ΗΠΑ: Θύμα του λουκέτου και το ερευνητικό πρόγραμμα Ανταρκτικής

Το αμερικανικό Εθνικό Επιστημονικό Ίδρυμα (NSF) ανακοίνωσε την αναστολή λειτουργίας του ερευνητικού προγράμματος στην Ανταρκτική εξαιτίας του λουκέτου στο αμερικανικό δημόσιο.
1'

Η εξέλιξη είχε ως αποτέλεσμα επιστήμονες και διοικητικοί υπάλληλοι να εκκενώσουν τρεις ερευνητικές βάσεις αφήνοντας πίσω μόνο προσωπικό απαραίτητο για τη συντήρηση των εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού. Στους τρεις ερευνητικούς σταθμούς, η λειτουργία των οποίων στοιχίζει περίπου 400 εκ. δολάρια το χρόνο, εργάζονται υπό κανονικές συνθήκες 1.200 ερευνητές.

Παρότι το NSF ανακοίνωσε ότι το πρόγραμμα θα επαναληφθεί μόλις τερματιστεί η διαμάχη, πολλοί επιστήμονες θα έχουν ήδη χάσει τη θερινή ερευνητική περίοδο, η οποία άρχιζε στις 3 του μηνός. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η απογραφή του πληθυσμού πιγκουίνων της Αδελίας, η οποία βασίζεται σε δεδομένα 20 ετών.

Εκτός από τις Ηνωμένες Πολιτείες που πλήττονται άμεσα από το λουκέτο, η αναστολή θα επηρεάσει τα ερευνητικά προγράμματα και άλλων χωρών, όπως της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Νέας Ζηλανδίας, οι οποίες χρησιμοποιούν τον αμερικανικό αεροδιάδρομο στον ερευνητικό σταθμό McMurdo.