Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού Τύπου

Οι δηλώσεις του Ντερβίς Έρογλου για το Κυπριακό και του Οζκάν Γιοργκαντζίογλου για τη μη μείωση της στρατιωτικής θητείας στα κατεχόμενα και το θέμα των «υπηκοοτήτων», αλλά και η κατάσταση στην «αρχή ηλεκτρισμού», η οποία πωλεί ρεύμα με ζημιά ανά κιλοβατώρα, κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των πέντε τουρκοκυπριακών εφημερίδων.
Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού Τύπου
4'

Γίνεται επίσης αναφορά στις επαφές Ναμί στο Στρασβούργο, στις δηλώσεις του ΓΓ του ΑΚΕΛ για το Κυπριακό, τη συνάντηση ε/κ – τ/κ κομμάτων στο Λήδρα Πάλλας, την εσωκομματική κρίση στο Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό κόμμα, κ.ά.

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική) με τίτλο «Δεν υπάρχει μείωση στον στρατό» γράφει ότι ο «πρωθυπουργός» Οζκάν Γιοργκαντζίογλου εξήγησε χθες ότι η στρατιωτική θητεία στα κατεχόμενα δεν πρόκειται να μειωθεί, όπως στην Τουρκία, επειδή συνδέεται με τον πληθυσμό στο ψευδοκράτος και την ηλικία του. Αλλού γράφει ότι θα προστατευθούν τα ιστορικά κτίρια στη νεκρή ζώνη στην Λευκωσία, που έχουν χαρακτηρισθεί από την Ευρώπη ως ένα από τα επτά πλέον απειλούμενα πολιτιστικά τοπία στην Ευρώπη. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι το τ/κ εμπορικό επιμελητήριο είναι ενάντια σε οποιαδήποτε αύξηση, σημειώνοντας ότι την οικονομία (του ψευδοκράτους) δεν την σώζει ούτε η KIB TEK (ιδιωτικοποίηση της «αρχής ηλεκτρισμού»), ούτε οι αυξήσεις σε καύσιμα κτλ, παρατηρώντας ότι δεν μπορεί να αντιληφθεί τη λογική στη μη λήψη μέτρων έναντι όλων των χώρων εργασίας, των «δημαρχείων» και των «κυβερνητικών» τμημάτων, που δεν πληρώνουν τους λογαριασμούς ρεύματος.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού) με τίτλο «Οι Ε/κ σέρνουν το πόδι τους (χρονοτριβούν)» αναφέρεται σε δηλώσεις του Ντερβίς Έρογλου για τη διαδικασία των συνομιλιών, ο οποίος, μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι ενώ είχαν κάνει κουβέντα για συνάντηση των ηγετών το πρώτο μισό του Οκτώβρη, είμαστε στο δεύτερο και ακόμη δεν έχουν καθίσει στο τραπέζι. Αλλού οι υπάλληλοι του «δήμου» Γαλάτειας πραγματοποιούν για 53η ημέρα απεργία και την ερχόμενη εβδομάδα θα στήσουν σκηνή έξω από το «υπουργείο» εσωτερικών. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι ο «σύνδεσμος» ταξιδιωτικών πρακτόρων αναφέρει πως παρά την οικονομική κρίση, ο τουριστικός τομέας στα κατεχόμενα αυξάνεται τα τελευταία χρόνια, αλλά «η ανάπτυξη δεν είναι με τον τρόπο που εμείς θέλουμε».

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση) με τίτλο «Προϋπόθεση η αύξηση» αναφέρεται σε δηλώσεις του «προέδρου» της KIB TEK, Ερκάν Οκαντάν, ο οποίος βρίσκεται στη θέση αυτή περίπου ένα μήνα και κάνει λόγο για λάθη και αδικήματα στις ενέργειες του προηγούμενου «διοικητικού συμβουλίου», σημειώνοντας ότι χωρίς αναθεωρήσεις η κρίση δεν μπορεί να ξεπεραστεί. Αλλού γράφει ότι ο πρώην πρόεδρος του ΡΤΚ, Φερντί Σογιέρ μίλησε στο ράδιο Χαβαντίς για τις εσωκομματικές αντιπαραθέσεις, υποστηρίζοντας ότι κάποιοι προσπαθούν να παρομοιάσουν τα παλαιά στελέχη του κόμματος, συμπεριλαμβανομένου και του ιδίου, με δεινόσαυρους, ευχόμενος «το τέλος να μην είναι όπως στο Τζουράσικ Παρκ». Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε ένα άτομο που συνελήφθη στα κατεχόμενα για ληστεία στο μέρος όπου εργαζόταν ως γκαρσόνι.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος) με τίτλο «Εάν υπάρχει βούληση,θα υπάρξει συμφωνία», αναφέρεται επίσης στις δηλώσεις του Τ/κ ηγέτη για τις συνομιλίες λέγοντας ότι η τ/κ πλευρά δέχθηκε την 4η Νοεμβρίου ως ημερομηνία για τη συνάντηση των δύο ηγετών, ενώ η ε/κ δεν έχει ανακοινώσει ακόμη την απάντησή της, κατηγορώντας τη ότι «σέρνει το πόδι της», δηλαδή χρονοτριβεί. Αλλού αναφέρει ότι ο «υπουργός» εξωτερικών, Οζντίλ Ναμί σχολίασε στην Κίπρις τη συνάντησή του με τον Ευρωπαίο Επίτροπο, Στέφαν Φούλε και άλλους αξιωματούχους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, λέγοντας ότι η ΕΕ θέλει πολύ μια λύση στο Κυπριακό. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι σε συνάντηση χθες ε/κ και τ/κ κομμάτων στο Λήδρα Πάλλας συζητήθηκε το θέμα των Βαρωσίων και των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη) με τίτλο «Σε αναζήτηση λύσης για το ρεύμα» φιλοξενεί δηλώσεις σχετικών φορέων και οικονομικών οργανώσεων με την «αρχή ηλεκτρισμού» σχετικά την εις βάρος της πώληση της τιμής του ρεύματος και της αύξησης που επίκειται. Αλλού αναφέρεται σε δηλώσεις του ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρου Κυπριανού στο Διευθυντή της εφημερίδας, Τζενκ Μουτλούγιακαλι για το Κυπριακό όπου, μεταξύ άλλων, δήλωσε πως δεν γίνεται να αρχίσουν οι συνομιλίες από το μηδέν, αλλά από εκεί όπου έμειναν. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι ο «πρωθυπουργός» Οζκάν Γιοργκαντζίογλου δήλωσε πως το ζήτημα της παραχώρησης «υπηκοοτήτων» δεν έχει σταματήσει, αλλά έχει ανασταλεί προσωρινά.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή