«Νέο Αφγανιστάν» μπορεί να γίνει η Συρία σύμφωνα με τον Γκιούλ

Η Συρία θα μπορούσε να μετατραπεί σε «Αφγανιστάν της Μεσογείου», εάν η διεθνής κοινότητα δεν λάβει μέτρα για να θέσει τέλος στον εμφύλιο πόλεμο, προειδοποίησε ο πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιούλ, σε σχόλιο του που δημοσιεύθηκε την Κυριακή στην ιστοσελίδα της εφημερίδας The Guardian.

«Νέο Αφγανιστάν» μπορεί να γίνει η Συρία σύμφωνα με τον Γκιούλ
1'


Σε συνέντευξή του προς τη βρετανική εφημερίδα κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Εδιμβούργο, την πρωτεύουσα της Σκωτίας, ο Γκιούλ είπε ότι ήταν «απογοητευτική» η αντίδραση της διεθνούς κοινότητας στην κρίση της Συρίας. Αν η «αδιαφορία» της διεθνούς κοινότητας συνεχιστεί, «μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη ριζοσπαστικοποίηση καθώς είναι γεγονός ότι ορισμένες ομάδες που εμπλέκονται στον εμφύλιο πόλεμο έχουν μια πιο ακραία στάση », είπε ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους. «Δεν νομίζω ότι κάποιος θα ανεχθεί την ύπαρξη ενός μορφώματος κάτι σαν το Αφγανιστάν στις ακτές της Μεσογείου», είπε .

«Για το λόγο αυτό, η διεθνής κοινότητα πρέπει να έχει μια πολύ ισχυρή θέση για τη Συρία» συμπλήρωσε ο πρόεδρος της τουρκικής Δημοκρατίας. Ο Αμπντουλάχ Γκιούλ προειδοποίησε επίσης ότι η χώρα του θα απαντήσει « με τον ισχυρότερο δυνατό τρόπο», αν η συριακή σύγκρουση περάσει την τουρκική πλευρά και κατηγόρησε τους συμμάχους ότι δεν παρείχαν αρκετή υποστήριξη στις τουρκικές προσπάθειες διαπραγμάτευσης με τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ κατά την έναρξη της κρίσης το Μάρτιο του 2011 λέγοντας όταν αν οι διαπραγματεύσεις είχαν προχωρήσει «δεν θα είχαν σκοτωθεί περισσότεροι από 100 χιλ. άνθρωποι ».

Η Τουρκία είναι ένας από τους κύριους «στυλοβάτες» των ανταρτών που πολεμούν το καθεστώς της Δαμασκού και φιλοξενεί στο έδαφός της 600 χιλ. πρόσφυγες από τη Συρία.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή