ΗΠΑ: Θύμα του λουκέτου και το ερευνητικό πρόγραμμα Ανταρκτικής

Το αμερικανικό Εθνικό Επιστημονικό Ίδρυμα (NSF) ανακοίνωσε την αναστολή λειτουργίας του ερευνητικού προγράμματος στην Ανταρκτική εξαιτίας του λουκέτου στο αμερικανικό δημόσιο.

ΗΠΑ: Θύμα του λουκέτου και το ερευνητικό πρόγραμμα Ανταρκτικής
1'

Η εξέλιξη είχε ως αποτέλεσμα επιστήμονες και διοικητικοί υπάλληλοι να εκκενώσουν τρεις ερευνητικές βάσεις αφήνοντας πίσω μόνο προσωπικό απαραίτητο για τη συντήρηση των εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού. Στους τρεις ερευνητικούς σταθμούς, η λειτουργία των οποίων στοιχίζει περίπου 400 εκ. δολάρια το χρόνο, εργάζονται υπό κανονικές συνθήκες 1.200 ερευνητές.

Παρότι το NSF ανακοίνωσε ότι το πρόγραμμα θα επαναληφθεί μόλις τερματιστεί η διαμάχη, πολλοί επιστήμονες θα έχουν ήδη χάσει τη θερινή ερευνητική περίοδο, η οποία άρχιζε στις 3 του μηνός. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η απογραφή του πληθυσμού πιγκουίνων της Αδελίας, η οποία βασίζεται σε δεδομένα 20 ετών.

Εκτός από τις Ηνωμένες Πολιτείες που πλήττονται άμεσα από το λουκέτο, η αναστολή θα επηρεάσει τα ερευνητικά προγράμματα και άλλων χωρών, όπως της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Νέας Ζηλανδίας, οι οποίες χρησιμοποιούν τον αμερικανικό αεροδιάδρομο στον ερευνητικό σταθμό McMurdo.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή