«Μεταθέτουν την ευθύνη ναυαγίου σε ασυνείδητους δουλέμπορους»
Η ανθρωπιστική καταστροφή που εκτυλίχθηκε στα ανοιχτά του μικρού ιταλικού νησιού Λαμπεντούζα κυριαρχεί στο Γερμανικό Τύπο.
Η Frankfurter Rundschau θέτει ορισμένα καίρια ερωτήματα: «Σε ποια νοοτροπία οφείλεται το γεγονός ότι μία υποτιθέμενη ένωση αξιών παρακολουθεί ανθρώπους να πνίγονται μπροστά στα σύνορά της; Τι σχέση έχει αυτό με τον πολιτισμό;» Η εφημερίδα ασκεί σκληρή κριτική στη στάση της Γερμανίας, η οποία συμβάλλει καθοριστικά, όπως επισημαίνει, στην παγίωση της άποψης στην Ευρώπη ότι «προστατευόμαστε καλύτερα από τις παγκόσμιες διενέξεις, τις επισιτιστικές καταστροφές και τους πολέμους, προστατευόμενοι από τα θύματα που όλα αυτά προκαλούν. Μολονότι ο καθένας γνωρίζει ότι με αυτόν τον τρόπο δεν μπορεί να λυθεί ούτε στο ελάχιστο κανένα από τα προβλήματα, τα οποία απειλούν σε τελευταία ανάλυση και την ευημερία μας».
Κριτικής απέναντι στην ΕΕ δεν φείδεται ούτε η TAZ του Βερολίνου. Όπως σημειώνει «πολυάριθμα κράτη της ΕΕ έχουν αναλάβει την υποχρέωση να χορηγούν άσυλο σε ανθρώπους που διώκονται. Παρόλα αυτά είναι σχεδόν αδύνατο να φθάσει κανείς νόμιμα εδώ, ώστε να κάνει χρήση αυτού του δικαιώματος. Η πλειοψηφία αυτών που πνίγηκαν κοντά στα ανοιχτά της Λαμπεντούζα κατάγονται από χώρες που βρίσκονται σε κρίση και μία αίτηση χορήγησης ασύλου θα είχε καλές πιθανότητες έγκρισης. (…) Μπροστά στην καταστροφή όλοι μεταθέτουν την ευθύνη σε ασυνείδητους δουλέμπορους. Το τι πρέπει να γίνει είναι ξεκάθαρο: Η διάσωση στην ανοιχτή θάλασσα δεν πρέπει να διώκεται ποινικά και η Ευρώπη πρέπει να ξαναδώσει πρόσβαση σε όσους αναζητούν προστασία. Ειδάλλως θα εξακολουθήσουν να σκοτώνονται άνθρωποι».