Ξεκινάει η κρίσιμη ψηφοφορία στη Γερουσία των ΗΠΑ
Οι μετοχές κατέγραψαν αλματώδη άνοδο μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας, που μένει πάντως να εγκριθεί με ψηφοφορίες στη Γερουσία και στη Βουλή των Αντιπροσώπων, αλλά ο όγκος των συναλλαγών ήταν χαμηλός, σε μια ακόμη ένδειξη του πόσο η πολιτική κρίση στην Ουάσινγκτον έχει προκαλέσει ανασφάλεια στην Γουόλ Στριτ.
Η ψηφοφορία στη Γερουσία αναμενόταν να αρχίσει περί τις 18:00 τοπική ώρα (01:00 ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με πηγές στο σώμα αυτό. Αν, το μέτρο εγκριθεί, η Βουλή των Αντιπροσώπων θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί ένα ταυτόσημο νομοθέτημα εντός της ημέρας (ως τις πρώτες πρωινές ώρες, ώρα Ελλάδας) και θα σταλεί στον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα για να το υπογράψει και να το καταστήσει νόμο του κράτους.
Η σκληρή μάχη ανάμεσα στους Ρεπουμπλικάνους και στο Λευκό Οίκο οδήγησε στην προσωρινή απόλυση εκατοντάδων χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων και δημιούργησε φόβους ότι οι συγκρούσεις αυτού του είδους θα γίνουν κάτι σύνηθες.
Ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τζον Μακέιν δήλωσε ότι η συμφωνία που επιτεύχθηκε στη Γερουσία σηματοδοτεί το «τέλος μιας αγωνιώδους οδύσσειας» για τους Αμερικανούς. «Είναι ένα από τα πιο επονείδιστα κεφάλαια που έχω δει στα χρόνια που πέρασα στη Γερουσία», δήλωσε ο Μακέιν, ο οποίος έχει καλέσει επανειλημμένα το Ρεπουμπλικανικό κόμμα να πάψει να συνδέει το ζήτημα του ορίου του ομοσπονδιακού δανεισμού και του κρατικού προϋπολογισμού με τη λεγόμενη Obamacare, την μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας και πρόνοιας που έχει προωθήσει ο Λευκός Οίκος.
Αλλά ακόμη κι αν η Γερουσία και η Βουλή των Αντιπροσώπων ξεπεράσουν τα διαδικαστικά προσκόμματα και εγκρίνουν τη συμφωνία πριν από αύριο Πέμπτη —όταν το υπουργείο Οικονομικών έχει διαμηνύσει ότι τα διαθέσιμα κεφάλαια που θα έχει, μετά βίας θα του φτάνουν για μερικές ημέρες και θα έχει εξαντλήσει τα όρια του δανεισμού του—, η λύση θα είναι απλώς προσωρινή και στις αρχές του 2014 το θέμα θα ενσκήψει ξανά.
Η συμφωνία που επιτεύχθηκε προβλέπει την αύξηση του ορίου δανεισμού έως και την 7η Φεβρουαρίου και για έναν πιθανόν λίγο μεγαλύτερο διάστημα.
Η πολιτική δυσλειτουργία στην Ουάσινγκτον έχει θορυβήσει τους συμμάχους και τους πιστωτές των ΗΠΑ όπως η Κίνα, η οποία διακρατεί το μεγαλύτερο μέρος του αμερικανικού χρέους, ενώ έχει εγείρει ερωτήματα για το διεθνές κύρος της χώρας.
Ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings προειδοποίησε χθες ότι ενδέχεται να υποβαθμίσει το κρατικό αξιόχρεο των ΗΠΑ, επικαλούμενος ακριβώς την πολιτική σύγκρουση για το όριο του χρέους.
Η σημερινή συμφωνία δίνει στον πρόεδρο Ομπάμα αυτό που ζητούσε, ένα «καθαρό» νομοσχέδιο χωρίς όρους.
Πολλές δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι Ρεπουμπλικάνοι υπέστησαν πλήγμα από την ατέρμονη σύγκρουση. Σύμφωνα με μία έρευνα της Rasmussen, αν οι εκλογές γίνονταν σήμερα, το 78% των Αμερικανών θα ήθελε όλα τα μέλη του Κογκρέσο να χάσουν τις έδρες τους και να αντικατασταθούν.
Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Τζον Μπένερ ουσιαστικά παραδέχθηκε την ήττα της προσπάθειας των Ρεπουμπλικάνων να αποσπάσουν παραχωρήσεις από το Λευκό Οίκο για να συναινέσουν στην αύξηση του ορίου του ομοσπονδιακού χρέους. «Δώσαμε τον καλό αγώνα. Απλά δεν κερδίσαμε», δήλωσε. Πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει λόγος τα μέλη μας να ψηφίσουν όχι σήμερα».