Παγκόσμια επιχείρηση αρωγής στις Φιλιππίνες

Ανθρωπιστική βοήθεια και εξοπλισμό στέλνουν χώρες και οργανισμοί από όλον τον κόσμο στις Φιλιππίνες για να αντιμετωπιστεί η καταστροφή που προκάλεσε ο Χαϊγιάν.
3'


Το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε μέσω της ιστοσελίδας του ότι προσέφερε στρατιωτικό εξοπλισμό και προσωπικό για να συμμετάσχουν σε επιχειρήσεις διάσωσης. Στις Φιλιππίνες εστάλησαν 90 πεζοναύτες και δύο μεταγωγικά αεροσκάφη KC -130J Hercules που απογειώθηκαν από αμερικανική βάση στην Ιαπωνία.

Στον εξοπλισμό που είναι ιδιαίτερα χρήσιμος υπό αυτές τις συνθήκες περιλαμβάνονται ελικόπτερα MV - 22 με ικανότητα κάθετης απογείωσης αλλά πτητικής ικανότητας ανάλογης με τα αεροσκάφη που μπορούν να δρουν υπό εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες .
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν δεσμεύτηκε οι ειδικευμένες υπηρεσίες του ΟΗΕ «να αντιδράσουν γρήγορα για να βοηθήσουν όσους έχουν ανάγκη».

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP ), έστειλε ομάδα αξιολόγησης στην πόλη Τακλομπάν, μία από τις περισσότερο πληγείσες περιοχές. Οργάνωσε επίσης, την άμεση μεταφορά 40 τόνων επισιτιστικής βοήθειας.


Η UNICEF ( το ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τα παιδιά ) ανακοίνωσε την αποστολή ενός αεροσκάφους που μεταφέρει 60 τόνους βοήθειας, σκηνές και φάρμακα και ότι θα ακολουθήσει άλλη μια αποστολή με είδη υγιεινής και καθαρισμού του νερού.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την απελευθέρωση 3 εκατομμυρίων ευρώ για τις επιχειρήσεις αρωγής. Η Βρετανία προσφέρει ένα πακέτο βοήθειας ύψους 9,6 εκατομμυρίων δολαρίων. Και η γερμανική πρεσβεία στη Μανίλα ανακοίνωσε από την πλευρά της ότι προσφέρει 23 τόνους εξοπλισμού διάσωσης, και την αποστολή γερμανικών ομάδων διάσωσης.
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουν στείλει 200 τόνους φάρμακα και σκηνές. Ένα φορτίο έφυγε από το Ντουμπάι τη Δευτέρα και το άλλο θα φύγει από το Βέλγιο την Τρίτη.

Ο Καναδάς έχει υποσχεθεί βοήθεια ύψους 5 εκατομμυρίων δολαρίων και την αποστολή ΜΚΟ που θα βοηθήσουν τους επιζώντες. Η Νέα Ζηλανδία και η Αυστραλία έχουν κάνει μια αρχική δωρεά 490.000 δολαρίων και υποσχέθηκαν ακόμη περισσότερα όταν η έκταση των ζημιών γίνει περισσότερο γνωστή.

Η βρετανική φιλανθρωπική οργάνωση Oxfam, δήλωσε ότι είχε στείλει μια ομάδα διάσωσης .

Να μην επαναληφθούν τα λάθη του τσουνάμι το 2004
Εμπειρογνώμονες στην παροχή επείγουσας ανθρωπιστικής βοήθειας προειδοποιούν σήμερα να μην επαναληφθούν στις Φιλιππίνες, οι οποίες επληγησαν από ένα φονικό τυφώνα, τα λάθη που διαπράχθηκαν μετά το τσουνάμι του 2004 στην Ασία.

Η απάντηση στο τσουνάμι, το οποίο είχε στοιχίσει τη ζωή σε 275.000 ανθρώπους στην Ινδονησία, την Ινδία, τη Σρι Λάνκα και την Ταϊλάνδη, είχε προκαλέσει ζωηρή συζήτηση γύρω από την οργάνωση των επιχειρήσεων διάσωσης, τη φύση της βοήθειας που πρέπει να παρέχεται και τα μέσα που τίθενται στην υπηρεσία της ανοικοδόμησης.

Πολλοί από τους πρωταγωνιστές στην αρωγή, όπως ο βρετανικός Ερυθρός Σταυρός, είχαν εκφράσει τη λύπη τους για τον ανταγωνισμό ανάμεσα σε υπηρεσίες ή μη κυβερνητικές οργανώσεις, τη μεταφορά άχρηστου εξοπλισμού ή τροφίμων και τη δυσκολία στη διαχείριση των χρηματικών δωρεών.
Εξάλλου ένα μέρος της χρηματοδότησης που προοριζόταν για την ανοικοδόμηση ουδέποτε διατέθηκε ενώ η διαφθορά και η κακή διαχείριση εξαφάνισαν σημαντικά ποσά.