Στο στόχαστρο του Μπαρόζο η "επιλεκτική δικαιοσύνη" στη Γεωργία
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο προειδοποίησε χθες τη Γεωργία εναντίον της επιβολής "επιλεκτικής δικαιοσύνης", μιλώντας κατά την διάρκεια μιας επίσκεψης που πραγματοποίησε στις Βρυξέλλες ο απερχόμενος πρόεδρος της χώρας αυτής, Μιχαήλ Σαακασβίλι.
Η δήλωση του Μπαρόζο καταγράφηκε περίπου έναν μήνα πριν την αναμενόμενη ολοκλήρωση της ιστορικής συμφωνίας σύνδεσης και ελεύθερου εμπορίου της Γεωργίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, με αντάλλαγμα την προώθηση μεταρρυθμίσεων σε πεδία όπως η εμβάθυνση της δημοκρατίας και η ενίσχυση του κράτους δικαίου στην πρώην σοβιετική αυτή δημοκρατία.
"Αναμένουμε η Γεωργία να τιμήσει τις δεσμεύσεις της (. . .) και να εγγυηθεί ότι τα δικαστήρια λειτουργούν ελεύθερα από πολιτικές επιρροές", υπογράμμισε ο Μπαρόζο και πρόσθεσε: "Τασσόμαστε κατηγορηματικά εναντίον οποιασδήποτε μορφής απονομής της δικαιοσύνης με επιλεκτικό τρόπο".
Στις προεδρικές εκλογές οι οποίες διεξήχθησαν την Κυριακή το κόμμα του πρωθυπουργού Μπιτζίνα Ιβανισβίλι εδραίωσε την εξουσία του, νικώντας τον υποψήφιο της παράταξης του Σαακασβίλι (ο οποίος αποχωρεί από την προεδρία έπειτα από 10 χρόνια).
Ο Σαακασβίλι κατηγόρησε την Κυριακή τον Ιβανισβίλι ότι τον απειλεί με δικαστικές διώξεις αμέσως μόλις αποχωρήσει από την προεδρία. "Έχει κατονομάσει ακόμη και τη φυλακή στην οποία πρόκειται να με οδηγήσουν", ανέφερε.
Η Μόσχα έχει θέσει ως "πολύ σαφή όρο" για την ομαλοποίηση των διμερών σχέσεων με το Τμπιλίσι ότι η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να "σκοτώσει... ή να φυλακίσει τον πρόεδρο της Γεωργίας", υποστήριξε.
Ο Μπαρόζο εξήρε τον απερχόμενο πρόεδρο για τον ρόλο τον οποίο διαδραμάτισε στην πρώτη ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας στην μετασοβιετική ιστορία της Γεωργίας.
Είπε επίσης ότι η Γεωργία έχει σημειώσει "πολύ αξιοσημείωτη πρόοδο" τα τελευταία δέκα χρόνια, τόσο πολιτικά όσο και οικονομικά, προσθέτοντας όμως ότι η χώρα αυτή πρέπει να "εδραιώσει" περαιτέρω την πρόοδο αυτή.
Στην διαδικασία αυτή περιλαμβάνεται η δέσμευσή της σε μια πλουραλιστική δημοκρατία στην οποία "οι πολιτικές διενέξεις διευθετούνται διά της πολιτικής οδού και όχι μέσω των δικαστηρίων", τόνισε ο Μπαρόζο.