Δεν έχει αποφασίσει η Σαουδική Αραβία για την έδρα στο Σ.Α. του ΟΗΕ

Η Σαουδική Αραβία δεν έχει ανακοινώσει ακόμη επισήμως την απόφασή της να μην καταλάβει την έδρα της στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, δήλωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Μπαν Γκι-μουν.
2'

Η πιθανή αντικατάσταση της Σαουδικής Αραβίας «είναι μια απόφαση την οποία θα λάβουν τα κράτη μέλη», πρόσθεσε ο Μπαν, όμως σημείωσε ότι ο ΟΗΕ «δεν έχει λάβει ακόμη επίσημη ανακοίνωση για το θέμα».

Η Σαουδική Αραβία αρνήθηκε σήμερα να καταλάβει την έδρα της στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, μια απόφαση χωρίς προηγούμενο, με στόχο να διαμαρτυρηθεί για την «ανικανότητα» του οργάνου αυτού, κυρίως όσον αφορά την αντιμετώπιση της συριακής κρίσης.

Απαντώντας στις επικρίσεις της Σαουδικής Αραβίας, ο Μπαν υπογράμμισε ότι ο ΟΗΕ επιθυμεί «να συνεργαστεί στενά με το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας για να αντιμετωπίσει τις σημαντικές προκλήσεις». Ο ίδιος αναφέρθηκε «στον τερματισμό του πολέμου στη Συρία, την παροχή βοήθειας στον παλαιστινιακό λαό ώστε να δημιουργήσει ένα βιώσιμο κράτος, την παροχή βοήθειας στη μεταβατική διαδικασία στην Υεμένη, την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε όλους όσοι την έχουν ανάγκη και στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και της εξάπλωσης των πυρηνικών όπλων».

Όσον αφορά τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί μετά την επίσημη ανακοίνωση της Σαουδικής Αραβίας, ο Μπαν σημείωσε ότι «τα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη θα συζητήσουν το θέμα μεταξύ τους».

Αν το Ριάντ εμμείνει στην απόφασή του, η ομάδα Ασίας-Ειρηνικού στους κόλπους του Συμβουλίου Ασφαλείας, στην οποία ανήκει η Σαουδική Αραβία, είναι αυτή που θα προτείνει νέο υποψήφιο.

Εξάλλου και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΟΗΕ Μάρτιν Νεσίρκι σχολίασε την απόφαση του Ριάντ επιβεβαιώνοντας ότι δεν υπάρχει ανάλογο προηγούμενο στην ιστορία του θεσμού.

«Δεν υπάρχει παρόμοια περίπτωση με αυτή», δήλωσε ο Νεσίρκι. «Ακόμα και οι συνάδελφοί μου στο Συμβούλιο Ασφαλείας ή τη Γενική Συνέλευση (…) δεν μπορούν να θυμηθούν ένα παρόμοιο συμβάν», όπου μια χώρα που εκλέχθηκε στο Συμβούλιο αρνήθηκε να αναλάβει την έδρα της.

Μόνο δύο φορές στην ιστορία του το Συμβούλιο Ασφαλείας, που αποτελείται από 15 μέλη εκ των οποίων 10 μη μόνιμα, αναγκάστηκε να μείνει με 14. Το 1950 όταν η Μόσχα, μόνιμο μέλος, ακολούθησε την πρακτική της άδειας καρέκλας και το 1980 οπότε οι δύο υποψήφιοι της Λατινικής Αμερικής (Κούβα και Κολομβία) δεν κατάφεραν να αποσπάσουν τις απαραίτητες ψήφους για να καταλάβουν την έδρα.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας ανανεώνει κάθε χρόνο πέντε από τα δέκα μη μόνιμα μέλη του, που αναλαμβάνουν μια θητεία δύο ετών. Η εκλογή γίνεται σε περιφερειακή βάση. Κάθε περιοχή προτείνει έναν υποψήφιο που πρέπει να λάβει την έγκριση της Γενικής Συνέλευσης το φθινόπωρο για να αναλάβει καθήκοντα την 1η Ιανουαρίου.

Η υποψήφια χώρα πρέπει να λάβει τουλάχιστον 129 ψήφους από τα συνολικά 193 κράτη μέλη.