ΣΟΚ! Στόχος Κινέζων της χρήσης του Su-35 είναι τα επίμαχα νησιά

Το συμβόλαιο για την προμήθεια στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας 24 ρωσικών καταδιωκτικών Sukhoi (Su-35S) μπορεί να κλείσει στα τέλη του τρέχοντος ή τις αρχές του ερχόμενου έτους.
3'

Συνεπώς, σε περίπτωση ευνοϊκής συγκυρίας, η Κίνα μπορεί να αρχίσει να παραλαμβάνει τα πρώτα αεροσκάφη από το 2015. Η Πολεμική Αεροπορία της Κίνας είναι από τις μεγαλύτερες στον κόσμο και η παραλαβή 24 αεροπλάνων δεν μπορεί να επηρεάσει σοβαρά τις δυνατότητές της. Ποιος είναι ο σκοπός της αγοράς αεροσκαφών; Η διαδεδομένη άποψη ότι η αγορά γίνεται χάριν της εξασφάλισης πρόσβασης στους ρωσικούς κινητήρες AL-41F1S (117S) είναι γελοία. Ο κινητήρας αεροπλάνου δεν μπορεί να αντιγραφεί απλώς στη βάση της μελέτης της δομής κάποιου ξένου δείγματος.

Πιο σημαντική αιτία είναι η ανάγκη γνωριμίας με το μηχανισμό του αεροσκάφους, ο οποίος βασίζεται στο βασικό σχεδιασμό του σοβιετικού αεροσκάφους Su-27, η παραγωγή του οποίου έχει διοργανωθεί και στην Κίνα. Όμως για τις δοκιμές και τη μελέτη θα χρειαστεί μόνο ένα μικρό μέρος των αεροσκαφών. Προφανώς, τα περισσότερα από τα αγοραζόμενα καταδιωκτικά θα παραδοθούν στα μαχητικά τμήματα της πολεμικής αεροπορίας ή της ναυτικής αεροπορίας. Και εδώ υπάρχουν τομείς χρησιμοποίησης, στους οποίους ακόμα και ένας μικρός αριθμός Su-35S μπορεί να ασκήσει αισθητή επίδραση στην κατάσταση. Πρώτα απ΄όλα, αυτό μπορεί να αφορά την κατάσταση γύρω από τα επίμαχα νησιά Σενκάκου/Ντιαογού.

Από το Μάρτιο του 2013 η Κίνα άλλαξε την τακτική δράσης της στην περιοχή των επίμαχων νησιών. Αν στο παρελθόν σ΄αυτή την περιοχή στέλνονταν μόνο μη οπλισμένα πλοία και αεροσκάφη της υπηρεσίας ναυτικής παρακολούθησης, σήμερα η Πολεμική Αεροπορία και τα πολεμικά πλοία της Κίνας άρχισαν τακτικές περιπολίες στις ακραίες περιοχές των νησιών. Για την αναχαίτιση των κινεζικών αεροσκαφών πραγματοποιούν τακτικές πτήσεις ιαπωνικά καταδιωκτικά F-15J.

Κατά τη διάρκεια μιας τέτοιας αναίμακτης αντιπαράθεσης το Su-35S μπορεί να αποδειχτεί πολύ επωφελές μέσο για την επίδειξη των κινεζικών εδαφικών διεκδικήσεων. Σε σύγκριση με τα ιαπωνικά καταδιωκτικά το Su-35S έχει δυο σημαντικά πλεονεκτήματα: το πολύ ισχυρό ραντάρ και τη μεγάλη ευελιξία. Το αεροσκάφος αυτό είναι εξοπλισμένο με σταθμό ραντάρ Irbis-Ευρώπη, που μπορεί να εντοπίσει εναέριους στόχους σε απόσταση μέχρι και 350-400 χλμ.

Αυτό σημαίνει ότι το Su-35S, ευρισκόμενο στον κινεζικό εναέριο χώρο, θα μπορεί να βλέπει την εναέρια κατάσταση πάνω από τα νησιά και να παραμένει αόρατο. Ως αποτέλεσμα οι Κινέζοι μπορεί να αποκτήσουν τη δυνατότητα επιχείρησης ενεργειών στην επίμαχη περιοχή προτού προλάβει να αντιδράσει η ιαπωνική αεροπορία.

Σε περίπτωση συνάντησης με ιαπωνικά καταδιωκτικά, τα οποία εκτελούν πτήση μετά από συναγερμό, το Su-35S μπορεί επίσης να έχει υπεροχή χάρη στους κινητήρες του με ελεγχόμενο διάνυσμα ώθησης και την υπερευελιξία του. Έτσι η κινεζική πλευρά μπορεί να αποκτήσει τη δυνατότητα να παίξει με τα νεύρα του εχθρού και να επιδείξει την υπεροχή της, χωρίς να περάσει το τυπικό όριο, πέραν του οποίου μπορεί να ακολουθήσει πραγματική πολεμική δράση.

ΠΗΓΗ greek.ruvr.ru