Τον πρέσβη των ΗΠΑ καλεί το Βερολίνο για τα «αυτιά» της NSA στη Μέρκελ

Αντιδράσεις στη γερμανική κυβέρνηση προκαλούν οι ανησυχίες πως οι αμερικανικές υπηρεσίες ενδεχομένως παρακολουθούσαν το κινητό της καγκελαρίου. Ο πρέσβης των ΗΠΑ στη Γερμανία κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών της χώρας, ενώ κυβερνητικά στελέχη μιλούν για «απαράδεκτη» συμπεριφορά, εάν ευσταθούν οι αναφορές.

Τον πρέσβη των ΗΠΑ καλεί το Βερολίνο για τα «αυτιά» της NSA στη Μέρκελ
1'

O υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε κάλεσε στο υπουργείο τον αμερικανικό πρέσβη στο Βερολίνο, Τζον Έμερσον, όπως αναφέρει το πρωί της Πέμπτης το Spiegel.

Νωρίτερα, η ίδια η Άνγκελα Μέρκελ είχε ζητήσει διευκρινίσεις από τον Ομπάμα μετά από αναφορές για πιθανή παρακολούθηση του κινητού της από τις αμερικανικές υπηρεσίες, λαμβάνοντας τη διαβεβαίωση του αμερικανού προέδρου πως «οι ΗΠΑ δεν παρακολουθούν και δεν πρόκειται να παρακολουθήσουν τις επικοινωνίες της καγκελαρίου».

Από το πρωί της Πέμπτης, το ζήτημα έχει προκαλέσει οργή σε όλα τα κόμματα στο Βερολίνο. O υπουργός Άμυνας Τόμας ντε Μεζιέρ ανέφερε ότι «εάν έχει βάση αυτό που λέγεται, τα πράγματα θα ήταν πολύ άσχημα». Οι ΗΠΑ είναι στενοί σύμμαχοι, ανέφερε ο υπουργός, «αλλά δεν γίνεται έτσι».

Από την πλευρά των Σοσιαλδημοκρατών, ο Τόμας Όπερμαν έκανε λόγο για «πολύ σοβαρή αθέτηση εμπιστοσύνης, εάν ευσταθεί» λέγοντας πως το ζήτημα πρέπει να «διαλευκανθεί πλήρως και αμέσως».

Κριτική άσκησε και ο αρχηγός του κόμματος της Αριστεράς (Linke), λέγοντας πως «οι ΗΠΑ δεν είναι μία δύναμη, στην οποία ανήκει όλος ο κόσμος» και σημειώνοντας πως «περιμένω εκτός από διαμαρτυρία και σοβαρή αντίδραση».

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή