Mistral: Νέες δυνατότητες για τους πεζοναύτες

Στη Γαλλία καθελκύστηκε ένα καθολικό αποβατικό σκάφος με την επωνυμία Vlantivostok τύπου Mistral (Μιστράλ). Το πλοίο αυτό θα ενισχύσει σε μεγάλο βαθμό τις ικανότητες του ρωσικού στόλου, - πιστεύουν οι ειδικοί.
3'

Το σχέδιο κατασκευής τεσσάρων αποβατικών σκαφών, πάνω στη βάση του γαλλικού σχεδίου, προκάλεσε στους ανώτερους πολιτικούς κύκλους επίμαχες συζητήσεις τόσο σχετικά με το αποδεκτό της ναυπήγησης πλοίων στο εξωτερικό, όσο και σχετικά με τη συνεργασία στο ναυτικό τομέα μεταξύ της Ρωσίας και ενός από τους ηγέτες του ΝΑΤΟ.

Το Mistral ευθύς εξαρχής βρέθηκε κάτω από τα πυρά και από τις δύο πλευρές με εντελώς αντίθετα συνθήματα - στη Ρωσία οι αντίπαλοι του σχεδίου βεβαίωναν ότι η αγορά αυτών των πλοίων αποδυναμώνει το Πολεμικό Ναυτικό της χώρας και σημαίνει απερίσκεπτη σπατάλη του δημόσιου χρήματος. Στο εξωτερικό όμως το αντίθετο, εκφράζονταν φόβοι ότι η αγορά των Mistral θα ενισχύσει τις Ναυτικές Δυνάμεις της Ρωσίας και θα διαταράξει την ισορροπία των δυνάμεων. Ιδιαίτερα δυνατά ακούγονταν τέτοιες δηλώσεις από τη Γεωργία, όπου θυμούνται πολύ καλά τον ρόλο του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας στην ένοπλη επιχείρηση τον Αύγουστο του 2008 και από τις χώρες της Βαλτικής, οι πολιτικοί των οποίων διακρίνονται παραδοσιακά για αυξημένες ανησυχίες και φόβους σχετικά με την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσίας.

Παρόλα αυτά η πολιτική επιρροή των υποστηρικτών του σχεδίου συντέλεσε στην αντιμετώπιση όλων των εμποδίων και ακολούθησαν οι χρειαζούμενες εργασίες. Το Vladivostok κατασκευάστηκε με κοινές προσπάθειες της Γαλλίας και της Ρωσίας. Το ποσοστό των εργασιών που εκτελέστηκαν στη Ρωσία ανέρχεται σε 20%, ενώ στο δεύτερο πλοίο (Sevastorol), το ρωσικό μερίδιο θα φθάσει το 40%.

Σήμερα οι αποβατικές δυνάμεις του Πολεμικού Ναυτικού της Ρωσίας έχουν στη διάθεσή τους απαρχαιωμένα σκάφη που είχαν κατασκευαστεί τη διεκαετία του ‘70 και του ’80 και που δεν ανταποκρίνονται στις σύγχρονες τεχνικές απαιτήσεις, μαζί και κάνουν δύσκολη την απόβαση των στρατευμάτων στην ξηρά. Τα νέα καθολικά αποβατικά σκάφη προβλέπουν την απόβαση αγήματος με συνδυασμένο τρόπο - με ταχύπλοα και ελικόπτερα. Η στήριξη του αγήματος με πυρά προσφέρεται στη δοσμένη περίπτωση από τα μαχητικά ελικόπτερα που βρίσκονται στο καθολικό αποβατικό πλοίο μαζί με τα οχήματα μάχης. Για την προστασία από τις εναέριες επιθέσεις το καθολικό αποβατικό πλοίο συνοδεύεται από μαχητικά σκάφη με αντιαεροποτικά πυραυλικά συστήματα. Τέτοια πλοία, επιπρόσθετα στις αυξημένες αποβατικές δυνατότητες και τις ανέσεις για το πλήρωμα, μπορούν να συμμετέχουν σε πολύμηνες επιχειρήσεις σε απομακρισμένες περιοχές.

Οι χώρες της Βαλτικής και η Γεωργία δεν πρέπει να φοβούνται τα νέα καθολικά αποβατικά πλοία της Ρωσίας. Τα πλοία αυτά με απόσταση πλεύσης πάνω από 10.000 ναυτικά μίλια, δεν κατασκευάζονται για τη Βαλτική και τη Μαύρη Θάλασσα, αλλά σε συγκρούσεις όπως στη Συρία ή πρόσφατα στη Λιβύη, οι δυνατότητες του Πολεμικού Ναυτικού της Ρωσίας μπορεί να αυξηθούν δραματικά. Ένα τάγμα πεζοναυτών με ελαφρά τεθωρακισμένα οχήματα και ολμοβόλα με τη στήριξη από 15 ελικόπτερα και μιας μοίρας μαχητικών σκαφών με πυροβολικό και πυραύλους κρουζ σε απομακρισμένο θέατρο της μάχης, μπορεί να παίξει αποφασιστικό ρόλο.

πηγη Φωνή της Ρωσίας