Έκλεισε ο γνωστότερος ραδιοφωνικός σταθμός της Σομαλίας
Το Radio Shabelle, ο γνωστότερος ραδιοφωνικός σταθμός της Σομαλίας, αναγκάστηκε να αναστείλει τη λειτουργία του μετά την έφοδο που έκαναν στις εγκαταστάσεις του οι δυνάμεις ασφαλείας, καθώς οι αρχές κατηγορούν το σταθμό ότι έχει καταλάβει παράνομα ένα κρατικό κτίριο, όπως ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες και πηγές της αστυνομίας.
Βαριά οπλισμένοι άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας περικύκλωσαν το κτίριο, κοντά στο αεροδρόμιο της σομαλικής πρωτεύουσας, και συνέλαβαν δημοσιογράφους που βρίσκονταν στο εσωτερικό του, τέσσερις ημέρες αφού το υπουργείο Εσωτερικών διέταξε την διεύθυνση του σταθμού να το εγκαταλείψει. Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι το κτίριο, το οποίο το Radio Shabelle χρησιμοποιεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ανήκει στο κράτος.
«Εργαζόμενοι του ραδιοφωνικού σταθμού αναγκάστηκαν να μπουν σε ένα φορτηγό. Τους μετέφεραν στο τμήμα ποινικών ερευνών», είπε ένας αυτόπτης μάρτυρας, ο Οσμάν Αγιανλέ.
Δημοσιογράφοι του σταθμού μετέδιδαν ζωντανά λεπτομέρειες για την έφοδο αυτή ωσότου διακόπηκε η μετάδοση, πρόσθεσαν αυτόπτες μάρτυρες και πηγές της αστυνομίας.
«Η διεύθυνση του Radio Shabelle αγνόησε και απέρριψε την επιστολή του υπουργείου Εσωτερικών που την διάτασσε να αποχωρήσει από το κυβερνητικό κτίριο», δήλωσε ο Αλί Μοχάμεντ, ένας αξιωματικός της αστυνομίας, σημειώνοντας ότι ο ραδιοφωνικός σταθμός παρέμενε «παράνομα επί πολλά χρόνια» σε αυτό.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η επιδρομή και το κλείσιμο του σταθμού «δεν έχει καμιά σχέση με την τρέχουσα δραστηριότητα του Radio Shabelle». «Τους δώσαμε χρόνο για να φύγουν και αρνήθηκαν, για αυτό το λόγο έγινε η επιδρομή», πρόσθεσε ο αξιωματικός της αστυνομίας.
Ο ραδιοφωνικός σταθμός από την πλευρά του υποστήριξε ότι χρησιμοποιεί το κτίριο εντελώς νόμιμα: όπως ανέφερε η διεύθυνσή του, έχει συνάψει σχετική συμφωνία με το υπουργείο Μεταφορών.
Το κτίριο ανήκε σε μια σομαλική αεροπορική εταιρία πριν από το χάος που ξέσπασε με την πτώση του προέδρου Σιάντ Μπαρέ το 1991.
Την Παρασκευή ο ραδιοφωνικός σταθμός είχε αναρτήσει μια ανακοίνωση στον ιστότοπό του τονίζοντας ότι προσέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο το οποίο όμως την απέρριψε, όπως είχε συνέβη και με την προσφυγή του σε περιφερειακό δικαστήριο. «Κατόπιν αυτού αποφασίσαμε να παραμείνουμε στο κτίριο και να αντισταθούμε σε αυτή την εντολή, προτιμούμε να πεθάνουμε στο κτίριο αντί να πεθάνουμε έξω».
Η διεύθυνση του σταθμού εξήγησε ότι θέλει να συνεχίσει να έχει τις εγκαταστάσεις του στο κτίριο αυτό για λόγους ασφαλείας, αφού βρίσκεται κοντά στο αεροδρόμιο όπου τα μέτρα ασφαλείας είναι αυστηρά.
Η Σομαλία είναι μια από τις πιο επικίνδυνες χώρες στον κόσμο για τους δημοσιογράφους.
Δεκαοκτώ επαγγελματίες των μέσων ενημέρωσης, περιλαμβανομένων τουλάχιστον τεσσάρων εργαζόμενων στο Radio Shabelle, δολοφονήθηκαν στη χώρα αυτή το 2012, σύμφωνα με την μη κυβερνητική οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF), ενώ πάνω από 50 έχουν χάσει τη ζωή τους τα τελευταία έξι χρόνια.
Τουλάχιστον έξι εργαζόμενοι σε ΜΜΕ έχουν δολοφονηθεί φέτος.
Οι φόνοι δημοσιογράφων συνήθως αποδίδονται στους μαχητές της ισλαμιστικής οργάνωσης Σεμπάμπ, η οποία πολεμάει εναντίον της υποστηριζόμενης από την διεθνή κοινότητα κυβέρνησης, αλλά ορισμένοι συνδέονται με ξεκαθαρίσματα λογαριασμών ανάμεσα σε διάφορες ομάδες και φυλές που διαθέτουν εξουσία.
Το Radio Shabelle, ένα από τα μέσα ενημέρωσης που είναι από τα πιο προβεβλημένα στη χώρα και δέχεται διαρκώς απειλές από ισλαμιστικές ομάδες, είχε λάβει το 2010 το βραβείο ελευθερίας του Τύπου που απονέμει κάθε χρόνο η οργάνωση RSF.