Νταβούτογλου: Τα Βαρώσια μέρος της συνολικής λύσης

Μέρος της συνολικής διευθέτησης του Κυπριακού θεωρεί ο Νταβούτογλου τα Βαρώσια η Τουρκία, αντιπροτείνοντας ως μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης την άρση των περιορισμών στις μεταφορές και τα λιμάνια και αεροδρόμια του ψευδοκράτους με αντάλλαγμα την πρόσβαση στα πλοία και αεροπλάνα της Κυπριακής Δημοκρατίας των τουρκικών λιμένων και αεροδρομίων.
3'

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, πάντως, αναγνώρισε ότι υπάρχει ένα καλύτερο κλίμα, μετά και την αποδοχή από Ελλάδα και Τουρκία να δεχθούν τον διαπραγματευτή της τουρκοκυπριακής και ελληνοκυπριακής κοινότητας αντίστοιχα, αλλά και τις ομιλίες των Προέδρων Γκιουλ και Αναστασιάδη στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και υπογράμμισε την ανάγκη αξιοποίησης της θετικής δυναμικής.

«Ναι υπάρχει ένα καλύτερο κλίμα μπορώ να πω», είπε ο Αχμέτ Νταβούτογλου, προσθέτοντας ότι η Τουρκία εργάζεται πολύ σκληρά για να δημιουργήσει αυτό το κλίμα, ιδιαίτερα κατά τις διαπραγματεύσεις του 2004.

Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στην υπερψήφιση του σχεδίου Ανάν από την τ/κ κοινότητα και την απόρριψή του από την ε/κ.

«Αυτό το σχέδιο, αυτή η ευκαιρία χάθηκε. Αλλά ο κ. Αναστασιάδης είχε ψηφίσει ναι και τώρα αυτός και το κόμμα του είναι στη εξουσία. Τα τελευταία 4-5 χρόνια οι διαπραγματεύσεις ήταν αρκετά έντονες, αλλά δεν έφεραν αποτελέσματα και εκτιμούμε τις προσπάθειες του ΓΓ ΟΗΕ και του Ντάουνερ, αλλά δεν είχαμε ούτε χρονοδιαγράμματα ούτε και απτά αποτελέσματα».

Ο κ. Νταβούτογλου αναφέρθηκε και στις τελευταίες εξελίξεις που οδήγησαν στη συμφωνία με την Ελλάδα για τους διαπραγματευτές.

«Τις τελευταίες 2-3 εβδομάδες ο Αλεξάντερ Ντάουνερ μας επισκέφθηκε και αργότερα συναντήθηκα με τον αγαπητό συνάδελφο Ευάγγελο Βενιζέλο τόσο στην Άγκυρα όσο και στη Νέα Υόρκη. Η συνάντησή μας ήταν πολύ επιτυχής και αποφασίσαμε να προσφέρουμε, να κάνουμε μια εισήγηση στις δύο πλευρές της Κύπρου ότι μπορεί να υπάρξουν αμοιβαίες επισκέψεις στην Άγκυρα και Αθήνα. Ευτυχώς, και οι δύο πλευρές το αποδέχθηκαν».

Ο κ. Νταβούτογλου χαρακτήρισε τη συμφωνία «ένα πολύ σημαντικό βήμα για αποκατάσταση της εμπιστοσύνης» και πρόσθεσε ότι «αυτή τη φορά, για πρώτη φορά στην ιστορία, οι ελληνικές αρχές στην Αθήνα θα συναντηθούν με τον Τ/κ διαπραγματευτή και οι τουρκικές αρχές στην Άγκυρα θα συναντηθούν με τον Ε/κ διαπραγματευτή».

Χαρακτήρισε την εξέλιξη «ψυχολογικά σημαντική πρόοδο αλλά και διαδικαστικά» και πρόσθεσε ότι «αυτό αντανακλάται στην ομιλία του Προέδρου Γκιουλ και βέβαια στην ομιλία του κ. Αναστασιάδη».

Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών είπε πως «αυτή η θετική δυναμική πρέπει να αξιοποιηθεί με το σωστό τρόπο. Αρκετές ευκαιρίες στο παρελθόν έχουν χαθεί, αυτή τη φορά δεν πρέπει να χαθεί. Είμαστε έτοιμοι για μια συνολική λύση και αυτή η τουρκική και ελληνική συνεισφορά στη διαδικασία είναι πολύ σημαντική ως εγγυήτριες χώρες. Εύχομαι αυτό το μομέντουμ να δημιουργήσει αποτελέσματα».

Σε σχέση με την πρόταση του Προέδρου Αναστασιάδη για το Βαρώσι, είπε πως συζήτησε το θέμα μεταξύ άλλων με τον κ. Βενιζέλο.

«Αλλά τα Βαρώσια είναι μέρος μιας συνολικής διευθέτησης. Προσφέραμε το 2006 και ξανά το επαναλάβαμε το 2008, ότι είμαστε έτοιμοι να άρουμε όλους τους περιορισμούς στο νησί. Όλους τους περιορισμούς σχετικά με τις τουρκικές σχέσεις με την ελληνοκυπριακή πλευρά, αλλά επίσης και όλους τους περιορισμούς που αφορούν την τ/κ πλευρά. Ελευθερία στην διεξαγωγή εμπορίου, αθλητισμό και πολιτιστικά, στις μεταφορές. Αν αυτό συμβεί θα αποτελέσει ακόμα ένα βήμα μπροστά για την ομαλοποίηση των σχέσεων, η Τουρκία θα ανοίξει τις μεταφορές στους Ελληνοκυπρίους στα λιμάνια και στα αεροδρόμια, αλλά το ίδιο αναμένουμε και για το τ/κ αεροδρόμιο και ότι θα επιτραπεί η πρόσβαση στον κόσμο. Αν αυτά τα πράγματα, τα οποία είναι τα ίδια θέματα συμβούν, η πλήρης πρόσβαση στις μεταφορές, θα δημιουργήσει τεράστια εξέλιξη. Μετέπειτα, στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης, όλα θα συζητηθούν περιλαμβανομένων και των Βαρωσίων», κατέληξε ο κ. Νταβούτογλου.