Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού Τύπου

Το έργο μεταφοράς νερού από την Τουρκία στα κατεχόμενα, γεγονότα που έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια του Μπαϊραμιού, θέματα Κυπριακού και η εγκληματικότητα στα κατεχόμενα είναι τα κυριότερα θέματα που απασχολούν τα πρωτοσέλιδα των πέντε τ/κ εφημερίδων.
Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού Τύπου
3'

Η εφημερίδα "Αφρίκα", με τίτλο «Ένωσε μας μάνα μου», αναφέρεται σε δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Δασών και Υδάτων Βεϊσέλ Έρογλου, ο οποίος είπε ότι το νέο έργο μεταφοράς νερού από την Τουρκία στα κατεχόμενα θα αποτελέσει τον ομφάλιο λώρο μεταξύ τους. Σε άλλο θέμα γράφει ότι παρόλο που η σημερινή μέρα είναι η τελευταία μέρα του Μπαϊραμιού, οι Τουρκοκύπριοι θα συνεχίσουν τους εορτασμούς και το Σαββατοκύριακο. Αλλού γράφει ότι οι εργασίες αναστήλωσης στο Χαμάμ της Πάφου θα ολοκληρωθούν το Νοέμβριο.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο «Οι παραγωγοί ζητούν έλεγχο», αναφέρει ότι ο πρόεδρος της Ένωσης Παραγωγών Μαχμούτ Ντογάν δήλωσε ότι οι παραγωγοί στα κατεχόμενα δεν πιστεύουν ότι τα προϊόντα που πωλούνται στις αγορές των κατεχομένων είναι ασφαλή, αφού για παράδειγμα αρκετά λαχανικά πωλούνται χωρίς έλεγχο. Αλλού γράφει ότι κατά τις μέρες του Μπαϊραμιού, πολλοί είναι αυτοί που θέλησαν να περάσουν με τα αυτοκίνητα τους στις ελεύθερες περιοχές, με αποτέλεσμα να γίνει το αδιαχώρητο στο οδόφραγμα του Αγίου Δομετίου. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι η εφημερίδα κατά τη διάρκεια του Μπαϊραμιού, δεν ξέχασε τους ηλικιωμένους, οι οποίοι το μόνο που ζητούν είναι να τους δείξουν λίγη προσοχή.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο «Το άκρον άωτο της ανηθικότητας», γράφει ότι η εγκληματικότητα στα κατεχόμενα αυξάνεται με ραγδαίους ρυθμούς, σε σημείο που οι υποθέσεις ναρκωτικών έχουν αυξηθεί κατά 290 τοις εκατό. Αλλού γράφει ότι η τουρκοκυπριακή εταιρία Altinbas Holding, η οποία δραστηριοποιείται στους τομείς της ενέργειας, κοσμημάτων και λογιστικής, αυτή τη στιγμή κάνει εξαγωγές σε 80 χώρες. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στην υπόθεση διαμάχης σε νυκτερινό κέντρο στην Αμμόχωστο την ημέρα του Μπαϊραμιού, όπου ο Ντεβρίμ Γιαβουζάκ μαχαίρωσε τέσσερα άτομα, και γράφει ότι τα άτομα αυτά βρίσκονται στο νοσοκομείο, ενώ ο Γιαβουζάκ δικάζεται.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος), με τίτλο «815 αεροπλάνα, 110 χιλιάδες ταξιδιώτες», γράφει ότι κατά τη διάρκεια των διακοπών του Μπαϊραμιού, ταξίδεψαν από και προς το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου 815 αεροπλάνα και 110 χιλιάδες ταξιδιώτες. Αλλού αναφέρεται στις δηλώσεις του Ευρωπαίου Επίτροπου για τη Διεύρυνση, Στέφαν Φούλε, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αποφασισμένη να έχει ενεργό ρόλο στις συνομιλίες για το Κυπριακό. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι ο Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής, Οσμάν Ερτούγ, κάλεσε τον Ανδρέα Μαυρογιάννη να συναντηθούν την ερχόμενη Δευτέρα ώστε να καθορίσου την ημερομηνία επίσκεψης τους σε Αθήνα και Άγκυρα αντίστοιχα.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο «Το φράγμα είναι έτοιμο, οι κάτοικοι ανησυχούν», αναφέρει ότι ενώ οι εργασίες για τα φράγμα στα κατεχόμενα Πάναγρα, όπου θα μεταφερθεί το νερό από την Αναμούρ της Τουρκίας, έχουν ολοκληρωθεί, οι κάτοικοι της περιοχής ανησυχούν για το τι θα γίνει σε περίπτωση που το φράγμα καταρρεύσει. Αλλού γράφει ότι στη «νότια» Κύπρο αποφασίστηκε όπως το μάθημα των θρησκευτικών στα σχολεία δεν θα είναι υποχρεωτικό. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι ο Μουράτ Κανατλί δήλωσε στην εφημερίδα ότι ο ίδιος και αρκετοί Τουρκοκύπριοι αντιρρησίες συνείδησης, αυτοί τη στιγμή αναμένουν τη σχετική απόφαση «του ανώτατου δικαστηρίου», και ότι αν στο τέλος χρειαστεί, θα προχωρήσουν την υπόθεση μέχρι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή