Διεθνής συναγερμός: «Σφίγγουν» οι κανόνες για γενόσημα τρίτων χωρών
Η παγκόσμια οικονομική κρίση συνέβαλε στην εκτίναξη της βιομηχανίας φθηνών γενόσημων από τρίτες χώρες, όπως η Ινδία, η Κίνα και το Πακιστάν, τα τελευταία χρόνια, με τις ανάλογες συνέπειες στη δημόσια υγεία πολλών χωρών διεθνώς.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, χαρακτηριστικά, το 84% των φαρμάκων που χορηγούνται από τα φαρμακεία της χώρας είναι γενόσημα, με χώρες προέλευσης την Κίνα, την Ινδία, τη Βραζιλία και τη Ρουμανία. Ωστόσο, οι ασθενείς δεν εμπιστεύονται την ικανότητα του αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), ενός από τους πιο άρτιους και αυστηρούς στον κόσμο, να ελέγχει επαρκώς τα γενόσημα που έχουν παραχθεί σε τρίτες χώρες, καθώς τα περιστατικά παρενεργειών από τέτοιου είδους σκευάσματα είναι αμέτρητα στις ΗΠΑ. Έτσι καταφεύγουν σε άλλες λύσεις, ακόμα και να παραγγέλνουν φάρμακα από τον Καναδά.
Πρωταθλήτρια στις εξαγωγές γενόσημων η Ινδία
Οι εξαγωγές γενόσημων από την Ινδία αυξάνονται με ρυθμό 24% το χρόνο, κατά την τελευταία τετραετία και αναμένεται να συνεχιστεί ο «εκρηκτικός ρυθμός ανάπτυξης», σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών.
Το διάστημα 2012-13 η αξία των εξαγωγών ινδικών γενόσημων ανήλθε σε 14,7 δισεκατομμύρια δολάρια, το 55% των οποίων κατευθύνθηκε στις δυτικές αγορές. Η ινδική κυβέρνηση, για να στηρίξει τη βιομηχανία γενόσημων της χώρας ως «φαρμακαποθήκη του κόσμου», έχει διαμορφώσει 19 Ειδικές Οικονομικές Ζώνες για να προσελκύσει επενδύσεις, καθώς και ειδικό καθεστώς φοροαπαλλαγών. Χαρακτηριστικό είναι το μέτρο φοροελάφρυνσης κατά 150% για κάθε επένδυση έρευνας και ανάπτυξης στη φαρμακοβιομηχανία γενόσημων.
Αυτό το ευνοϊκό περιβάλλον για επενδύσεις, σε συνδυασμό με το χαμηλό εργατικό κόστος και τις φθηνές πρώτες ύλες, είναι οι λόγοι που πολύ φθηνά γενόσημα έχουν κατακλύσει τις δυτικές αγορές. Την ίδια ώρα όμως, ο αντίστοιχος ΕΟΦ της Ινδίας έχει παραδεχτεί ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί στους απαιτούμενους ελέγχους, οι προδιαγραφές παραγωγής συχνά δεν τηρούνται με συνέπειες στην ποιότητα και ασφάλεια των γενόσημων, ενώ πολλές φορές έχει αμφισβητηθεί και η ποιότητα των φαρμακευτικών ουσιών που χρησιμοποιούνται, είτε δραστικών είτε εκδόχων, καθώς κριτήριο είναι το χαμηλό κόστος. Σε αυτό το περιβάλλον παράγει δραστικές ουσίες για παράδειγμα και η ισραηλινή TEVA, η μεγαλύτερη φαρμακοβιομηχανία γενόσημων στον κόσμο, η οποία πρόσφατα ανακοίνωσε ότι θα ενισχύσει τη δραστηριότητά της στις αναπτυσσόμενες οικονομίες, όπως είναι η Ινδία.
«Σφίγγουν» διεθνώς οι έλεγχοι για τα γενόσημα τρίτων χωρών
Τώρα, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί πολλών χωρών, μπροστά στην κυριαρχία γενόσημων ινδικής παραγωγής, αυστηροποιούν τους κανονισμούς και τους ελέγχους για να πάρουν άδεια κυκλοφορίας στις αγορές τους, λόγω της αμφισβητούμενης ποιότητά τους.
Πρόσφατα άλλαξαν οι κανονισμοί σε Ρωσία, Βραζιλία, Μεξικό και Νότια Αφρική, ενώ ο αμερικανικός FDA ήδη έχει εντατικοποιήσει τους ελέγχους μετά και το σκάνδαλο της Ranbaxy, με τα νοθευμένα γενόσημα. Ο FDA, μετά την επιβολή προστίμου-μαμούθ στην εταιρεία, έλαβε δραστικά μέτρα, απαγορεύοντας πλήρως τις εισαγωγές των σκευασμάτων της. Και η Βρετανία, όμως, προχωρά σε αυστηροποίηση του πλαισίου της. Πριν από λίγες ημέρες προχώρησε στην ανάκληση γενόσημων της επίσης ινδικής Wockhardt, λόγω μη τήρησης των κανόνων βιομηχανικής παραγωγής.
Το ερώτημα που τίθεται είναι πόσο θωρακισμένη είναι η Ελλάδα απέναντι στα γενόσημα του Πακιστάν ή της Ινδίας, τη στιγμή που οι ιατρικές ενώσεις της χώρας προειδοποιούν ότι ο ΕΟΦ, λόγω ελλείψεων προσωπικού, δεν είναι σε θέση να ανταποκριθεί στους αναγκαίους δειγματοληπτικούς ελέγχους και ζητούν την ενίσχυσή του. Με την κατάργηση δε της συμμετοχής του ΕΟΠΥΥ σε σειρά φαρμάκων από την 21η Οκτωβρίου και τη συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία, η κυβέρνηση «σπρώχνει» τους ασθενείς στην κατανάλωση φθηνών γενόσημων, για την αποτελεσματικότητα και ασφάλεια των οποίων δεν μπορούν να εγγυηθούν οι θεράποντες ιατροί.
Εν τέλει, οι πολίτες είναι αντιμέτωποι με ένα νέο εκβιαστικό δίλημμα, τη στιγμή που οι διεθνείς ανησυχίες εντείνονται: ή θα κόψουν χρήματα από άλλες βασικές ανάγκες για τα απαραίτητα φάρμακά τους ή θα αφεθούν σε πολλές περιπτώσεις έρμαια στα αμφιβόλου ποιότητας, φθηνά, εισαγόμενα από τρίτες χώρες, γενόσημα.
Διαβάστε επίσης:
Εκβιάζονται οι ασθενείς, για να πάρουν φθηνά γενόσημα
Παναγιώτης Μελάς: Οδηγούν στην οικονομική εξαθλίωση τους ασθενείς
ΙΣΑ: «Διπλασιασμός» της συμμετοχής-Ασθενείς δύο ταχυτήτων
Σάλος και στη Βρετανία: Νέα ανάκληση ινδικών γενόσημων
Η αναγκαιότητα εμβολιασμού έναντι της γρίπης
Κατακραυγή για την Teva στο Ισραήλ
TEVA: Απαξιώνεται διεθνώς-Κάποιοι σε Γερμανία και Ελλάδα επιμένουν
Φάρμακα δολοφόνοι: Η λίστα με τα επικίνδυνα γενόσημα
Με «δανεικά φάρμακα» τα βγάζουν πέρα Έλληνες πολίτες
Μετά τη συνταγογράφηση δραστικής ουσίας έρχονται και τα «ληγμένα»