Αργεντινή:Διαφαινόμενη νίκη της αντιπολίτευσης στις ενδιάμεσες εκλογές

Οι υποψήφιοι του ηγέτη της αντιπολίτευσης στην Αργεντινή Σέρχιο Μάσα κέρδισαν στις ενδιάμεσες εκλογές που διεξήχθησαν χθες για τη Βουλή των Αντιπροσώπων με διαφορά 10 μονάδων στην επαρχία-κλειδί του Μπουένος Άιρες, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση εξόδου που μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο TN.
3'

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης φιλοδοξούσαν να κερδίσουν τη συμμαχία FPV επικεφαλής της οποίας είναι η πρόεδρος Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρσνερ στις ενδιάμεσες εκλογές. Η επαρχία του Μπουένος Άιρες, που έχει μέγεθος περίπου ίσο με αυτό της Ιταλίας, είναι η περιοχή όπου κατοικεί το 40% του πληθυσμού της Αργεντινής και όπου παράγεται το μεγαλύτερο μέρος της αγροτικής παραγωγής της χώρας.

Ο Μάσα, δήμαρχος της πλούσιας πόλης Τίγρε του Μπουένος Άιρες, τέθηκε επικεφαλής της λίστας των υποψηφίων του για το Κογκρέσο και θεωρείται πιθανός διεκδικητής της προεδρίας το 2015.

Σύμφωνα με παρατηρητές οι εκλογές αυτές ενδέχεται να σημάνουν την αρχή του τέλους για την πολιτική κυριαρχία της Φερνάντες δε Κίρσνερ στην Αργεντινή τα τελευταία χρόνια.

Περίπου 30 εκατ. ψηφοφόροι είχαν δικαίωμα να ψηφίσουν για την ανανέωση σχεδόν των μισών εδρών της βουλής και σχεδόν του ενός τρίτου των εδρών της γερουσίας.

Η Κίρσνερ δεν είναι υποψήφια, αλλά η σημερινή ψηφοφορία χαρακτηριζόταν σημαντική δοκιμασία ενώ της απομένουν δύο χρόνια στην εξουσία. Η δημοτικότητα της προέδρου φθίνει τους τελευταίους μήνες, παρά το ότι μια πρόσφατη κρίση υγείας που πέρασε θα μπορούσε να την καταστήσει πιο δημοφιλή.

Το ποσοστό της πρώτης δημοκρατικά εκλεγμένης προέδρου έχει μειωθεί στο 30% μετά τη σαρωτική της νίκη το 2011, όταν κέρδισε δεύτερη θητεία στο θώκο. Παρατηρητές λένε ότι η παράταξή της υπάρχει ενδεχόμενο να απολέσει την πλειοψηφία της στο Κογκρέσο πριν από την προεδρία, αν και αυτό μένει να φανεί.

«Είναι ένας κύκλος που κλείνει και ένα σημείο εκκίνησης. Η Δευτέρα θα σημάνει την έναρξη της κούρσας για τις προεδρικές εκλογές του 2015 και τον έλεγχο του Περονισμού», δήλωσε η Μαριέλ Φορνόνι, επικεφαλής της εταιρίας δημοσκοπήσεων Management & Fit.

Η επιχειρηματική ελίτ είναι ιδιαίτερα δυσαρεστημένη με την Κίρσνερ, επιρρίπτοντάς της την ευθύνη για το ότι η κυβέρνηση δεν έχει ελέγξει τον πληθωρισμό, έχει επιβάλει πολιτικές προστατευτισμού, έχει επιβάλει περιορισμούς στις εισαγωγές, έχει εθνικοποιήσει επιχειρήσεις όπως η γιγαντιαία εταιρία του τομέα της ενέργειας YPF και έχει επιβάλει επίσης μέτρα ελέγχου στην αγορά συναλλάγματος. Οι επικριτές της αντιμετωπίζουν επίσης με απαρέσκεια τη συμμαχία της με τις κυβερνήσεις της Βολιβίας, του Ισημερινού και της Βενεζουέλας. Όμως τα φτωχότερα τμήματα του πληθυσμού τάσσονται υπέρ της λόγω της προσπάθειάς της να καταπολεμήσει τη φτώχεια, τις γενναιόδωρες πολιτικές πρόνοιας και την αύξηση των συντάξεων.

Η Κίρσνερ, που θεωρείται η κυριότερη εκπρόσωπος του κινήματος του Περονισμού, δεν έχει δικαίωμα να διεκδικήσει τρίτη θητεία το 2015 και πολλοί βλέπουν τις εκλογές αυτές ως την έναρξη της εκστρατείας για την διαδοχή της. Η Φερνάντες δε Κίρσνερ είχε διαδεχθεί στην προεδρία τον εκλιπόντα σύζυγό της. Ο Νέστορ Κίρσνερ είχε υπηρετήσει στο θώκο από το 2003 ως το 2007.

Ο Μέσα, ο νέος και σχετικά άπειρος στην πολιτική πρώην προσωπάρχης της Κίρσνερ, που αποχώρησε από το κόμμα της προέδρου και ίδρυσε ένα επίσης περονικό κόμμα, θεωρείται ανερχόμενος.

Οι κάλπες στις 24 εκλογικές περιφέρειες της Αργεντινής έκλεισαν στις 24:00 (ώρα Ελλάδας).