Η Ουάσινγκτον αρνήθηκε τη βίζα στον πρόεδρο του Σουδάν
Ο Σουδανός πρόεδρος Όμαρ αλ Μπασίρ, εναντίον του οποίου έχουν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ), δεν μπόρεσε να μετάσχει στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη επειδή οι ΗΠΑ αρνήθηκαν να του χορηγήσουν βίζα, δήλωσε ο Σουδανός υπουργός Εξωτερικών.
"Σας ενημερώνω με βαθειά λύπη για την άρνηση των αρχών των ΗΠΑ να χορηγήσουν βίζα στον πρόεδρο Μπασίρ και στην αντιπροσωπεία του", δήλωσε ο υπουργός Άλι Κάρτι από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης.
Ο Κάρτι κατήγγειλε μια "σοβαρή παραβίαση των αρχών του χάρτη του ΟΗΕ και της συμφωνίας" του 1946 που καθορίζει τις υποχρεώσεις της φιλοξενούσας χώρας. "Αυτή η αδικαιολόγητη και απαράδεκτη απόφαση συνιστά ένα πολύ σοβαρό προηγούμενο στην ιστορία του ΟΗΕ", πρόσθεσε. "Το ίδιο μπορεί να συμβεί σε οποιοδήποτε άλλο κράτος μέλος", κατέληξε ο ίδιος και ζήτησε από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν να επέμβει.
Ο ΟΗΕ είχε ανακοινώσει την Τετάρτη ότι ο Σουδανός πρόεδρος ανακάλεσε σχετικά με την μετακίνησή του αυτή, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει τον λόγο.
Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών διέψευσε ότι απέρριψε το αίτημα χορήγησης βίζας. "Δεν υπάρχει αλλαγή, το αίτημα για βίζα εξακολουθεί να εξετάζεται", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας Αμερικανός αξιωματούχος.
Η βούληση του Σουδανού προέδρου να μετάσχει στην Γενική Συνέλευση του
ΟΗΕ είχε προκαλέσει αμηχανία στον ΟΗΕ και στις ΗΠΑ.
Το ΔΠΔ έχει εκδώσει από το 2009 και το 2010 εντάλματα σύλληψης κατά του Μπασίρ για εγκλήματα πολέμου, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και γενοκτονία στην σύγκρουση του Νταρφούρ, στο δυτικό Σουδάν.
Ως φιλοξενούσα χώρα, οι ΗΠΑ οφείλουν εκ των προτέρων να διευκολύνουν την άφιξη των ξένων ηγετών στην έδρα του ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη. Όμως η Ουάσινγκτον έχει δεσμευτεί να υποστηρίζει την δράση του ΔΠΔ, χωρίς ωστόσο να είναι μέλος του.