Φουκουσίμα: Νέα βλάβη στο σύστημα απορρύπανσης ραδιενεργού ύδατος

Το σύστημα απορρύπανσης του ραδιενεργού ύδατος που επανατέθηκε σε λειτουργία στις αρχές της εβδομάδας σταμάτησε εκ νέου μετά τον συναγερμό που σήμανε, όπως ανακοίνωσε σήμερα η διαχειρίστρια εταιρία του κατεστραμμένου πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα.
3'

Σε ανακοίνωσή της η Tepco αναφέρει ότι η μοναδική εν λειτουργία μονάδα από τις τρεις που διαθέτει αυτό το σύστημα, το οποίο ονομάζεται ALPS, σταμάτησε να λειτουργεί μετά τον εντοπισμό βλάβης που ακόμη δεν έχει προσδιοριστεί.

Η μονάδα C του ALPS είχε αρχίσει εκ νέου να λειτουργεί την περασμένη Παρασκευή ύστερα από πολλούς μήνες διακοπής. Είχε δουλέψει μόλις μερικές ώρες πριν ξαναχαλάσει εξαιτίας της παρουσίας ενός κομματιού καουτσούκ που είχε ξεχαστεί σε μια δεξαμενή μετά τις εργασίες συντήρησης.
Τέθηκε εκ νέου σε λειτουργία τη Δευτέρα και κατά τα φαινόμενα λειτουργούσε κανονικά έως σήμερα το πρωί.

"Εξετάζουμε ποια μπορεί να είναι η αιτία του περιστατικού αυτού", τόνισε η Tepco διευκρινίζοντας ότι δεν εντόπισε διαρροή.
Την ίδια ώρα, η ρυθμιστική αρχή πυρηνικής ενέργειας της Ιαπωνίας έδωσε εντολή στην Tepco να απασχολήσει πρόσθετους εργάτες αν υπάρχει ανάγκη, προκειμένου να σταματήσει τη διαρροή ραδιενεργού ύδατος από τις δεξαμενές της και να της αναφέρει μέσα σε μια εβδομάδα τα μέτρα που ελήφθησαν για την καταπολέμηση του προβλήματος.

Είναι η δεύτερη προειδοποίηση της Αρχής προς την Tepco, μετά τον εντοπισμό από την εταιρία και δεύτερης διαρροής ραδιενεργών υγρών που καταλήγουν στη θάλασσα.

Αυτή την εβδομάδα, η Tepco αποκάλυψε ότι περί τα 430 λίτρα άκρως ραδιενεργού νερού ψύξης διέρρευσαν καταλήγοντας στον Ειρηνικό Ωκεανό, δύο μήνες μετά από παρόμοιο περιστατικό σε δεξαμενή αποθήκευσης.
"Η τελευταία διαρροή προκλήθηκε από στοιχειώδη έλλειψη ελέγχων, που εγείρει ερωτήματα για την ικανότητα διαχείρισης", δήλωσε ο Κατσουχίκο Ικέντα, γενικός γραμματέας της ρυθμιστικής αρχής στον πρόεδρο της Tepco Ναόμι Χιρόσε ενώπιον των δημοσιογράφων.

Το σύστημα ALPS, κατασκευής του ιαπωνικού ομίλου Toshiba, είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να αφαιρεί 62 από 63 ραδιενεργά στοιχεία από το νερό, από το οποίο έχουν ήδη αφαιρεθεί το καίσιο 134 και το καίσιο 137 και σήμερα αποθηκεύεται σε 1.000 δεξαμενές που έχουν τοποθετηθεί σε διάφορα σημεία του πυρηνικού σταθμού που καταστράφηκε από το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου του 2011.

Αυτό "το προηγμένο σύστημα επεξεργασίας υγρών" είχε αρχικά δοκιμαστεί μεσούσης της κρίσης τον Μάρτιο, αλλά δεν λειτούργησε σωστά και σταμάτησε για πολλούς μήνες.

Το ALPS είναι ένα από τα βασικά συστήματα της Tepco για την επεξεργασία εκατοντάδων χιλιάδων τόννων νερού του πυρηνικού σταθμού, μια ποσότητα που αυξάνεται μέρα με τη μέρα και δεν θα μπορεί να αποθηκεύεται επ' αόριστον όσο οι δεξαμενές που χρησιμοποιούνται δεν είναι αξιόπιστες. Δύο δεξαμενές μεταξύ αυτών παρουσίασαν διαρροή πρόσφατα, με συνέπεια για υπάρξουν αμφιβολίες για άλλες 300 του ίδιου τύπου.


Επιθεωρητές στέλνει η ΙΑΕΑ

Παράλληλα σήμερα στη Βιένη η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) ανακοίνωσε ότι θα στείλει στα μέσα Οκτωβρίου ομάδα επιθεωρητών στη Φουκουσίμα για να αξιολογήσει την πρόοδο των εργασιών όσον αφορά τον καθαρισμό των περιοχών γύρω από τον πυρηνικό σταθμό.
Η επίσκεψη επιθεώρησης πραγματοποιείται ύστερα από αίτημα της ιαπωνικής κυβέρνησης και αποτελεί συνέχεια προγενέστερης επίσκεψης στα τέλη του 2011. "Ο βασικός στόχος είναι να αξιολογηθεί η κατάσταση προόδου των εργασιών καθαρισμού που είναι σε εξέλιξη στην Ιαπωνία και να δοθούν οδηγίες για την επίλυση των προβλημάτων", αναφέρει η ΙΑΕΑ.

Στην ομάδα των επιθεωρητών θα μετάσχουν 16 διεθνείς εμπειρογνώμονες και μέλη της ΙΑΕΑ που θα μείνουν στην Ιαπωνία από τις 14 έως τις 21 Οκτωβρίου. Από τις 16 έως τις 18 Οκτωβρίου οι εμπειρογνώμονες θα μεταβούν στη Φουκουσίμα και την τελευταία ημέρα της αποστολής τους θα παρουσιάσουν έκθεση στην ιαπωνική κυβέρνηση, η οποία αργότερα θα δοθεί στη δημοσιότητα.

Η ομάδα θα συναντηθεί με τις αρμόδιες κυβερνητικές αρχές, κυρίως με τον υπουργό Περιβάλλοντος.