Μεντβέντεφ: Η ανάπτυξη στην καλύτερη περίπτωση θα είναι 2% το 2013

Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ εκτίμησε σήμερα ότι η ανάπτυξη της ρωσικής οικονομίας πρόκειται να ανέλθει «στην καλύτερη των περιπτώσεων» στο 2% για το 2013, δηλαδή θα επιβραδυνθεί σημαντικά εν σχέσει με τα προηγούμενα χρόνια, λόγω της δυσμενούς διεθνούς συγκυρίας.
Μεντβέντεφ: Η ανάπτυξη στην καλύτερη περίπτωση θα είναι 2% το 2013
2'

Δεδομένου του διεθνούς πλαισίου «η επιβράδυνση της οικονομίας στη χώρα μας μοιάζει αρκετά φυσιολογική, έστω κι αν αυτό δεν μας χαροποιεί», σχολίασε ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Ρωσίας, σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, κατά την διάρκεια μιας συνάντησης με αντικείμενο τις άμεσες ξένες επενδύσεις. «Κατά τους οκτώ πρώτους μήνες του έτους, η ανάπτυξη του (ρωσικού) ΑΕΠ ανήλθε σε 1,5% (εν σχέσει με την ίδια περίοδο της περασμένης χρονιάς), από 4,5% το 2012. Προσδοκούμε φέτος ανάπτυξη στην καλύτερη περίπτωση γύρω στο 2% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση», τόνισε ο Μεντβέντεφ.

Η ρωσική κυβέρνηση, η οποία προέβλεπε ανάπτυξη 3,6% στις αρχές του έτους, αναθεώρησε την πρόγνωσή της για το 2013 δύο φορές: ανέμενε πλέον ότι ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ θα ανερχόταν φέτος στο 1,8%—από 3,4% το 2012 και 4,3% το 2011. Ο υφυπουργός Οικονομίας Αντρέι Κλέπατς είχε δηλώσει την περασμένη εβδομάδα ότι θεωρούσε «αισιόδοξη» ακόμη και αυτή την εκτίμηση περί ανάπτυξης με ρυθμό 1,8%, εστιάζοντας στην συνεχιζόμενη «αποτελμάτωση» της ρωσικής οικονομίας παρά τις ελπίδες ανάκαμψής της.

«Προς το παρόν, ελάχιστες θετικές ενδείξεις παρατηρούμε, παραμένουμε σε οικονομική στασιμότητα. Η κατάσταση δεν βελτιώνεται», επιβεβαίωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας Αλεξέι Ουλιουκάεφ. Ο ίδιος εκτίμησε ότι η ανάπτυξη ανήλθε τους εννέα πρώτους μήνες του έτους στο 1,5% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα και επισήμανε ότι αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στην μείωση των επενδύσεων (-1,4% την υπό εξέταση περίοδο). Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είχε ήδη στα τέλη του Σεπτεμβρίου αναθεωρήσει την δική του πρόβλεψη για την ανάπτυξη της ρωσικής οικονομίας το 2013 στο 1,5%.

Μολαταύτα η ρωσική κυβέρνηση ελπίζει πάντοτε ότι πρόκειται να υπάρξει μια σημαντική επιτάχυνση του αναπτυξιακού ρυθμού στα τέλη αυτής της χρονιάς και το 2014, ευελπιστώντας ότι η ανάπτυξη θα φτάσει το 3% το 2014. Πάντως, ο υπουργός Οικονομικών Αλεξέι Κούντριν, ο οποίος θεωρείται ότι έχει επιρροή στους οικονομικούς κύκλους, είπε το σαββατοκύριακο ότι η ρωσική οικονομία την επόμενη χρονιά θα αναπτυχθεί στην καλύτερη περίπτωση με 2%.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή