Νταβούτογλου-Ζεμπάρι υπέρ μεγαλύτερης συνεργασίας Τουρκίας-Ιράκ

Οι κυβερνήσεις της Τουρκίας και του Ιράκ, οι οποίες ανησυχούν για την δράση της αλ Κάιντα στη Συρία, ανακοίνωσαν την Παρασκευή ότι οι σχέσεις τους βελτιώνονται και θα συνεργαστούν πιο στενά για να περιορίσουν τον κίνδυνο εξάπλωσης της εμφύλιας σύρραξης στη Συρία.
3'


Οι σχέσεις των δύο χωρών υπήρξαν τεταμένες τα τελευταία χρόνια, ιδίως λόγω της βελτίωσης των σχέσεων της Άγκυρας με την αυτόνομη επαρχία του Κουρδιστάν, η οποία βρίσκεται σε διένεξη με την κυβέρνηση στην Βαγδάτη για τα δικαιώματα εκμετάλλευσης των πετρελαϊκών κοιτασμάτων και των γαιών.

"Τα τελευταία δύο χρόνια οι σχέσεις μας διήλθαν μια προβληματική περίοδο", παραδέχθηκε ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ Χοσιάρ Ζεμπαρί κατά την διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου στην Άγκυρα.

"Αλλά έχει έλθει ο καιρός για εμάς να κλείσουμε αυτό το κεφάλαιο και να ανοίξουμε ένα καινούργιο. Ακόμη κι αν έχουμε ακόμη ορισμένες διαφωνίες, δεν έχουμε προβλήματα τα οποία είναι ανεπίλυτα", πρόσθεσε ο Ιρακινός ΥΠΕΞ, ο οποίος πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία.

Ο πόλεμος στη Συρία —η οποία γειτονεύει τόσο με την Τουρκία όσο και με το Ιράκ— έχει προσελκύσει σουνίτες ισλαμιστές από κράτη της περιφέρειας και πέραν αυτής να εμπλακούν στις μάχες με στόχο την ανατροπή του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και είχε συνέπεια να αναγεννηθεί η αλ Κάιντα στο Ιράκ.

Οι βραχίονες της αλ Κάιντα στη Συρία και στο Ιράκ συγχωνεύτηκαν φέτος σχηματίζοντας το λεγόμενο Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και του Λεβάντε (ΙΚΙΛ), που έχει κλιμακώσει τις επιθέσεις του στις δύο χώρες και έχει καταλάβει περιοχές της βόρειας Συρίας, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, τις τελευταίες εβδομάδες.

Ο Νταβούτογλου δήλωσε ότι το θέμα του πολέμου στη Συρία κυριάρχησε στη συζήτηση που είχε με τον Ζεμπαρί, σημειώνοντας πως συμφώνησαν να δημιουργήσουν έναν επίσημο μηχανισμό και να εντατικοποιήσουν τις επαφές των κυβερνήσεών τους.

"Είμαστε οι δύο χώρες που επηρεαζόμαστε βαθύτερα από τις εξελίξεις στη Συρία", υπογράμμισε ο Νταβούτογλου.

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας ανέφερε ότι θα επισκεφθεί τη Βαγδάτη στις αρχές του Νοεμβρίου, για πρώτη φορά μετά τον Μάρτιο του 2011. Ερωτηθείς εάν ο πρωθυπουργός του Ιράκ Νούρι αλ Μάλικι σχεδιάζει να επισκεφθεί την Τουρκία, ο Ζεμπαρί είπε πως ελπίζει οι σχέσεις να βελτιωθούν στο ανώτατο επίπεδο, αλλά δεν έδωσε κάποιο χρονοδιάγραμμα ούτε αναφέρθηκε στην ημερομηνία μιας ενδεχόμενης τέτοιας επίσκεψης.

Μια ακόμη αιτία έντασης στις διμερείς σχέσεις είναι το γεγονός ότι στην Τουρκία βρίσκεται ο φυγόδικος τέως αντιπρόεδρος του Ιράκ Τάρικ αλ Χασέμι, ο οποίος έχει καταδικαστεί σε θάνατο από την ιρακινή δικαιοσύνη διότι κρίθηκε ένοχος της κατηγορίας πως διηύθυνε τάγματα θανάτου.

Ο σουνίτης Χασεμί, που διέφυγε στην Τουρκία πέρυσι, αρνείται τις κατηγορίες και κατηγορεί τον σιίτη Μάλικι ότι έχει επιδοθεί σε ένα κυνήγι μαγισσών εναντίον των σουνιτών αντιπάλων του.