9 Νοεμβρίου 1938: Το πρώτο πογκρόμ εναντίον των Εβραίων από τους Ναζί

Η νύχτα των κρυστάλλων είναι το πρώτο μαζικό πογκρόμ εναντίον των Εβραίων στη Γερμανία. Ξεκίνησε από τις 9 Νοεμβρίου 1938 και συνεχίστηκε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της επόμενης μέρας. Αυτή ήταν και η ένδειξη για το τι θα ακολουθούσε μετά σχετικά με το εβραϊκό ολοκαύτωμα.
1'

Ονομάστηκε νύχτα των κρυστάλλων, επειδή οι Ναζί ξέσπασαν πάνω στις ιδιοκτησίες των Εβραίων, σπάζοντας τις βιτρίνες πολλών καταστημάτων τους.

Η ιστορία ξεκινάει κάπως έτσι...

Ο Χέρσελ Γκρίσπαν ήταν ένας γερμανοευραίος ο οποίος σκότωσε στο Παρίσι τον γραμματέα της γερμανικής πρεσβείας Ερνστ Φον Ρατ. Ο φόνος του γερμανού διπλωμάτη χρησιμοποιήθηκε ως δικαιολογία για τις επιθέσεις που εκδηλώθηκαν εναντίον των Εβραίων σε όλη τη Γερμανία.

Πολύ χαρακτήρισαν τις επιθέσεις ως αυθόρμητες, αλλά στην πραγματικότητα έγιναν με άμεση συνεννόηση από τη ναζιστική κυβέρνηση.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας των κρυστάλλων, καταστράφηκαν συνολικά 1.574 συναγωγές, πάνω από 7.000 εβραϊκά καταστήματα και 29 πολυκαταστήματα, ενώ 30.000 Εβραίοι συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Ο αριθμός των γερμανοεβραίων που σκοτώθηκαν είναι ασαφής όμως σύμφωνα με εκτιμήσεις κυμαίνεται από 36 έως 200.

Το γεγονός προκάλεσε παγκόσμια κατακραυγή. Έτσι εις ένδειξη διαμαρτυρίας, οι ΗΠΑ και πολλές άλλες χώρες διέκοψαν τις διπλωματικές τους σχέσεις με τη Γερμανία.

Διαβάστε επίσης:

24χρόνια από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου

Βουλευτής Χρυσής Αυγής: Οι Εβραίοι πέθαναν από τύφο

Κατά το ολοκαύτωμα οι Γερμανοί εφοριακοί έψαχναν να βρουν Εβραίους