Η πανίδα του πλανήτη μας κινδυνεύει να εξαφανιστεί
Κάθε ώρα στη Γη εξαφανίζονται τρία είδη ζώων. Ο πλανήτης βιώνει κρίση, η οποία συνίσταται στην ταχεία μείωση του αριθμού ορισμένων ειδών ζώων, - είπε η Διευθύντρια του Γραφείου στη Μόσχα του Διεθνούς Ιδρύματος για την προστασία των ζώων Μαρία Βοροντσόβα:
- Στον κόσμο απέμειναν μόνο δυο 2700 τίγρεις. Και στην περιοχή μας της Άπω Ανατολής κατοικούν οι τίγρεις του Αμούρ, ο πληθυσμός των οποίων δεν υπερβαίνει τους 400. Εκεί κατοικεί και το εξαίσιο είδος των λεοπαρδάλεων. Έχουν απομείνει μόνο 30-40 τέτοια ζώα. Όπως φαίνεται, μειώνεται ο αριθμός των πολικών αρκούδων και των θαλάσσιων ελεφάντων, που ζουν στη θάλασσα Λάπτεφ.
Η μείωση του αριθμού των ζώων λαμβάνει χώρα σε όλη την υδρόγειο. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 500 χρόνων, σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης (World Conservation Union), έχουν εξαφανιστεί πλήρως πάνω από 840 είδη ζώων. Σύμφωνα με διάφορες εκτιμήσεις, η εξαφάνιση των ζώων σήμερα συντελείται εκατόν ή ακόμα και χίλιες φορές ταχύτερα από τον κανονικό ρυθμό εξέλιξης.
Αυτό οφείλεται κυρίως στον ανθρώπινο παράγοντα. Η παγκόσμια αναθέρμανση προκαλεί ανεπανόρθωτη αλλαγή του κλίματος και, ως συνέπεια, στην εξαφάνιση των ειδών. Από την άλλη, συντελείται αξιοποίηση της φύσης, μαζική αποψίλωση των δασών (αποδάσωση). Με απίστευτα ταχείς ρυθμούς επεκτείνεται η αγορά εμπορίου φυτών και ζώων. Για την αποκατάσταση των πληθυσμών τους θα χρειαστούν αιώνες. Το θέμα σχλζει η Μαρία Βοροντσόβα:
Κάθε χρόνο χάριν του ελεφαντοστού οι λαθροθήρες σκοτώνουν στην Αφρική περίπου 60 χιλ. ελέφαντες. Και με τις εισπράξεις από τις πωλήσεις ελεφαντοστού τροφοδοτούνται τρομοκρατικές οργανώσεις. Πρόσφατα κατελήφθη εμπορικό κέντρο στο Ναϊρόμπι. Η οργάνωση που το κατέλαβε, ήλθε από τη Σομαλία. Θεωρείται ότι περίπου το 40% των εσόδων της αυτή η οργάνωση το λαμβάνει από το εμπόριο ελεφαντοστού και τη λαθροθηρία.
Στη Ρωσία υλοποιούνται διάφορα προγράμματα για τη διατήρηση πολλών σπάνιων ειδών ζώων και πτηνών. Ένα από αυτά είναι το πρόγραμμα «Θαλάσσιοι ελέφαντες της Αρκτικής). Οι θαλάσσιοι ελέφαντες διαιρούνται σε τρία υποείδη, μας είπε ο συντονιστής των προγραμμάτων για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας της Αρκτικής – WWF Ρωσίας Μιχαήλ Στισόφ:
Ο θαλάσσιος ελέφαντας του Ειρηνικού ωκεανού κατοικεί στη Βερίγγειο θάλασσα και τη θάλασσα της Ανατολικής Σιβηρίας. Με αυτόν όλα είναι εντάξει. Ο ατλαντικός κατοικεί στη Γροιλανδία και στις ανατολικές περιοχές του Καναδά. Και στη χώρα μας – στις θάλασσες Μπάρεντς και Κάρα. Αυτό το είδος είναι ολιγάριθμο και δεν είναι γνωστός ο πληθυσμός του. Γι΄αυτό, προσπαθούμε για πολλά χρόνια να εντοπίσει όλες τις περιοχές του οικοτόπου του. Το τρίτο υποείδος κατοικεί στη Θάλασσα Λάπτεφ. Πιθανώς, ανήκουν στο θαλάσσιο ελέφαντα του Ειρηνικού.
Στην απάντηση σε αυτή την ερώτηση μπορεί να βοηθήσει η γενετική. Επιστήμονες μπόρεσαν να λάβουν δείγματα του γενετικού υλικού του ατλαντικού θαλάσσιου ελέφαντα και του ελέφαντα του Ειρηνικού. Και χάρη στην πραγματοποιημένη φέτος αποστολή έγινε δυνατή η δειγματοληψία και τρίτου υποείδους, που έχει καταχωρηθεί στο Κόκκινο Βιβλίο. Ήδη μέχρι το χειμώνα στο Ινστιτούτο Γενετικής θα ληφθούν ακριβή στοιχεία σχετικά με τη σχέση που υπάρχει μεταξύ αυτών των υποειδών. Και δεν αποκλείεται ότι να βοηθήσουν αυτές οι έρευνες να σωθεί αυτό το είδος από την εξαφάνιση.
ΠΗΓΗ Φωνή της Ρωσίας