Οι τσιγγάνοι της Ευρώπης μετακομίζουν στην Ουκρανία
Καταφύγιο για εκατοντάδες χιλιάδες τσιγγάνους από την Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να γίνει η Ουκρανία.
Η χώρα ανέλαβε την υποχρέωση να τους προσφέρει καταφύγιο στα πλαίσια της συμφωνίας σύνδεσής της με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το σχετικό διάταγμα είχε υπογράψει τον περασμένο Απρίλιο ο ουκρανός πρόεδρος Βίκτωρ Γιανουκόβιτς, ήδη τελειώνει το εξαμηνιαίο διάστημα, το οποίο είχε ορίσει ο ηγέτης του κράτους για την επεξεργασία ειδικού προγράμματος μετοίκησης των τσιγγάνων και της κοινωνικής τους προσαρμογής στην Ουκρανία.
Οι λεπτομέρειες της μετοίκησης των τσιγγάνων, οι δύο πλευρές, πιθανόν, να τις συζητήσουν στο Νοέμβριο στη σύνοδο κορυφής της Ανατολικής Συνεργασίας στο Βίλνιους. Σε αυτή ειδικά τη συνάντηση μπορεί να υπογραφεί και η συμφωνία σύνδεσης της Ουκρανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το «τσιγγάνικο θέμα» ήταν πάντα μια περίπλοκη υπόθεση για την Ευρώπη, έλαβε όμως ιδιαίτερα οξεία μορφή μετά την προσχώρηση της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση τον Ιανουάριο του 2007. Τότε είχαν αποκαλέσει το γεγονός αυτό ως την «οριστική πτώση του τοίχους του Βερολίνου». Απ’ ότι φαίνεται, όμως, ούτε η Γερμανία, ούτε η Γαλλία είναι χαρούμενες από αυτή την «πτώση». Οι τσιγγάνοι, βασικά από τη Ρουμανία και το Κοσσυφοπέδιο, δεν εντάχθηκαν στην ευρωπαϊκή κοινωνία. Τα καραβάνια συνεχίζουν να ζουν νομαδικά σε βάρος των κοινωνικών επιδομάτων, τα οποία τους καταβάλλονται από τα «πορτοφόλια» των φορολογουμένων.
Οι ουκρανικές αρχές πιστεύουν ότι το πρόβλημα έγκειται στην πολιτική διακρίσεων κατά των τσιγγάνων. Και είναι έτοιμες να προτείνουν το δικό τους πρόγραμμα, το οποίο θα εξασφαλίζει διάφορες δυνατότητες για τη συμμετοχή των τσιγγάνων στην οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ζωή του κράτους.
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν υπάρχει ενιαία άποψη για τους τσιγγάνους. Για παράδειγμα, στη Γαλλία η συζήτηση αυτού του ζητήματος σε επίπεδο υπουργικού συμβουλίου πριν από μερικές ημέρες έληξε με ένα σκάνδαλο. Ο επικεφαλής του Υπουργείου Εσωτερικών πρότεινε την απέλαση των τσιγγάνων από τη χώρα, πράγμα στο οποίο αντέδρασαν έντονα μερικοί συνάδελφοί τους. Την άποψη του υπουργού Εσωτερικών όμως συμμερίζεται η πλειοψηφία των συμπατριωτών του. Οι ευρωπαίοι είναι έτοιμοι να δαπανήσουν δισεκατομμύρια από τον προϋπολογισμό τους για την μετεγκατάσταση των τσιγγάνων. Παρόμοια προγράμματα με επιτυχία υλοποιούν η Γερμανία, η Αυστρία, η Ελβετία και η Δανία. Γιατί όμως η Ουκρανία υποχρεώθηκε να δεχτεί όλους αυτούς τους μετανάστες; Μιλώντας στη «Φωνή της Ρωσίας» ο διευθυντής του Ρωσο-ουκρανικού κέντρου πληροφόρησης Ολέγκ Μπονταρένκο, σημείωσε:
Ποιος, νομίζετε, πως θα ενισχυθεί από αυτό; Προφανώς οι οπαδοί του ρατσιστικού κόμματος «Ελευθερία», οι οποίοι θα λένε πως η Ουκρανία μετατρέπεται σε κέντρο διερχομένων. Γενικά, υπάρχει μια ολόκληρη στρατηγική αναφορικά με την μετατροπή του Ολέγκ Τιαγκνιμπόκ σε βασικό αντίπαλο του Γιανουκόβιτς στις προεδρικές εκλογές, οι οποίες θα πρέπει να γίνουν τον Μάρτιο του 2015. Την στρατηγική αυτή αναπτύσσει η κυβέρνηση του Γιανουκόβιτς, και είναι προφανές ότι σε οποιαδήποτε ανάπτυξη της ο Γιανουκόβιτς θα κερδίσει τις εκλογές αυτές από τον Τιαγκνιμπόκ.