Μετανάστες προς αναζήτηση τύχης, Ευρώπη προς αναζήτηση λύσης
Πριν από μερικά χρόνια, μετανάστες από τη Νότια Αφρική προσπαθούσαν να εισέλθουν στην Ιταλία αναζητώντας την τύχη τους. Τα δεδομένα πλέον είναι διαφορετικά. Μετανάστες από τη Συρία, τη Σομαλία, το Αφγανιστάν επιδιώκουν απεγνωσμένα να «περάσουν» στην Ευρώπη, αφήνοντας πίσω τις εμπόλεμες ζώνες. Ο αριθμός των ανθρώπων που αιτούνται ασύλου έχουν πολλαπλασιαστεί την τελευταία εξαετία.
Μετά τα ναυάγια στη Λαμπεντούζα, ο Γερμανός πρόεδρος, Γιοακίμ Γκοκ, δήλωσε: «Οι μετανάστες είναι κυρίως άνθρωποι ευάλωτοι. Η δημιουργία νομικών και ηθικών κανόνων θα προστατεύσει τις ζωές των μεταναστών και θα τους δώσει την ευκαιρία να ακουστούν».
Παρολαυτά, οι Υπουργοί Εσωτερικών της Ε.Ε. που συνεδρίασαν στο Λουξεμβούργο, δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε απόφαση αναφορικά με τη χορήγηση ασύλου.
Τα προβλήματα και οι ανάγκες κάθε χώρας στο μεταναστευτικό ποικίλουν.
Η Ελλάδα αποτελεί πύλη εισόδου για μεγάλο αριθμό μεταναστών, αφού από εδώ μπορούν να περάσουν σε άλλες χώρες. Το κύμα των Σύρων προσφύγων είναι το τελευταίο που καλούνται να διευθετήσουν οι ελληνικές αρχές. Το 2012, 8.000 Σύροι συνελήφθησαν για παράνομη είσοδο στη χώρα.
Στην Ιταλία, ο εισαγγελέας καλείται να εξακριβώσει ποιοι είναι παράνομοι μετανάστες και ποιοι όχι. Εάν αποδειχτεί ότι είναι, καλούνται να πληρώσουν πρόστιμο που φτάνει και τις 5.000 ευρώ. Όσοι καταφέρνουν να περάσουν σε ιταλικό έδαφος μέσω θαλάσσης, καταλήγουν σε κέντρα μεταναστών.
Από την άλλη πλευρά, στους μετανάστες που προέρχονται από εμπόλεμη ζώνη, υπάρχει η δυνατότητα να δοθούν προσωρινά χαρτιά και ορισμένες φορές χρηματικό ποσό ύψους 500 ευρώ περίπου γεγονός που τους επιτρέπει να κατευθυνθούν Βόρεια: στη Γερμανία ή τη Σουηδία. Σύμφωνα με τα στοιχεία, 15.715 αιτούντες ασύλου παρέμειναν στην Ιταλία, σύμφωνα με τον Spiegel.
Το μεταναστευτικό παραμένει μέγα ζήτημα και στη Γαλλία. Οι Ρομά είναι στο επίκεντρο των συζητήσεων τις τελευταίες εβδομάδες. Παρά το γεγονός ότι ο αριθμός τους φτάνει μόνο τις 15.000-20.000, φαίνεται ότι σχετίζονται με υψηλή εγκληματικότητα. Ο αριθμός αυτών που ζητούν να τους χορηγθεί άσυλο ξεπέρασε τις 73.000 από το 2008.
Τουναντίον, πτωτικά είναι τα νούμερα στην Ισπανία, η οποία έχει υψώσει προστατευτικούς φράχτες στις επικίνδυνες ζώνες και έχει τοποθετήσει κάμερες παρακολούθησης στις θαλάσσιες πύλες.
Κι ενώ το 2006, 31.000 μετανάστες, κυρίως από τη Βόρεια και τη Δυτική Αφρική, εισήλθαν στα Κανάρια Νησιά, το 2012 ο αριθμός αυτός άγγιξε μόλις τους 173.
Και μπορεί οι διαβουλεύσεις να συνεχίζονται, όμως αποτέλεσμα δεν υπάρχει. «Τα ευρωπαϊκά ύδατα μετατρέπονται σε νεκροταφείο» δήλωσε ο Μαλτέζος πρωθυπουργός, αποτυπώνοντας σε μία φράση την ανάγκη για άμεση λύση.
Διαβάστε επίσης: Δεκάδες ακόμη νεκροί στο βυθό της μεταναστευτικής πολιτικής