Οσμάν Ερτούγ: Είμαστε έτοιμοι για συνομιλίες
Με τον τρόπο αυτό σχολίασε στο πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή ο σύμβουλος του Τ/κ ηγέτη, Οσμάν Ερτούγ, τις επικείμενες επισκέψεις των διαπραγματευτών των δύο πλευρών σε Αθήνα και Άγκυρα.
Κληθείς να σχολιάσει τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, ο κ. Ερτούγ ανέφερε ότι η τουρκική πλευρά αντίκριζε από την αρχή τη διαδικασία θετικά. «Προτιμούμε ένα κοινό ανακοινωθέν. Πάνω σε αυτό πρέπει να υπάρξει συμφωνία. Αλλά, σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία, δεν πρέπει να αποτελεί λόγο για να μην αρχίσουν οι συνομιλίες. Εμείς είμαστε έτοιμοι να αρχίσουμε τις συνομιλίες χωρίς προϋποθέσεις».
Η ε/κ πλευρά, συνέχισε, εδώ και περισσότερο από ένα μήνα συνεχίζει τις συναντήσεις με στόχο να καταλήξουν σε ένα κοινό ανακοινωθέν για τη συνάντηση των ηγετών. Η τουρκική πλευρά, πρόσθεσε, ενεργεί σύμφωνα με τις παραμέτρους και γραμμές που έχει θέσει ο ΟΗΕ και αντίκρισε θετικά τις γεφυρωτικές εργασίες που έθεσαν τα ΗΕ για το θέμα (του κοινού ανακοινωθέντος).
Ο κ. Ερτούγ επανέλαβε ότι οι επισκέψεις σε Αθήνα και Άγκυρα θα πραγματοποιηθούν για πρώτη φορά στην ιστορία. «Η ε/κ πλευρά σέρνει τα πόδια της στο τραπέζι», ανέφερε εννοώντας πως χρονοτριβεί. «Δυστυχώς μέχρι τώρα από την απέναντι πλευρά δεν μπορούμε ακόμη να δούμε μια προσέγγιση επιχειρηματική, προληπτική, που να λαμβάνει πρωτοβουλία, να δείχνει πολιτικό θάρρος και να έχει πολιτική βούληση».
Ανέφερε ακόμη ότι σε περίπτωση που υπάρξει μια συμφωνία για το Κυπριακό μεταξύ των δύο ηγετών, αυτή θα τεθεί σε χωριστά ψηφίσματα ενώπιον των δύο «λαών» και είναι αυτοί που θα πάρουν την απόφαση. Σε αυτή τη διαδικασία, αυτοί που θα πρέπει να περάσουν το τεστ της ειλικρίνειας είναι οι Ε/κ, πρόσθεσε επαναλαμβάνοντας ότι στο παρελθόν η τ/κ πλευρά είπε ναι σε όλα τα σχέδια των ΗΕ.
Στο σημείο που έχουμε έρθει, θέτουν και πάλι προϋποθέσεις, συνέχισε. «Θέτουν μπροστά το θέμα των Βαρωσίων. Επιπλέον, ότι η ομοσπονδία που θα δημιουργηθεί θα προέρχεται από εξέλιξη της υφιστάμενης Κυπριακής Δημοκρατίας. Δηλαδή, το 'κράτος' στο βορρά παραλείπεται εντελώς και εμείς θα βρεθούμε μέσα στην ΕΕ με το νέο σύνταγμα και τον μετασχηματισμό όπως το επιθυμούν οι ίδιοι».
Με αυτά τα λόγια και με αυτές τις μη σωστές προσεγγίσεις – ανέφερε – δεν πρόκειται να συμβιβαστούμε. «Εδώ ορίστε, χρειάζεται ρεαλισμός. Εδώ ορίστε, χρειάζεται ένας ηγέτης (statesman). Είναι δικαίωμά μας να περιμένουμε από τον Ε/κ ηγέτη, Νίκο Αναστασιάδη αυτήν την πολιτική προσωπικότητα», κατέληξε.