Αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στη Σλοβενία

Αντικυβερνητικές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας διοργανώνονται σήμερα σε πόλεις της Σλοβενίας, ακριβώς ένα χρόνο μετά την έναρξη των διαδηλώσεων στο Μάριμπορ κατά των πολιτικών ελίτ που συνεχίστηκαν το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο του 2012 σε όλη τη χώρα.
1'

Στο Μάριμπορ η συγκέντρωση διαμαρτυρίας οργανώνεται, όπως και πέρσι από το "Κίνημα 29η Οκτωβρίου" το οποίο υποστηρίζει ότι "οι τραπεζικές και πολιτικές ελίτ εξακολουθούν να ξαναγράφουν νόμους και να ελέγχουν θεσμούς για να πουλήσουν ό,τι έχει απομείνει στη χώρα".

Διαδηλώσεις οργανώνονται από ομάδες μέσω ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης επίσης στις πόλεις Λιουμπλιάνα, Κόπερ, Μούρσκα Σόμποτα και Κράνι.

Την πρώτη διαδήλωση στο Μάριμπορ πέρσι ακολούθησαν διαμαρτυρίες σε όλη τη χώρα κατά τη διάρκεια του χειμώνα και η συγκρότηση κινήματος εξέγερσης, το οποίο τονίζει ότι οι πολιτικοί θα αλλάξουν μόνον υπό την πίεση της κοινής γνώμης.

Τον Ιανουάριο, η Επιτροπή Καταπολέμησης της Διαφθοράς δημοσίευσε έκθεση, στην οποία ανέφερε ότι ο τότε πρωθυπουργός, Γιάνεζ Γιάνσα και ο αρχηγός του τότε αντιπολιτευόμενου κόμματος "Θετική Σλοβενία", Ζόραν Γιάνκοβιτς παραβίασαν το νόμο κατά της διαφθοράς.

Μετά τη δημοσίευση της έκθεσης, ο κυβερνητικός συνασπισμός κατέρρευσε, ο Γιάνεζ Γιάνσα απομακρύνθηκε από τον πρωθυπουργικό θώκο και ο Ζόραν Γιάνκοβιτς αποχώρησε από την προεδρία του ισχυρότερου κοινοβουλευτικού κόμματος. Στη συνέχεια συγκροτήθηκε νέος κυβερνητικός συνασπισμός με επικεφαλής τη νέα αρχηγό της "Θετικής Σλοβενίας" Άλενκα Μπράτουσεκ, η οποία ανέλαβε καθήκοντα στις 20 Μαρτίου.

Το κίνημα εξέγερσης κάλεσε τους πολίτες ενόψει των σημερινών κινητοποιήσεων να σταματήσουν να βασίζονται "στις μαριονέτες της κυβέρνησης της Άλενκα Μπράτουσεκ και στη Βουλή".