Αντιμέτωπος με «θύελλα» ο Ολάντ

Ο Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος αποδοκιμάσθηκε με γιουχαΐσματα στις τελετές της 11ης Νοεμβρίου, βρίσκεται αντιμέτωπος στη Γαλλία με ολοένα και ζωηρότερη κοινωνική δυσφορία και επαναλαμβανόμενες διαδηλώσεις, ενώ τα δύο τρίτα των Γάλλων, μεταξύ των οποίων προσωπικότητες της ίδιας της παράταξής του, τον καλούν να προχωρήσει σε ανασχηματισμό της κυβέρνησής του.

Αντιμέτωπος με «θύελλα» ο Ολάντ
4'

Ενώ νέες διαδηλώσεις εκπαιδευτικών, βιοτεχνών και εμπόρων προαναγγέλλουν μια νέα εβδομάδα κοινωνικών κινητοποιήσεων ευαίσθητων για την κυβέρνηση, η οποία αντιμετωπίζει ήδη στη δυτική Γαλλία μια εξέγερση κατά των φόρων, η αντιπολίτευση και μέλη της πλειοψηφίας κρούουν σήμερα τον κώδωνα του κινδύνου για να πραγματοποιηθεί το συντομότερο δυνατόν ανασχηματισμός.

"Η κυβέρνηση μοιάζει να έχει κουφαθεί και ταυτόχρονα να μην ακούγεται πλέον (...). Πρέπει να στείλουμε ένα επείγον σήμα στους Γάλλους για να αποκατασταθεί ο διάλογος. Αυτή η επείγουσα ανάγκη πρέπει να μεταφρασθεί σ' ένα κυβερνητικό ανασχηματισμό. Ναι, πρέπει να αντικατασταθεί επειγόντως ο πρωθυπουργός", δήλωσε έτσι ένας σοσιαλιστής βουλευτής, ο Μαλέκ Μπουτί, ο οποίος ζητάει να περιστοιχισθεί ο αρχηγός του κράτους από "ισχυρότερες προσωπικότητες, με τις οποίες να μοιραστεί την εξουσία".

Ο βουλευτής αυτός, τη θέση του οποίου συμμερίζεται η σοσιαλίστρια υποψήφια για τη δημαρχία του Παρισιού Αν Ινταλγκό, φημίζεται για τις επικριτικές θέσεις που υιοθετεί έναντι του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PS). Πρότεινε να αντικατασταθεί ο Ζαν-Μαρκ Ερό από τον υπουργό Εσωτερικών Μανουέλ Βαλς, από το στέλεχος του κόμματος και δήμαρχο της Λίλλης Μαρτίν Ομπρί ή από τον πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης Κλοντ Μπαρτολόν.

Μέσα σ' ένα κοινωνικό κλίμα που χαρακτηρίζεται νοσηρό και σηματοδοτείται από επιθέσεις εναντίον συμβόλων του κράτους, η απελπισία των Γάλλων εκφράζεται εναντίον της φορολογικής πολιτικής της κυβέρνησης, της αλλαγής των σχολικών ρυθμών ή τις αναδιαρθρώσεις επιχειρήσεων. Ενισχύει την αντιπολίτευση, η οποία θεωρεί πως η χώρα βρίσκεται "στα πρόθυρα νευρικής κρίσης".

Σύμφωνα με τον Λικ Σατέλ, τον αντιπρόεδρο του κύριου κόμματος της αντιπολίτευσης, της Ένωσης για ένα Λαϊκό Κίνημα (UMP), ο Φρανσουά Ολάντ, "ο οποίος είχε υποσχεθεί μια χώρα γαλήνης, θερίζει θύελλες". "Ουδέποτε είχαμε γνωρίσει αυτή τη διαίρεση στη γαλλική κοινωνία, αυτή την αμφισβήτηση απ' όλες τις πλευρές: εργάτες, αγρότες, τεχνίτες, οικογένειες, μικροί εργοδότες. Πρόκειται πραγματικά για μια εξέγερση και ο πρόεδρος πρέπει να την αφουγκραστεί, πρέπει να αντιδράσει", συνέχισε ο πρώην υπουργός του Νικολά Σαρκοζί.

"Ο Φρανσουά Ολάντ πιέζεται από την κοινωνική και πολιτική απελπισία", είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της "Λε Μοντ" που κυκλοφορεί σήμερα με αυριανή ημερομηνία ενώ η "Λε Φιγκαρό", που πρόσκειται στην αντιπολίτευση, εκτιμά πως "Η εξέγερση κατά της εξουσίας γενικεύεται".

Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε χθες, Δευτέρα, 67% των Γάλλων επιθυμούν ο αρχηγός του κράτους να διορίσει νέο πρωθυπουργό.

Το στυλ του Φρανσουά Ολάντ, που αποτελεί τον αγαπημένο στόχο των επικρίσεων της αντιπολίτευσης μετά την άνοδό του στην εξουσία, το Μάιο του 2012, συνεχίζει επίσης να συγκεντρώνει επιθέσεις, συμβάλλοντας στην εξασθένηση του λειτουργήματος.

Ένα μέλος της αντιπολίτευσης, ο πρόεδρος του κόμματος του Νέου Κέντρου Ερβέ Μορέν, κατήγγειλε σήμερα ότι ο αρχηγός του κράτους στερείται νομιμοποίησης επειδή "αποδεικνύεται ανίκανος". Ο πρώην ειδικός σύμβουλος του Νικολά Σαρκοζί, ο Ανρί Γκενό, θεωρεί από την πλευρά του πως ο τρόπος με τον οποίο ασκεί την εξουσία ο Ολάντ οδηγεί σε μια "τρομερή εξασθένηση του κύρους του κράτους". Γι' αυτόν, "η κατάσταση της χώρας μας γίνεται εξαιρετικά ανησυχητική".

Κάτω από τα πυρά των επικρίσεων, ο πρωθυπουργός απάντησε σήμερα πως έχει "να επιτελέσει μια δύσκολη αποστολή", αλλά και πως "τίποτε δεν τον εντυπωσιάζει", υπογραμμίζοντας πως επιμένει στο μοναδικό ζήτημα που τον απασχολεί: "την πρόοδο, την ανάκαμψη της Γαλλίας, αλλά επίσης τις αξίες της Δημοκρατίας".

Οι πρωτοφανείς αποδοκιμασίες των οποίων έγινε στόχος ο αρχηγός του κράτους χθες, Δευτέρα, στη διάρκεια των τελετών για την Εκεχειρία στο τέλος του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου προκάλεσαν σοκ στη Γαλλία, παρόλο που τα επεισόδια παρέμειναν περιορισμένα. Ως τώρα, οι τελετές στη μνήμη των πεσόντων για τη Γαλλία δεν ήταν πολιτικοποιημένες και περιβάλλονταν από μια συναίνεση η οποία συνδεόταν με την εθνική ενότητα.

Ο Φρανσουά Ολάντ αποδοκιμάσθηκε κατά τη διέλευσή του από την περίφημη λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων. Ο υπουργός Εσωτερικών κατηγόρησε τους διαδηλωτές ότι συνδέονται με την ακροδεξιά.

Ένα άλλο σύμβολο του κράτους, περίπου 50 αυτόματες κάμερες ελέγχου της οδικής κυκλοφορίας, υπέστησαν βανδαλισμούς στη διάρκεια των τελευταίων ημερών στη δυτική και τη νοτιοανατολική Γαλλία, χωρίς να είναι δυνατό στο στάδιο αυτό να γνωρίζουμε αν επρόκειτο για συντονισμένη δράση ή για μεμονωμένα πρόσωπα.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή