Τούρκοι: Να λυθεί το Κουρδικό χωρίς στρατιωτικά μέσα
Αυτό συνάγεται από έρευνα που διεξήχθη από την Metropoll, σύμφωνα με πρακτορείο Ρέγκνουμ που επικαλείται την εφημερίδα «Ζαμάν Σήμερα».
Τα αποτελέσματα της έρευνας βασίζονται σε δύο έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε 31 επαρχίες της χώρας, συμπεριλαμβανομένων σε αυτήν 1208 ατόμων από την Άγκυρα σε ένα σύνολο 1.800 ερωτηθέντων.
Η πλειοψηφία των συμμετασχόντων στη δημοσκόπηση πιστεύει ότι οι δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις είναι ο μόνος τρόπος για την επίλυση του κουρδικού ζητήματος.
Απαντώντας στο ερώτημα, «πως το κουρδικό ζήτημα μπορεί να επιλυθεί σε μια μόνιμη βάση», το 36 % απάντησε «μέσω του διαλόγου και των διαπραγματεύσεων», ενώ το 50% εξέφρασε την ανάγκη για δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις, χωρίς άμεσες διαπραγματεύσεις με το PKK».
Μόνο το 8% συμφώνησε ότι «η ένοπλη πάλη ενάντια στο στρατό» είναι μια αξιόπιστη μέθοδος.
Ακόμη και μεταξύ των υποστηρικτών του Εθνικιστικού Κόμματος που είναι πολέμιοι των υποστηρικτών του PKK, μόνο το 17% θεωρεί ως έγκυρο τρόπο την καταπολέμηση των αποσχιστικών τάσεων με ένοπλα μέσα.
Μάλιστα, οι ερωτηθέντες εξέφρασαν την ανάγκη για κόκκινες γραμμές κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων.
Το 71 % έδωσε αρνητική απάντηση στο ερώτημα αν η κυβέρνηση θα πρέπει να βελτιώσει τις συνθήκες κράτησης του ηγέτη του PKK, Αμπντουλάχ Οτσαλάν και μόνο το 18% ήταν υπέρ.
Επίσης το 54 % των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η διαδικασία διευθέτησης ενίσχυσε το PK, ενώ το 30% πιστεύει το αντίθετο, ότι αποδυναμώθηκε.
Στο ερώτημα αν το PKK θα μπορούσε να γίνει ένα νόμιμο κόμμα, το 34% απάντησε θετικά.
Η μελέτη έδειξε, ακόμη, ότι υπάρχει μια αύξηση 11% σε σύγκριση με το 2012 στον αριθμό των ατόμων που υποστηρίζουν το ψήφισμα για εκπαίδευση των Κούρδων στην εθνική γλώσσα τους.
Επίσης, το 48 % υποστήριξε την είσοδο της κουρδικής γλώσσας στην εκπαίδευση μαζί με την τουρκική, ενώ οι αντίθετοι σε αυτή τη θεώρηση έφθασαν το 47 τοις εκατό.