιτς δήλωσε ότι δεν μπορεί αποδεχθεί την ομοφυλοφιλία ως κάτι κανονικό και φυσικό και εκτίμησε ότι η μειοψηφία πρέπει να φροντίζει να μην προσβάλει τα αισθήματα της πλειοψηφίας.

«Τον περασμένο χρόνο οργάνωσαν μία έκθεση στην οποία παρουσίασαν τον Ιησού Χριστό ως ομοφυλόφιλο. Και αναμένουν κάποιοι τώρα να τους υποδεχθούν με χειροκροτήματα και πανηγυρισμούς;» διερωτήθηκε.

Τη Δευτέρα, ο πρωθυπουργός και υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας είχε δηλώσει ότι δεν είναι ακόμη σαφές αν θα διεξαχθεί η Παρέλαση Υπερηφάνειας Ομοφυλόφιλων, αλλά και ότι σε κάθε περίπτωση δεν πρόκειται να συμμετάσχει. Ωστόσο, διευκρίνισε στην τηλεοπτική του συνέντευξη ότι «εμείς δεν εγκρίνουμε συγκεντρώσεις, εμείς μόνον απαγορεύουμε».

Στη συνέχεια συνέδεσε τη διεξαγωγή της παρέλασης με την ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας. Αν το ζητά η ΕΕ κι αν υπάρχει στις χώρες τους δεν σημαίνει ότι τώρα πρέπει να υποστηρίξουμε το φαινόμενο, είπε και αναρωτήθηκε γιατί οι διοργανωτές προγραμματίζουν την εκδήλωση τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, πρακτικά ενόψει της δημοσίευσης της έκθεσης προόδου της Σερβίας στην πορεία προς την ΕΕ.

Ο κ. Ντάτσιτς διερωτήθηκε ακόμη αν η διεξαγωγή της παρέλασης είναι αρκετή για να λάβει τον Ιανουάριο ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

«Αν είναι αρκετή, θα κάνουμε τα πάντα για να διεξαχθεί με ασφάλεια» τόνισε, αλλά υπενθύμισε ότι πριν από τρία χρόνια, στην ίδια εκδήλωση, προκλήθηκε χάος και εικόνα ντροπής για τη Σερβία.

Στη διεξαγωγή της Παρέλασης Υπερηφάνειας στο Βελιγράδι αντιδρούν εξτρεμιστικές ομάδες, σύνδεσμοι φιλάθλων ποδοσφαιρικών ομάδων και η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία.

«Γνωρίζω ότι είναι συνταγματικό δικαίωμα να εκφράζεται η διαφορετικότητα, αλλά δικαίωμά μου είναι μην πάω. Πρέπει να γίνω γκέι για να είμαι φιλοευρωπαίος;» τόνισε.

Τέλος, ο Ίβιτσα Ντάτσιτς υπογράμμισε ότι κανένας δεν πρέπει να παραβιάζει τα δικαιώματα της κοινότητας LGBT, κανένας δεν πρέπει να τους εκφοβίζει, επισημαίνοντας ότι έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους υπόλοιπους πολίτες.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή
15:19ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στο Κορωπί