Ιταλία: Συνάντηση Λέτα - Ναπολιτάνο για να αντιμετωπιστεί η κρίση
Η κατεπείγουσα συνάντηση αυτή σημειώνεται αφού ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι ζήτησε από τους βουλευτές και γερουσιαστές του να παραιτηθούν μαζικά σε περίπτωση αποπομπής του από το αξίωμα του γερουσιαστή, μετά την οριστική καταδίκη του από το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο της Ιταλίας για φορολογική απάτη.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, εννοεί να συζητήσει αναλυτικά την κατάσταση με τον πρόεδρο Ναπολιτάνο και να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από την βουλή αλλά και από την γερουσία, ώστε να αναγκάσει την μπερλουσκονική κεντροδεξιά να πάρει ξεκάθαρη θέση.
Σήμερα το βράδυ αναμένεται να συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο, για μια «ανοικτή συζήτηση εφ' όλης της ύλης».
Στο εσωτερικό της «νέας Φόρτσα Ιτάλια» στο μεταξύ, δεν επικρατεί απόλυτη ομοφωνία. Ο εκπρόσωποι του κόμματος στην βουλή και στην γερουσία, Ρενάτο Μπρουνέτα και Ρενάτο Σκιφάνι με άρθρο τους στην εφημερίδα του ομίλου Μπερλουσκόνι Ιλ Τζορνάλε ζητούν να μπορέσει να εξακριβωθεί, με προσφυγή στο Ιταλικό Συνταγματικό Δικαστήριο, αν ο νόμος περί αποπομπής πολιτικών με οριστικές καταδίκες, πρέπει να εφαρμοσθεί και στην περίπτωση του κεντροδεξιού πρώην πρωθυπουργού.
Πριν λίγο, όμως, ο κεντροδεξιός γερουσιαστής και πρώην υπουργός της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι, Κάρλο Τζοβανάρντι, έκανε γνωστό ότι δεν έχει υπογράψει και ούτε προτίθεται να το κάνει, την «προκαταβολική παραίτησή του» από το κοινοβούλιο.
Το τηλεοπτικό δίκτυο Canale 5 (το οποίο ανήκει στην οικογένεια του Μπερλουσκόνι) παραδέχθηκε ότι «την επιστολή παραίτησης υπέγραψαν σχεδόν όλοι οι γερουσιαστές της Φόρτσα Ιτάλια». Κάτι που σημαίνει ότι η αρραγής στάση της μπερλουσκονικής παράταξης, αρχίζει να γίνεται , και επίσημα, παρελθόν.
Τυχόν διαφωνίες και διαφοροποιήσεις συντηρητικών εκλεγμένων αντιπροσώπων στην γερουσία μπορεί να αποδειχθούν καθοριστικές, τόσο για την επιβίωση της κυβέρνησης Λέτα, όσο και για τον ενδεχόμενο σύστασης νέας κυβέρνησης, με κύριο στόχο την αλλαγή του εκλογικού νόμου και χρονικό ορίζοντα που δεν θα ξεπερνά την ερχόμενη άνοιξη.
Από πλευράς της κεντροαριστεράς ο γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος, Γκουλιέλμο Επιφάνι, χαρακτήρισε την στάση της παράταξης του Μπερλουσκόνι «πισώπλατη μαχαιριά η οποία τραυματίζει την Ιταλία η οποία εργάζεται και προσπαθεί να βγει από την κρίση».