Αυξάνεται ο πληθυσμός των τίγρεων του Αμούρ
Η δημιουργία του ειδικού ταμείου για την προστασία των τίγρεων του Αμούρ στη Ρωσία - που ιδρύθηκε με πρωτοβουλία του Προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν – θα συνδράμει καθοριστικά και ποικιλοτρόπως στην επίλυση του προβλήματος της διατήρησης και αύξησης του αριθμού των σπάνιων ζώων.
Μια σοβαρή απειλή για τα άγρια αυτά ζώα αποτελεί η λαθροθηρία. Μόνο το 2012, σκοτώθηκαν 12 τίγρεις στο Πριμόριε. Ο νέος νόμος, τη θέσπιση του οποίου υποστήριξε ένθερμα ο Πρόεδρος της Ρωσίας, θα επιτρέψει την αποτελεσματική καταπολέμηση αυτής της μάστιγας – σημειώνει ο διευθυντής του τμήματος της Άπω Ανατολής του Διεθνούς ταμείου για την 'Αγρια Φύση (WWF) στη Ρωσία, Γιούρι Ντάρμαν:
Η ποινή για την αυτουργία της λαθροθηρίας αυστηροποιήθηκε σημαντικά. Εκείνοι που σκοτώνουν τίγρεις απειλούνται τόσο με ποινικές κυρώσεις, όσο και με μεγάλα πρόστιμα. Το δυσκολότερο ήταν, ότι προηγουμένως δεν είχαμε τη δυνατότητα να τιμωρήσουμε εκείνους που δεν είναι αυτουργοί του φόνου της τίγρης, αλλά εμπορεύονται το δέρμα, τα οστά, κλπ. Φέτος, ψηφίστηκε ο κατάλληλος νόμος. Τώρα όποιος διαθέτει στο σπίτι του προβιά τίγρης, προσπαθεί να την πουλήσει ή να τη μεταφέρει - τιμωρείται.
Μεγάλης σημασίας ήταν η διεξαγωγή της Διεθνούς Συνόδου Κορυφής για το πρόβλημα της αποκατάστασης του πληθυσμού των τίγρεων, που πραγματοποιήθηκε στην Αγία Πετρούπολη, με τη συμμετοχή του Γραφείου της Προεδρίας:
Αυτό ακριβώς το -επί της ουσίας -«Προεδρικό επίπεδο» είναι που επέτρεψε να προσδώσουμε στην εκδήλωση αυτή μια διεθνή σημασία. Τη στιγμή αυτή, όχι μόνο στη Ρωσία, αλλά και στην Ινδία, το Νεπάλ, το Μπουτάν, την Κίνα – παντού πραγματοποιείται ένα δραστήριο έργο για τη σωτηρία της τίγρης.
Στη Ρωσία, διενεργείται απογραφή των τίγρεων κάθε δέκα χρόνια και η τελευταία έγινε το 2005. Επιπλέον, γίνεται ετήσιος απολογισμός από τους χώρους παρακολούθησης. Τώρα, η κατάσταση του πληθυσμού των τίγρεων είναι σταθεροποιημένη. Στο Πριμόριε και στο νότο της Περιφέρειας Χαμπάροφσκ ενδημούν 450-500 άτομα περίπου, εκ των οποίων τα τρία τέταρτα στο Πριμόριε. 'Ενα ολόκληρο πλέγμα μέτρων επέτρεψε τη βελτίωση της κατάστασης - τονίζει ο διευθυντής του ταμείου «Φοίνιξ», Σεργκέι Μπερεζνιούκ:
Υλοποιήθηκαν πρωτοφανή μέτρα για την προστασία της τίγρης, για την αύξηση της χρηματοδότησης για τις προστατευόμενες περιοχές. Δημιουργήθηκε ένα ειδικό ταμείο για τη χρηματοδότηση έργων για την προστασία των τίγρεων.
Την παραμονή της «Ημέρας της Τίγρης» -που ήδη έχει γίνει παράδοση – στον κεντρικό παραλιακό δρόμο του Βλαδιβοστόκ, εγκαινιάστηκε ένα μοναδικό μνημείο - δύο μπρούντζινα τιγράκια. Στην πόλη φιγουράρουν ήδη πάνω από δέκα μπρούτζινα αγάλματα τίγρεων, ενηλίκων όμως. Τα μικρά τιγράκια αποτελούν σύμβολο του μελλοντικού πληθυσμού.